Quantcast
Channel: CALAIX DE SASTRE DEL MÓN DEL CÓRRER
Viewing all 745 articles
Browse latest View live

Les pioneres de la marató a l'Estat

$
0
0
Segons una  referència de que disposo, la primera espanyola que va córrer una marató va ser la basca Lourdes Gabarain, nascuda el 1960 a Tolosa . Va ser a l'octubre de 1977, quan encara no havia complert els  disset anys. Com que per aquelles dates encara no se celebraven maratons a Espanya (excepte el campionat estatal anual per a atletes federats, on no hi participaven les dones), la noia va haver de debutar a la ciutat francesa de Bordeus . Va fer 4h 51.32. He trobat en el llibre “Del Jogging a la marathon”, en un capítol escrit per Josep Maria Antentas el 1981, que després de parlar de les dificultats de les primeres dones  per fer la marató, diu, concisament:“En el nostre país, la cosa va anar encara més lentament que en cap altre lloc. En el 1977, una atleta basca, Lourdes Gabarain, acaba per primera vegada una marató, essent la primera espanyola en fer-ho.” 

Lourdes Gabarain 
És així, doncs, que fins l’any 1978, a Palafrugell, no va participar cap dona en una marató a l'Estat espanyol. De fet, a Espanya, les dones no corrien proves de llarga distància; ni els 5.000 metres. En aquella època, la premsa denunciava que es deixava participar a les estrangeres en els campionats d’Espanya de marató com a convidades, però no a les espanyoles.


                                  Mundo Deportivo/ 8 de gener de 1972. Francisco Castelló

De tal manera, les primeres dones que van participar en una marató a l'Estat espanyol van ser les catalanes Matilde Gómez, Montse Camps i Ester Inés Mañé, que l’any 1978, a Palafrugell, van participar en la primera popular que es va celebrar.

La Matilde Gómezés doncs a qui se la considera com la primera catalana que va córrer i guanyar una marató a les nostres contrades. Va fer-ho  en un temps de 3h55.33. No era una desconeguda: dos anys abans ja havia estat campiona d’Espanya de cros per equips, formant part del JAS de Sabadell.

Casada amb el conegut i llorejat atleta sabadellenc, Josep Molins, la Matilde Gómez va córrer també l’any 1978 la marató de Madrid (3h35.47), i la de Nova York (3h28.39) amb la selecció catalana que si va desplaçar. Un any més tard, el 1979, va revalidar el seu títol de campiona de Catalunya, una altra vegada a Palafrugell, millorant la seva marca fins a 3h18’48, de nou rècord d’Espanya. L’any 1980, en la primera marató que es va celebrar a Barcelona ciutat, va classificar-se en segon lloc, darrera una maratoniana emergent -la també mítica Quima Casas- amb un nou millor temps personal de 3h14’32.


             
                          Matilde Gómez en un cros a Sabadell. 1978

La llista de les primeres maratonianes  de l’Estat, fins el 1980, podria establir-se en 11 dones. L’encapçala una basca seguida de tres catalanes, una altra basca, una altra catalana, una madrilenya -que va guanyar la marató de Madrid del 79- i quatre catalanes més:
AnyAtletaTempsMarató
1977Lourdes Gabarain (País Basc)4h 51.32Bordeus
1978Matilde Gómez3h 55.33Palafrugell
1978Montse Camps4h 00.51Palafrugell
1978Ester Inés Mañé4h 59.59Palafrugell
1978Rosa Talavera (País Basc)3h 27.45Donostia
1979Ma Antonia Griñò3h 20.06Palafrugell
1979Julia Martin (Madrid)3h 31.26Madrid
1979Teresa Larrieu 3h 55.42Palafrugell
1979Montse Blaya4h14.32Palafrugell
1979Quima Casas4h 24.33Palafrugell
1979Anna Espona4h 46.30Palafrugell

A partir de 1980, i coincidint amb la celebració de la primera marató a la ciutat de Barcelona, la participació de dones comença a generalitzar-se. No de forma espectacular, per descomptat, però ja no és tan testimonial com els dos anys anteriors, en que van ser 3 i 7 respectivament.. En concret, 20 dones, la majoria catalanes, van acabar la marató BCN’80:



Una curiositat: en aquella època es deixava córrer les maratons als menors d’edat; de tal manera, que el participant més jove d'aquella marató de Barcelona de l'any 1980 va ser precisament una dona, una nena vaja, Silvia Barrientos, amb només 10 anys, que va arribar en  dotzena posició. Gerònima Rillo va ser la corredora més gran d'edat, amb 51 (no el participant, perquè hi van córrer dos homes de 60 anys).

A partir del 1980, amb les  maratons  de Barcelona, Madrid, Donostia...  la marató femenina a Espanya va prendre carta de naturalesa. Poc a poc van anar proliferant les maratons populars a altres ciutats de l’Estat, i la incorporació de la dona, tot i que tímidament, es va fer palesa.

I també van començar a fer bones marques. Així, la Rosa Talavera va ser la primera espanyola que va baixar de les tres hores: 2h59.30, aconseguit el 1980. Ella mateixa va ser la guanyadora del primer campionat d’Espanya en el qual van participar-hi dones: va ser a Oiarzun l’any 1981, amb un temps de 2h58.32.

A banda de les corredores històriques de casa nostra mencionades, l’any 1981 s’hi van incorporar altres més, de les quals, i per la significació que varen tenir, cal destacar a les Katy Mair, Fina Mundó, Gloria Pavia, Maria Urgell, Catalina Frigola, Vicky Rodrigo, Marisol Oliva, Lidia Teixidor, Carmen Paradell, Francisca García, Josefina Pérez, Conxita Climente, Rosa Pórtulas, Felicitat Caldentey, Cristina Romeu, Emilia Francolí, Núria Ruiz...

Algunes maratonianes il•lustres de les primeries dels anys vuitanta en una prova femenina de 5 km amb sortida a la Rambla de Barcelona. Francisca Garcia (dorsal 612), Maria Urgell (702), Fina Mundó (258)

En qualsevol cas, la dona a qui se la considera un mite de la marató, a l’Estat, i molt especialment a Catalunya, és la Joaquima Casas.

Per haver estat una de les precursores, per la seva dedicació i continuïtat i per les bones marques que va aconseguir, li correspon per dret propi una menció especial. Als possible lectors que no sàpiguen qui és els hi servirà la modesta glossa següent per conèixer-la una mica, i de record per als que l’admirin, com un servidor. 

La Joaquima Casas -la Quima- va córrer la seva primera marató l’any 1979 a Palafrugell, on va fer 4h24.33, classificant-se la penúltima dona. Després, la seva progressió va ser espectacular. Podria dir-se que quan va córrer a Palafrugell era una absoluta inexperta -va fer tota la marató amb xiruques- però el cert és que va aprendre molt ràpidament: l’any següent va fer 3h09.53 a Barcelona i va guanyar  la prova; no cal dir res més.

La Quima ha explicat algunes vegades el que li va passar en la primera marató que va córrer. Un mes abans, quan tenia 27 anys  i després d’haver tingut un fill i haver-se engreixat més del compte, havia fet una cursa de muntanya de 4,5 Kms al seu poble, la Pujada al Santuari de La Salut de Sant Feliu de Pallarols, caminant i corrent, i va quedar primera. En acabar es va assabentar que a Palafrugell, al cap de 30 dies, es feia una prova que és deia marató. No tenia ni la més mínima idea del que era ni del que suposava el córrer-la. I així li va anar! Per acabar-ho d’arreglar va córrer amb unes xiruques com deia...i va passar el que tenia que passar.

Al voltant del Km 23 va caure rodona al terra i no  es volia aixecar. Havia arribat fins allí, i allí s’havia acabat la marató per a ella. Senzillament no podia més. Alguns corredors que la van veure, entre ells el Dr. Pujol, un il·lustre del món maratonià on n'hi hagi, estaven sorpresos pel calçat que duia i van convèncer a una espectadora que portava unes sabatilles esportives per a que se les deixés en préstec. Se les va posar, la van ajudar a aixecar-se, la van animar, i  va posar-se altra vegada en marxa.  Seguia corrent i caminant però es trobava molt malament. No s’aguantava dreta en realitat. Ningú, ni ella, sap com va poder traspassar la meta, i en fer-ho es va esfondrar de nou. Recorda que “...jurava i requetejurava que no tornaria a córrer mai més una marató en ma vida”.

Però no va ser així, evidentment. És més, quan es va començar a recuperar i es va assabentar que a Madrid feien una marató al mes següent, va reconsiderar el seu jurament i se’n va anar a córrer-la, acabant-la amb 4h15.

El domini de la Quima Casas en les proves de llarga distància va durar molts anys a Catalunya. Va guanyar la marató de Barcelona de 1980, 1985 i 1987; va ser campiona de Catalunya de marató set cops; campiona d’Espanya de gran fons (mitja marató) tres anys seguits, del 82 al 84, i ostenta el rècord espanyol dels 100 kms (8h27.21) aconseguit el 1992. El seu millor registre en marató, 2h43.01 el va assolir a Carcassone l’any 1987. Una altra dada: a l’abril de 1993 havia corregut 100 maratons, i  deu anys més tard 150. Ara no sé quantes en deu duu fetes, però segueix participant en moltes maratons i curses arreu, amb uns temps excel•lents tot i haver arribat a la meitat de la seixantena.


      La Quima Casas entrant guanyadora a la marató de Barcelona’85 amb arribada a la Rambla.

La basca Rosa María Talaveraés una altra de les maratonianes històriques que va sorgir a finals dels anys setanta. Molt joveneta, en el 78 amb disset anys d’edat, i en el 79, va guanyar la marató de Donostia. A la Talavera li cap l’honor d’haver estat la primera dona en baixar de les 3 hores en la marató (2h59.30). Ho va aconseguir l’any 1980 a Oiarzun, i va anar millorant aquest  temps set vegades durant la dècada dels vuitanta, fins arribar a aconseguir 2h43.04 en el 1987. La seva millor marca de sempre (2h41.09), la va assolir en la marató de Madrid de 1990.

Iciar Martínez, una llicenciada en econòmiques nascuda a Madrid el 1947, va ser una altra precursora de la marató femenina. Vinguda de la pista i el cros, el seu primer èxit important el va aconseguir l’any 1980 a la marató de Nova York al batre el rècord d’Espanya amb 2h49.02. Aquesta marca va causar una autèntica commoció perquè significava reduir en més de vint minuts el rècord que havia fet la Talavera tres mesos abans a Oiarzun. Però no va acabar aquí la cosa: al cap de cinc mesos, va tornar a reduir-lo a Barcelona 2h47’12, guanyant de passada la prova amb total autoritat: un quart d’hora per davant de la segona. I encara, l’any següent, va tornar a rebaixar la seva marca i el rècord, aconseguint 2h43.32 a la marató de San Francisco i 2h42.36 a la de Nova York. Un rècord que va durar quasi tres anys, fins que li va batre una altra pionera, la Mercedes Calleja.  

 Iciar Martínez, en la marató de Barcelona de 1981. Al seu costat (no els barbuts, sinó el de la dreta  de la foto) l’actual president de la federació espanyola d’atletisme, José Maria Odriozola.

Mercedes Calleja, nascuda a Santander però madrilenya per adopció, i que també provenia de la pista com l’Iciar Martínez, on havia obtingut uns molt bons registres (4’15” l’any 79 en el 1.500 a Split; 9.02 en el 3.000 a Oslo el 82), va recollir el seu testimoni en la dècada dels vuitanta pel que fa a bones marques en la marató. En qüestió de dos anys en va córrer set, i totes amb uns temps excel•lents: des del de 2h39.53 en el campionat d’Espanya de Laredo de l’any 85, fins al de 2h37.13 a Seül en el 87. Es va retirar en el 88, als trenta anys d’edat i en plenitud de forma, a causa d’un infortunat i transcendent succés familiar segons la premsa de llavors -l’abast del qual no va transcendir- però en la seva curta incursió a la marató va deixar una magnífica empremta, especialment per les seves marques en maratons de fora d’Espanya.

                                Mercedes Calleja en una prova de pista de la qual provenia

Consuelo Alonso: una altra maratoniana de les glorioses per la seva contribució al desenvolupament de la prova als vuitanta, amb tres campionats d’Espanya aconseguits el 82, 83 i 84. Dotze maratons en sis anys per sota de les tres hores, entre els anys 1982, amb un seu millor temps de 2h43.21 a la marató de Madrid del 86, on va quedar primera, i l’any 1988, a la de Taipei, tercera amb 2h57.44. Nascuda el 1948 a Madrid, també, com la majoria en aquella època havent-se iniciat en la pista, va ser durant els seus millors anys atleta del Club Natació Barcelona. 

A finals de la dècada dels vuitanta i primeries dels noranta, va emergir una fornada de noves maratonianes: 
A Catalunya:
Maria Luisa Muñoz (2h 28.59)
Marina Prat (2h 37.14)
Elisenda Pucurull (2h 40.51)
Carme Brunet (2h 41.38)
Núria Pastor (2h 44.19)
Anna Maria Pardo (2h 44.35)
Laura Paradell (2h 45.05)
 i a la resta de l'Estat:
Maria Luisa Irizar (2h 36.28)
Esther Pedrosa (2h 37.09)
Elena Cobos (2h 41.14)
Carmen Mingorance (2h 42.15)...
 ...que varen donar un fort impuls a la marató femenina coincidint amb el primer boom de l’atletisme popular, però no se les pot considerar com pioneres. Les primeres llavors ja havien estat dipositades uns anys abans per aquelles a les quals m’he referit al principi. Són les que m’han semblat més rellevants per la mica que sé i recordo...i pel molt que he buscat.

Miquel Pucurull


Finalistes a les maratons de Madrid i Barcelona els darrers anys

$
0
0
La rivalitat entre Madrid i Barcelona en el món dels esports (i en altres mons) són una constant. No és estrany que ho sigui, també, pel que fa al nombre de participants que corren les maratons d’una i altra ciutat.

Tot i que la primera que es va celebrar a l’Estat va ser a Catalunya el 1978 (a Palafrugell, perquè  Barcelona no va tenir permís fins dos anys desprès), la de Madrid, que es va fer per primer cop al cap d'un mes del mateix any, va anar aviat per davant en aquest aspecte. I durant anys, la comparació ens era molt desfavorable. L’atonia en que es venia desenvolupant la de casa nostra fins l'any 2004 va ser motiu, fins i tot, de ser eliminada el 2005 per tractar de revifar-la un any després amb una nova organització i amb més implicació del consistori. Des de llavors, el creixement que ha tingut ha estat molt positiu. En els anys 2008 i 2009 es van igualar el nombre de finalistes de les dues ciutats, i ara, la supremacia no es discuteix. Com a mostra, el següent gràfic, que il·lustra l’evolució del nombre d'arribats en els darrers anys.  

Fa anys -quan la marató de Barcelona anava de capa caiguda- eren constants les comparacions per part de la premsa esportiva de Madrid. Ens ho feia veure sovint. Que ens ho deixin fer ara també a nosaltres, sense fer escarn, quan la situació s'ha girat. Si més no per una qüestió d'auto-estima, que de tant en tant és una bona cosa, i com a constància històrica.

                                                   ----o-----
Miquel Pucurull
29/04/2016

Fisonomia del recorregut de la Cursa Vila de Sant Boi'2016

$
0
0


Km 0 a l’1

La cursa de Sant Boi comença a l’Estadi d’Atletisme Constantí Miranda. Compte, perquè -ho tinc comprovat- quan una cursa comença en una pista d’atletisme, sembla com si els que la correm deixéssim de ser atletes populars i anònims aquell dia i, ja de sortida, anem a tota marxa. Més ràpids que en altres curses que comencen al mig d’un carrer o una plaça.

Es cert que molt aviat sortirem de la pista -no hi farem ni una volta sencera- i ens endinsarem per Sant Boi, però ja estarem “marcats” per fer el “millor temps de la nostra vida”.

Les instal•lacions duen el nom de Constantí Miranda, en reconeixement a un extraordinari atleta de fons i mig fons nascut a Sant Boi el 1925, que ho guanyava tot en els anys quaranta. Va pertànyer sempre a l’Espanyol, al qual li va ser sempre fidel malgrat les bones ofertes que va rebre del Barcelona, el club rival. (En aquella època l’Espanyol tenia una magnífica secció d’atletisme que li feia ombra al Barça. Eren famosos els enfrontaments esportius entre Constantí Miranda i Gregorio Rojo, un altre mític atleta de llavors, una mica més jove.). Campió d’Espanya de diverses distàncies varies vegades; guanyador de la Jean Bouin el 1947, olímpic a Londres el 1948, on va ser el primer atleta espanyol de la història en arribar a unes finals en una olimpíada... Un autèntic monstre de l’atletisme, Miranda va ser també entrenador de la secció que tenia llavors la Unió Esportiva Santboiana.

Potser alguns recordaran, com un servidor, a Constantí Miranda haver-lo vist al Serrahima de Barcelona en els darrers anys de la seva vida -va morir el 1999- , encarregant-se de dirigir els treballs dels empleats quan era director d’aquell estadi.

Constantí Miranda.















Per acabar-ho d’arreglar, en sortir de les instal•lacions i agafar el carrer de la Riera del Fonollar, un nom que correspon a un dels set senyors feudals que hi havia a Sant Boi fa segles, passarem tot seguit per davant de l’Estadi Municipal de Beisbol, on hi juga el Club de Beisbol i Softbol Sant Boi i, ja se sap, esport crida a esport. No seria gens estrany, a propòsit, que, si no tenen partit, alguns jugadors corrin avui la cursa, i com és sabut, els beisbolistes corren a base de bé. Compte doncs, que deu quilòmetres són deu quilòmetres...

Per altra banda, el Sant Boi no és un club de beisbol qualsevol. Va fundar-se l’any 1972 i ha guanyat dos campionats de la lliga espanyola i un subcampionat europeu.

Una curiositat: durant els seus primers anys de vida, l’actual Club de Beisbol i Softbol Sant Boi es va anomenar “Cinco Rosas”, prenent l’antic nom del barri on hi havia un camp de futbol on van començar a jugar fins que es va construir l’estadi.

El barri, que ara és el de Camps Blancs -on hem començat la cursa- es va dir “Cinco Rosas” durant la dictadura, per allò de ...y traerán prendidas cinco rosas: las flechas de mi haz, de l’himne del cara al sol. (Poso el títol de l'himne en minúscules malgrat hauria d’anar en majúscules, els més grans ja us podeu imaginar perquè). Se li va posar aquest nom al nucli -llavors era freqüent referències semblants- quan es va crear un polígon d’habitatges en aquesta zona on abundaven arbres fruiters, vinyes i camps de cereals. Va ser construït per la Obra Sindical del Hogar per tal d’ubicar barraquistes de Barcelona. Encara hi ha qui li diu Cinco Rosas al barri -fins i tot hi ha una penya barcelonista amb aquest nom- , però el primer ajuntament en democràcia el va canviar per l’originari de Camps Blancs. Molt més bonic, si senyor!

Ara no té res a veure amb aquella època. Però no seria just, perquè aquest escrit no és una guia per als turistes, no referir-me als conflictes i les reivindicacions veïnals que es van produir fins l’any 1985 com a conseqüència dels problemes que van tenir aquest habitatges –esquerdes, deixadesa...a l’igual que els d’altres polígons construïts durant el franquisme- on els espais oberts no van convertir-se mai en les zones verdes que havien de ser.

En passar per davant del camp de beisbol, serà impossible no recordar que fa uns anys hi va haver una gran tragèdia. Tot i que avui estarem gaudint de la nostra festa, no podrem deixar de pensar amb l’accident que va succeir aquí mateix, en ensorrar-se un túnel de bateig pel fort vent d’un malaurat dissabte de finals de gener, que va suposar la mort de quatre nens, esportistes com nosaltres. Tindrem, segur, un emocionat record per a ells i els seus pares, en passar tan a tocar del fatídic lloc.

Amics dels quatre nens en el seu comiat. No calen paraules...










Seguirem pel carrer de la Riera de Fonollar amunt –puja una mica- fins enllaçar amb l’Avinguda d’Aragó, just en trobar, a la nostra esquerra, l’Institut del barri. I en arribar a l’Avinguda del General Prim, el nom d’un militar que s’honora molt a casa nostra -potser oblidant que va bombardejar Barcelona l’any 1843 per a que “es calmessin els ciutadans”- haurem fet el Km 1.

Km 1 al 2

Continuarem pujant per l’Avinguda d’Aragó (pensant que si ara pugem i hem de tornar, ja baixarem en algun moment), i mentre ho fem, serà bon moment de fer esment als orígens de Sant Boi.

Sembla ser que per alguns vestigis trobats, aquests orígens es remunten als ibers, sis segles abans de Crist. Tot i així, és en l’era romana quan comença a poblar-se. Ho confirmen els historiadors que asseguren que hi va viure el ciutadà Iulius Anicetus cinc segles després, qui, pel que se sap, fabricava àmfores per transportar vi en un obrador del Barri Antic de Sant Boi. I llest com era, les exportava a Roma. Amb raó, se’l considera com el primer “emprenedor” de la historia. El més famós santboià...amb permís d'en Pau Gasol.

Pel que fa al nom, es diu que quan hi habitaven els musulmans, Sant Boi s’anomenava “Alcalà”, que vol dir castell en àrab. (De fet, la població es va anar configurant a l’aixopluc d’un antic castell -avui l’espai l’ocupa un hotel-, de gran importància estratègica durant segles per la seva situació a dalt d’un turó). Va passar a dir-se Sant Boy en el segle XIV en familiaritzar-se el nom de Sant Baldiri, a la glòria del qual es va construir una església. Més tard es va substituir la i grega per la llatina i va dir-se Sant Boi (durant el franquisme Sant Baudilio, ), i Sant Boi s’ha quedat.

Al final de l’Avinguda d’Aragó rodejarem una rotonda per agafar la Ronda de Sant Ramón, la via més llarga de la ciutat, per fer-ne un tros en forta baixada, mentre ens farà costat el la Muntanyeta a la nostra dreta.

La Muntanyetaés un lloc magnífic i de referència. Està al bell mig de la ciutat i confronta cinc dels sis barris del municipi. Fins els anys cinquanta del segle passat se’l coneixia com “la Pineda”, un lloc on el jovent hi anava d’excursió.

A partir dels vuitanta es va iniciar la recuperació de la Muntanyeta, que havia quedat erma després de molts anys d’abandó, convertint l’indret en un Parc. Ocupa un espai enorme (és, de llarg, el més gran de Sant Boi i és més extens que els millors parcs de moltes poblacions de Catalunya, fins i tot més que el de la Ciutadella de Barcelona) i està dividit en tres zones: la de la biblioteca i la pineda (una magnífica biblioteca d’on qui escriu aquest treball ha obtingut exhaustiva documentació), la del jardí de la deessa i la del llac.

La Muntanyeta.









Nosaltres, en passar, vorejarem únicament una petita part d’abundant vegetació i no la part urbanitzada. Ja tornarem un altre dia, perquè el Parcés esplèndid, no en debades hi ha posat el seu segell el famós arquitecte Isozaki Arata, el del Palau Sant Jordi de Montjuïc.

I per si faltava alguna cosa, al Parc de la Muntanyeta es disputa cada any una activitat que ens és molt propera: es corre al novembre el Cros per la Salut Mental, altrament dit “el Cros de la Muntanyeta”, que en poc temps -fa cinc anys que se celebra- ha adquirit un important ressò.

Deixarem la Ronda de Sant Ramon en arribar a una rotonda i enllaçarem amb el carrer de Benviure, i al cap d’uns dos-cents metres trobarem el Km 2. El nom del carrer fa honor al d’una torre de guaita del segle XI, restaurada fa poc, la Torre de Benviure, que en aquell temps formava part d’un petit castell propietat dels Papiol, uns senyors feudals de l’indret. Situada a uns cinc-cents metres a l’esquerra, queda una mica lluny del nostre camí i no es veu.

Km 2 al 3

Avançant pel carrer de Benviure, passarem al costat d’unes pistes del petanca a la nostra esquerra, unes magnífiques pistes s’ha de dir, que pertanyen al Club de Petanca Jubilats i Pensionistes.

Aviat, pel carrer Benviure, tindrem també a l’esquerra l’Estadi Municipal Marianao. Fins fa uns deu anys, aquest camp tenia un nom curiós: “Estadi Mossèn Fradera”. Curiós perquè no és gaire freqüent que a un capellà se l’honori posant el seu nom a un estadi. Tot i així, no vull dir que no s’ho mereixés. Mossèn Francesc Fradera i Vallés va ser un rector de la Parroquia de Sant Baldiri molt estimat. Compromès amb el jovent de Sant Boi, va patir alguna vegada les bronques del Bisbat i les autoritats. Com, per exemple l’any 1966 - i segons explica l’historiador Joan Vendrell i Campmany, quan en celebrar-se un concert de música “ye-ye” al Centre Parroquial, on actuaven dos conjunts, “Los Lleltelman’s” i “Los Rompetechos”, els fans d’un i altre grup van mostrar-se massa efusius per l’època, llançant-los tomàquets i patates.

El mossèn va haver de donar explicacions al bisbe, que havia estat alertat pel governador civil dels “actes incívics” que s’havien produït. I no únicament ell; segons sembla, també va rebre l’alcalde per no haver demanat el preceptiu permís; un caporal de la Guardia Civil per no haver fet l’atestat; i fins i tot el presentador del concert per vés a saber el què. Està clar que estem parlant de fa més de cinquanta anys...

Ara, a l’estadi Marianao hi juga el Club Deportivo Marianao Poblet. Pertany a la primera divisió de la catalana i, molt actiu en el futbol base, és el segon club de futbol en importància de Sant Boi, darrere del FC. Santboià. Una curiositat: en fundar-se el club el 1995 en fusionar-se el Marianao i el Poblet -el primer creat el 1975 i el segon el 1991- van adoptar la decisió de que els jugadors vestissin de forma democràtica: la samarreta amb els colors de l’antic Marianao, i els pantalons amb els del Poblet.

Continuarem pel carrer Benviure i girarem a la dreta en arribar a l’avinguda de Can Carreras. A la cantonada hi veurem un modern edifici blanc, circular, bonic de mirar. És una escola bressol municipal i duu el nom de La Mercè, en honor de l’escriptora Maria Mercè Marçal, molt vinculada a Sant Boi, on hi va viure en els anys setanta.

Un apunt a propòsit de Maria Mercè Marçal: va ser una feminista combativa que va escriure un munt d’obres, algunes de les quals de poesia, i em permeto transcriure un poema dels seu primer llibre “Cau de llunes” editat el 1976, anomenat Divisa, que reflecteix el seu tarannà:

A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.

Avançant, comprovarem que la zona de Sant Boi on estem ara té l’aspecte de ciutat jardí. L’avinguda Can Carrerasés paradigmàtica en aquest sentit, on abunden bons habitatges del tipus unifamiliar.

Per l’avinguda, a uns cent metres del gir, passarem el carrer de Joan Pfaff que dona accés a la plaça de Mercè Rodoreda, a quatre passes. No hi entrarem, però en passar a tocar, cal dir que a la plaça hi ha un conjunt escultòric singular anomenat El Tio vivo. L’obra, realitzada l’any 2002 per alumnes i ex alumnes del Taller Municipal d’Arts Plàstiques, pretén que en veure-la, tothom recordi les víctimes de l’Holocaust nazi, quatre de les quals eren de Sant Boi, com ho fa patent els quatre noms que hi figuren gravats en el filó del conjunt

“Reflexió”, una de les 13 peces de la plaça, és un mirall.
L’autor, Joan Sales diu: “En mirar-nos en aquest mirall
som conscients d’allò què som i d’allò 
que l’ésser humà és capaç de fer”



















Al final de l’avinguda canviarem de carrer després de rodejar la Plaça de Joan Garcia Nieto, on haurem fet el 3er Km, per agafar la Ronda de Sant Ramon. El nom de la plaça serveix per honorar un jesuïta vinculat a la Teologia de l’Alliberament -la mateixa que defensa Pere Casaldàliga-, que va dedicar la seva vida al servei dels humils al Baix Llobregat fins la seva mort l’any 1944. Joan Garcia Nieto va impulsar l'organització sindical dels treballadors, el moviment veïnal i la lluita contra el franquisme. De la seva biografia destaca les denuncies públiques que va fer durant la dictadura per la mort d’un treballador de la tèrmica el Besós, la d’un obrer de la Seat i de l’execució de Puig Antich el 1974.

Km 3 al 4

Seguirem per la Ronda de Sant Ramon, en ple barri de Marianao. El nom del barri residencial per on estem corrent correspon al d’un marquès que va arribar a ser alcalde de Barcelona a les primeries del segle XX. Successor d'una família que va fer fortuna a Cuba -d’aquí el nom del marquesat, en record de l’illa del Carib - Salvador Samà, segon marquès de Marianao, era l’amo dels terrenys que ara conformen la zona. També ho era d’un palau que hi ha a la nostra esquerra (si estirem una mica el coll veurem la part de dalt de la torre en passar el carrer dels Tarongers), que era originalment una masia coneguda com la Casa Sans. En el 1880 la va fer transformar en un gran edifici senyoria envoltat d’un gran parc amb estanys, d’estil caribeny, un dels racons més elegants de Sant Boi llavors, del qual només se'n conserva una part; la resta es va urbanitzar amb xalets a partir de 1944.

La història, la vida, dóna moltes voltes. Ara aquest palau és una escola-taller per a formar joves en jardineria. Però es diu que en una de les seves dependències, es va gestar el malaurat cop d'estat del general Primo de Rivera l'any 1923 que va donar pas a una dictadura militar de set anys. Accelerem el pas. Passem-hi corrent (mai més ben dit).

Arribarem a una rotonda que hi ha abans d’acabar la Ronda on, al mig hi veurem un monument abstracte, obra de l’escultor barceloní Ferran Soriano, que duu el nom de “A Gaudi”. Ja se sap que l’art no figuratiu és com és. L’autor diu que el cilindre metàl•lic que trobarem té una peça al cap de munt que vol recordar les xemeneies de la Pedrera. Potser sí. No és cosa de discutir-ho, l’home és molt apreciat i reconegut a casa nostra i a tot l’Estat, i fins i tot a Rússia i a Estats Units. També té molt mèrit la seva vivència personal: va néixer el 1944, fill d’una família obrera, i va treballar de planxista en un taller fins els 31 anys. Un company del taller li va augurar que seria un gran artista. “Tu seràs un escultor famós i jo metge” li va dir un dia. No sé si l’amic va ser metge, però la va encertar de ple amb la meitat de la premonició.

A Gaudi. Obra de Ferran Soriano a la Ronda de Sant Ramon











En un no res, al deixar la rotonda i seguir per la Ronda de Sant Ramon, agafarem a la dreta el carrer de Frederic Mompou, el músic català, i haurem entrat al barri de la Ciutat Cooperativa-Molí Nou. S’anomena així perquè van edificar-se els seus primers habitatges a partir d’una cooperativa veïnal, ajudada per Caritas i l’Ajuntament, al costat del Molí Nou, un antic molí fariner que hi havia a l’indret. Ara resulta insòlit, però quan es van entregar els primers pisos, el 1965, existien uns cartells que indicaven: “Prohibido el tránsito rodado por el interior de la Ciudad Cooperativa, salvo casos muy justificados”.

Just al començament de Frederic Mompou, a la nostra esquerra, veurem una altra escola bressol, “cosina germana” de la de “La Mercè” que hem vist fa un moment. Aquesta, de nom La Marta, també és en reconeixement d’una dona excepcional, la pedagoga Marta Mata en aquest cas, impulsora, entre altres tasques, de l’Escola de Mestres Rosa Sensat, una renovadora manera d’ensenyar que va sorgir en la clandestinitat, en els anys que és millor no recordar.

Seguirem avançant, i passat l’Institut Rafael de Casanova, també a l’esquerra, arribarem a la Plaça de Joan Sanromà, que duu el nom d’un aparellador municipal que va morir fa deu anys. I amb quatre gambades, just quan haurem fet el Km 4, arribarem al costat del nou Hospital General de Sant Boi inaugurat no fa gaire, i que, integrat en el recinte del que fins ara es coneixia com a Sant Joan de Deu - Serveis de Salut Mental, constitueix el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. En aquest recinte, una icona de la població de Sant Boi i una referència arreu, hi podrem entrar per fer-ne un quilòmetre i escaig de la cursa. Una esplèndida iniciativa dels organitzadors.

Hospital General de Sant Boi del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu













Km 4 al 5

Certament, el passar pel mig d’un lloc durant tants anys conegut com “el Psiquiàtric” és una molt bona pensada. I es que ara ha deixat de ser un Hospital Psiquiàtric. L’espai abans tancat és ara un lloc per a l’encontre, tant per als corredors i corredores que avui estarem corrent la cursa com per a les persones convalescents del recinte. Per a nosaltres perquè ens aproparà -durant una estona encara que sigui- a una realitat social com són les malalties mentals, que per molta gent encara són unes desconegudes; i per als malalts convalescents, perquè gaudiran en sentir-se com uns veïns més (¿cal dir que anys enrere els marginàvem?).

Entrarem al recinte i ens complaurà molt l’ordre i l’harmonia de la seva urbanització interior (a mi em va sorprendre agradablement tot plegat quan hi vaig fer una visita per prendre alguna nota per aquest escrit).

A propòsit de les notes (i sobre tot de la documentació de que he disposat), transcric una mica d’història del lloc. (No sé si també al lector; a mi m’agrada, abans de córrer una cursa, saber què hi ha o què hi ha hagut pels indrets on correré. Em sembla, d’aqueta manera, que hi afegeixo una mica més de valor al que ja té de per sí l’esdeveniment).

D’història, el Psiquiàtric de Sant Boi en té un munt. Va fundar-lo l’any 1854 un metge d’Igualada, de nom Antoni Pujadas, psiquiatre, polític, empresari, i no sé quantes coses més. L’home, després d’haver començat a tractar i acollir malalts mentals a Barcelona, en un pis seu del carrer Canuda d’on va haver de marxar per les queixes dels veïns, va instal•lar-se, amb 16 pacients, en un convent en ruïnes de Sant Boi que havia estat ocupat per uns frares.

El centre va ser molt elogiat en l'època pels espais que ocupava, i molt especialment per la moderna concepció de l’assistència. En qualsevol cas, dificultats per tirar endavant, tantes com se’n vulguin i més. Però la seva obra va perdurar i transcendir. Antoni Pujadas va morir el 1881 a l’edat de 68 anys, després d’una monumental feina al capdavant del Manicomi, que és com li deien llavors, i després de deixar tota la seva fortuna i salut en l’intent de portar endavant el seu projecte. Va ser enterrat al cementiri, a pocs metres del centre que va fundar. Tot passant corrent pel Psiquiàtric, veurem de reüll un monument que el recorda amb un emotiu i il•lustratiu epitafi:

“Pujadas se hizo admirar,
no lo tengais en el olvido.
Recordad, logró cambiar,
de los locos el destino.”

Monument a Pujadas realtzat per un intern
 










Avall i amunt dels passeigs de l’interior de l’Hospita Psiquiatric per on correrem, ens cridarà l’atenció dos elements arquitectònics: la Gruta, que hi passarem a tocar primer, i l’Església, tot seguit.

I es que dins de l’antic hospital, actualment transformat en el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i per tant, obert a tothom que es vulgui acostar, es conserva un jardí modernista amb una obra anomenada La Gruta. Pràcticament desconeguda i sense que se sàpiga qui la va dissenyar, alguns estudiosos l’atribueixen a Gaudí. La raó és que algunes de les seves estructures, i a més a més, els trencadissos dels bancs del jardí del voltant -ho apreciarem tot passant-, tenen una enorme similitud amb elements del Parc Güell. Un enigma. L’únic que se sap del cert és que el conjunt va ser realitzat entre el 1903 i el 1912, i els malats mentals van participar activament en la seva construcció.

L’Església de l’Hospital és un altre edifici singular, que no ens deixarà indiferents en passar per davant. D’estil neogòtic, acabada l’any 1929, la simetria de la façana contrasta amb el campanar. Se la coneix popularment com “la Catedral” i hi van a escoltar missa, a banda dels malalts que ho volen, feligresos de la població.


L'esglessia es conserva igual que l'any 1929



















Arribarem al Km 5 dintre de l’espai del Parc Sanitari, i pocs metres després el deixarem per una sortida que dóna al carrer Pablo Picasso.

Km 5 al 6

Sortirem de l’Hospital després d’haver gaudit d’una experiència enriquidora com haurà estat el compartir l’espai amb uns éssers que no tenen la mateixa sort que tenim nosaltres, i ho farem enfilant el carrer de Pablo Picasso, una estupenda via de baixada (les baixades sempre ho són, però aquest és un magnífic carrer) per arribar al barri del Centre.

A pocs metres, a l’esquerra, trobarem l’entrada d’una secció d’un altre centre psiquiàtric, el de Benito Menni.

Quan va morir el doctor Pujadas, l’antic hospital d’on hem sortit fa un moment, va patir moltes vicissituds i va passar a mans d’uns creditors que se’l van vendre. Els nous propietaris van oferir-lo al pare Menni, un emprenedor sacerdot italià de l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu que va morir el 1914 i el van canonitzar fa dotze anys. En el 1895, Benito Menni se’n fa càrrec, i amb un equip de germans de la seva ordre i d’unes germanes d’una congregació que ell havia fundat uns anys abans, el reactiven. Més tard crea un altre psiquiàtric complementari -aquest per davant del qual estem passant, tot i que ara veurem l’edifici modern- que duu el seu nom i el porten les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor des de bon principi, les monges de l’esmentada ordre que l’havien ajudat. Amb els dos centres, es formà a Sant Boi, i ha perdurat fins els nostres dies desenvolupant-se extraordinàriament, un complex hospitalari per a la salut mental de màxim nivell.

Per Pablo Picasso avall, tindrem l’hospital a l’esquerra durant una bona estona. Més endavant, una altra escultura abstracta al bell mig de la plaça de Pallars Sobirà ens sorprendrà. Veurem dos elements verticals units, que l’autor, Juan de Andrés, un escultor de l’Uruguai, diu que formen una creu. També diu que com que està en un lloc que és una de les entrades de la ciutat, és un punt de referència, una mena de creu de terme, vaja. Li va posar Confluències. El que subscriu no hi entén un borrall d’art modern (tampoc de l’altre, ni de gaires coses) , segurament per això li sorprèn que els que en saben diguin que l’escultura “... al•ludeix a la pluralitat i a la fusió de les diverses arrels culturals que conviuen a Sant Boi. És a dir, per un costat, diàriament saludaria tant a conductors com vianants que arriben després de la feina o de classe a la ciutat i, per un altre, donaria la benvinguda a les persones que venen de fora per primer cop.” Amen.

“Confluències”. Plaça de Pallars LLusà



















Deixarem la plaça i anirem per Carles Martí i Vilà, un carrer el nom del qual honora a un historiador santboià que va descobrir l’any 1953 les termes romanes de Sant Boi. Hi passarem a tocar d’aquí un moment (una estona per a alguns). Ara en trobar la cruïlla amb el carrer Nou i la Rambla, on hi ha el modern edifici dels Jutjats a la nostra esquerra, haurem fet el 6è Km. Sorprèn feliçment l’immoble, i ens anirà bé per a la vista (que ja en portem sis...), acostumats com estem a que aquest tipus de llocs siguin més aviat grisos i una mica tètrics.

Km 6 al 7

La Rambla és, de debò, un carrer magnífic es miri com es miri. Amb frondosos arbres al costat nostre, que sembla que t’acaronin en passar, té un sabor especial i dóna goig passejar-hi...o córrer un diumenge pel matí del mes de febrer. No sé, a propòsit, si els plàtans ja tindran fulles. He somniat, però, que si no en tinguessin, els nens del carrer n’hauran enganyat amb pegamento per a que faci bonic quan passi la cursa.

A finals del segle XIX, la Rambla de Rafael de Casanova, com es diu ara, es deia de Maluquer. Llavors van ser plantats els arbres que deia -és a dir que alguns deuen ser centenaris- i la Rambla, que unia el centre de Sant Boi amb el Psiquiàtric, servia per passejar. En el 1913 se li va posar el nom en honor del valerós Conseller en Cap malferit a Barcelona el 1714, però des de 1939, va dur el nom del dictador que va manar durant uns llargs quaranta anys.

Com és lògic, molts locals carismàtics de la Rambla s’han anat transformant. Ja no existeixen, per exemple, el bar La Ceba, on s’hi feia de tot, a banda de menjar i beure: des de ball de saló fins a repartiment de feines per als jornalers. Tampoc existeix Can Corrons, on es van projectar les primeres imatges cinematogràfiques a Sant Boi (encara no una pel•lícula de cinema) a les primeries del segle XX, o el primer semàfor que es va instal•lar a la població, a la cruïlla de la Rambla amb el carrer Pi i Margall, l’any 1956.

Però Sant Boi té memòria. Gairebé al final de la Rambla, a la nostra dreta, ens admirarà veure una figura femenina, en bronze, dalt d’un pedestal, asseguda i amb actitud d’estar treballant amb alguna cosa. És La Puntaire, una noia santboiana, de nom Teresa Valls i Diví, que va viure entre el segle XIX i XX. coneguda també com “la Noia Xica”, que confeccionava puntes de coixí com ningú, una feina que va arribar a ser una indústria a la població. I és que a Sant Boi es practicava les puntes (l’art del boixet per fer mantellines, tapets, mocadors, etc) ja en el segle XVIII. Amb el temps van quedar semi-oblidades, però han retornat -ara se’n fan per afició- i no és estrany que per la Festa Major, cada any s’apleguin puntaires de tot Catalunya (4.000 l’any passat en un concurs) aquí, a la Rambla per on estem passant, per veure qui les fa millor.

El final d’una auca, la de “La Puntaire”, il•lustra la importància de les puntes de Sant Boi:

(...)Puntes pels mocadorets,
enagos, ventalls, tapets,
llençols, bruses i cortines,
les senzilles i les fines.
Les puntaires santboianes,
fan les puntes més galanes.

No ens hi entretindrem, per descomptat, però al pedestal hi ha una placa amb un a poètica dedicatòria, que no em resisteixo a transcriure: “A les destres mans santboianes que trenen, avui i sempre, l’antic art de les puntes, i componen, amb paciència de segles, l’alegre cançó dels boixets”

La Puntaire. Escultura d’Artur Aldomà de 1999 a la Rambla














Una mica més avall, acabada la Rambla -el punt més baix de la cursa; el més alt és l’estadi d’on hem sortit- , veurem a l’esquerra l’edifici de l’Ajuntament en la plaça del mateix nom, antigament Plaça del Mercat. Està aquí des de mitjans del segle XIX. La casa la va fer en Jacint Torres i Mainer, conegut com el Cinto del Torres, tot un personatge que va ser l’alcalde de Sant Boi de 1845 a 1847. L’home, entre moltes altres coses, fabricava fideus al subterrani de l’edifici, on hi tenia una màquina; per la causa que sigui, es va produir una forta explosió i l’obra, a mig construir, va quedar molt malmesa. Anys després d’abandonar l’alcaldia, un nou amo la va restaurar per convertir-la en el consistori, amb sales que feien d’escola, i el subterrani (sense la màquina, no cal dir-ho), que servia de presó.

En front de l’Ajuntament, al final de la Rambla, on hi ha una oficina de La Caixa, hi va haver fins a mitjans dels vuitanta un establiment de menjars i begudes molt popular, el Bar Noe, conegut com "Cal Pirret". Va ser un dels locals més concorreguts de Sant Boi durant dècades. El freqüentava tothom, des de mestres a pagesos, per fer-hi tertúlies o jugar a cartes. I també va servir de punt de trobada de moltes societats, des de la Unió Esportiva Santboiana en els primers anys, fins a l’Asociación de Vecinos, Industriales y Comerciantes, el Club de Futbol Royal, el Club Ciclista Sanboiano, la Unió Excursionista de Catalunya...qualsevol entitat que no tenia local, ja sabia que "Cal Pirret" seria la seva seu.

El popular Bar Noe (Cal Pirret) a les primeries del segle passat















En passar la plaça de l’Ajuntament entrarem al carrer de l’Alou, a la nostra dreta. Ho farem a tocar l’oficina d’Hisenda, que posats a dir coses dels orígens dels llocs, la planta baixa d’aquest edifici era fa anys el Bar Nuria, un altre bar molt conegut.

El carrer de l’Alou -a l’Edat Mitjana, un alou era un terreny lliure i sense cap càrrega o dret real o senyorial per tal d’afavorir l’assentament de nous habitants - és un dels més antics de Sant Boi. Segurament per això -ja era un carrer en el segle XIII- és bastant estret i sinuós. També bastant costerut. La pujadeta no matarà a ningú perquè és curta, però la notarem.

Estret, tortuós, de voreres angostes i costerut, però bonic. Conserva cases, portes i balcons de quan Sant Boi era un poble. I això, si més no als que som de Can Fanga, ens agrada molt veure-ho mentre correm.

A la primera casa de la dreta, el número 2 del carrer, hi va haver la primera farmàcia que va tenir el poble. En front en el 3, una curandera del segle XIV hi tenia la seva “consulta”. A dalt de tot, gairebé a tocar de la plaça de l’Església -de la qual albirarem el campanar mentre pugem-, hi havia una casa en el nº 33, Ca la Xeca, on les nenes del poble anaven a aprendre a fer mitja.

Arribarem a la plaça de Mossèn Jaume Oliveras, un rector que va ser de la parròquia que hi ha a la plaça, el campanar de la qual haurem albirat quan pujàvem pel carrer de l’Alou com deia. L’església està dedicada a Sant Baldiri, patró de Sant Boi des de fa més de mil anys. És un temple d’estil barroc construït damunt d’una església romànica del segle X. Per la seva magnificència, se la coneix com “La catedral del Llobregat”. En el seu interior, en una de les capelles laterals, hi ha la tomba de Rafel Casanova. Malgrat no entrem perquè estarem pel que estarem, serà difícil, en passar per davant, no emocionar-se una mica.

Anirem a buscar el carrer de Sant Pere, a la dreta de l’església. Pel camí, poc després d’haver girat a la plaça, passarem per davant d’una antiga masia, Cal Nes, a la nostra dreta, que segons la inscripció d’una finestra, va ser construïda el 1670. Una mica més avall, a l’esquerra, una casa senyorial de les primeries del segle passat, Can Morelló, més coneguda com "Villa Rosita". En front, a la nostra esquerra, hi ha una balconada que ens permetrà veure alguns camps (segurament algun de carxofes, que són famoses les de Sant Boi), i l’horitzó. Ens anirà bé retornar a un espai obert i ho agrairem, perquè el carrer de Sant Pereés estret, com tots els d’aquesta zona on estem ara. Farem el carrer per anar a trobar el Km 7 en el punt on enllaçarem amb el del Molí Vell (que pren el nom d’un antic molí del Canal de la Dreta del Llobregat) en una explanada que fa cruïlla amb el del Mossèn Pere Tarrés (un metge i capellà beatificat no fa gaire).

Km 7 al 8

El carrer del Molí Vellés curt. Uns cent metres. En un no res trobarem el de Baldiri Déu i Priu, un nom de carrer en honor d’un alcalde de molta iniciativa, que va impulsar la creació dels primers Jocs Florals de Sant Boi. En farem també molt poc, uns cinquanta metres, fins trobar el carrer Tres d’Abril. (No ho sé del cert i no ho he pogut esbrinar del tot, però em sembla que el nom vol recordar, precisament, la data en la qual es van celebrar els esmentats Jocs Florals l’any 1910).

Passarem tot seguit la placeta dels Vinyets (el nomfa honor al cognom d’uns senyors que foren amos de grans terrenys de la vila en l’antiguitat), i girarem a l’esquerra quan trobarem el carrer de Francesc Macià (en honor del mític president de la Generalitat dels anys trenta).

I parlant de mites, en arribar-hi tindrem a la dreta la llegendària Plaça de Catalunya. Recordarem, en veure-la, que va ser aquí on, el 1976, es va tolerar celebrar la primera “Diada” després de la guerra. Per cert, feia menys d’un any que s’havia mort Franco, i no es va poder dir que era la “Diada Nacional de Catalunya”, sinó únicament “Diada de Catalunya”. Com sigui, va ser l’onze de setembre d’aquell any quan més de cent mil persones van omplir la plaça de gom a gom. Una emoció més que s’afegirà a la sèrie de les que estem experimentant aquest diumenge de març, tot corrent per una ciutat amb tanta càrrega simbòlica.

A la plaça hi ha un mosaic d’Antoni Tàpies i una escultura d’Oriol Martorell. Ambdues obres, que segons els entesos són de molt valor, tenen que veure amb aquell dia: el mosaic amb la data, i la figura -realitzada per  Artur Aldomà- representant el mestre cantaire que va dirigir els cors.

Plaça de Catalunya. Diada de l'11 de setembre de 1976













Girarem, com dèiem, i avançarem per Francesc Macià vorejant el Mercat de Sant Jordi per anar a buscar el carrer de Diego Priu (si no estic errat, un músic del segle XIX). En farem uns cents metres i girarem a la dreta per agafar el de Mossèn Jacint Verdaguer (un dels més grans poetes nostres). Tot seguit trobarem, a la nostra dreta, la bonica i moderna Parròquia de la Mare de Déu de Montserrat

Pel carrer de mossèn Cinto, que així es coneixia al mític poeta, arribarem de nou al de Tres d’Abril, amb la Plaça Catalunya ara a la nostra dreta. Agafarem el carrer  per enllaçar amb el de Pau Claris girant  a la dreta, en trobar-nos el mur de la caserna d’Automobilisme, que la vorejarem durant una estona.

Deixarem Pau Claris (un altre mític president de la Generalitat, en aquest cas del segle XVII),  i agafarem el carrer de Cerdenya quan trobarem l’Estadi Baldiri Aleu , on hi juga a rugbi la U.E. Santboiana, el club més antic d’aquest esport a Espanya.

Parlant de rugbi, ara que hi som, cal dir que si hi ha un esport que estigui íntimament lligat a una ciutat -com a Badalona podria ser el basquet i a Granollers el handbol-, a Sant Boi ho és el rugbi. Amb tots el honors. I amb tots els honors també, el nom del camp pel costat del qual estem passant correspon al pioner de la seva pràctica. En Baldiri Aleu, un santboià nascut el 1893 -un dels personatges més rellevants de la vila en el segle XX-, va conèixer el rugbi a França quan estudiava veterinària, i el va introduir a l’Estat espanyol en fundar, amb uns quants amics, la U.E. Santboiana l’any 1921.

Des de llavors, i malgrat els primers anys l’equip va jugar en una camp amb molt poques condicions a l’altra banda del riu (diuen, tot i que costa de creure, que fins i tot els primers partits ho van fer amb un arbre al mig, que va restar allí en deixar-lo, cansats, després d’aplanar el terreny els primers jugadors i socis de l’entitat), la U.E. Santboiana ha conquerit els màxims guardons.

L’atletisme, l’activitat que ens és propera, també ha tingut molta presència a la Santboiana des de la fundació del club fins el 1987, any en el qual es va fusionar amb la secció d’atletisme del Parellada, origen de l’actual Club Atletisme Sant Boi. I una curiositat, molts dels atletes de les primeres èpoques, finalment van acabar jugant a rugbi.
Equip de la U.E. Santboiana de l’any 1923.












I passada una porta secundària de les instal•lacions esportives que tenim a la dreta, haurem arribat al Km 8.

Km 8 al 9

Quan acabarem el carrer Cerdanya ens trobarem amb la Ronda de Sant Ramon i de seguida amb la plaça Ernest Lluch i el carrer de Salvador Seguí, que l’enfilarem fins l’avinguda del General Prim.

Quina barreja! Resulta curiós els noms dels personatges que s’honoren en aquest indret, obert i modern, per cert, i agradable de poder-hi córrer. Ernest Lluch, el malaurat polític socialista assassinat per la Eta fa deu o dotze anys...Salvador Seguí, un líder llibertari i catalanista que ajudava els obrers a les primeries dels segle XX, assassinat per uns pistolers de la patronal...el General Prim, un militar progressista de Reus que va arribar a president del consell de ministres en el segle XIX, assassinat també, no es va saber mai per qui...

Avançarem pel carrer de Salvador Segui, doncs, i girarem a la dreta a l’avinguda del General Prim, a pocs metres del Casal Barri Camps Blanc, una entitat que acull un munt de societats del barri, entre les quals el Club Atletisme Sant Boi, la que organitza aquesta cursa d’avui.

L’avinguda del General Prim, que està farcida de placetes a banda i banda -una d’elles dedicada a l’actriu còmica Mary Santpere, cosa inaudita perquè gairebé sempre els carrers i places de les nostres poblacions duen els noms de polítics i guerrers- ), ens convidarà a córrer de pressa, en bona mesura perquè és bastant plana, però molt especialment perquè hi farem el penúltim quilòmetre de la cursa, i ja se sap...

Passarem per davant del Centre d’Educació Especial Balmes, i quan arribarem al final de l’avinguda girarem a la dreta per agafar la d’Aragó (que ja “la coneixem” de quan hi hem passat en començar la cursa) i fer-ne uns cent metres en direcció al Parc de la Muntanyeta (per entendre’ns). En arribar a l’alçada del carrer del Segre girarem en rodó per continuar per on veníem. Serà un molt petit tram, però és aquell bon moment en el qual en creuar-nos amb el companys i companyes que van i venen davant i darrere nostre podem saludar-nos...a no ser que encegats per tractar de fer la millor marca que tinguem no veiem a ningú. I a pocs metres del gir haurem fet el Km 9.

Km 9 al 10

En el darrer quilòmetre de la prova farem el mateix recorregut que hem fet al començament, entre el Km 0 i l’1, només que en aquest cas en sentit contrari. Raó per la qual no repeteixo el què ens trobarem, per no cansar al possible lector.

Únicament fer esment que l’arribada, de nou a les pistes de l’Estadi d’Atletisme Constantí Miranda, serà, de ben segur, un moment inoblidable. El corredors i corredores, la majoria anònims, en trepitjar el tartan i arribar a la meta després d’uns deu quilòmetres com els que haurem fet, ens sentirem plens de joia i sublimats, com els atletes guanyadors de l’or d’uns Jocs Olímpics.

                                           ---------------O----------------

Miquel Pucurull

Web oficial de la cursa: http://cursavilasantboi.blogspot.com.es/

FISONOMIA DEL RECORREGUT DE LA CURSA DIR-GUARDIA URBANA PER LA DIAGONAL'2016

$
0
0

Km 0 a l'1

Quan es va a córrer una cursa, un se sent feliç. I si aquesta s'ha fet un any abans, com és probable,  s’hi afegeix un grau més d’il•lusió, perquè, com és de rigor, s'hi va amb l'esperança de fer millor temps. Feliços i il•lusionats, doncs, començarem el diumenge 8 de maig a la zona universitària, exactament davant del Palau Reial de Pedralbes, la Cursa per la Diagonal que organitza el DiR.

A les primeries dels segle passat, el Palau Reial va ser regalat a la Corona  per un senyor que tenia mols quartos, en agraïment a que el rei l’hagués anomenat comte. Un edifici rodejat de jardins que és una meravella. I tot i així, la esposa del rei, la reina Victòria, en allotjar-s’hi per primer cop l'any 1930, va dir d'ell: “Los catalanes són gente estranya. Construyen un palacio para los pobres i una choza para los reyes” (el palacio era l’Hospital de Sant Pau que acabava d’inaugurar). És un jardí públic exuberant de vegetació, amb dos fonts -una, obra de Gaudí- i diverses estàtues. A banda i banda de l'entrada hi ha quatre escultures més, que veurem a la sortida,  algunes de les quals són dones nues. Les van retirar  per immorals de la plaça Catalunya l'any 1928, on les havien posat inicialment,  i les van traslladar aquí, que era un lloc allunyat.

En front del Palau, a la nostra dreta (no ho veurem perquè l'any 2001 va desaparèixer) hi havia un grup escultòric que era un Monumento a los Caidos del bàndol franquista durant la Guerra. Va ser objecte de dos atemptats, un l'any 1974, poc abans de la mort del dictador, i un altre el 2001, que va ser definitiu perquè del grup nomès va quedar-ne el pedestal i una creu.

Tirarem cap avall i passarem tot seguit per davant de la Facultat de Dret a l’esquerra i de la de Farmàcia a la dreta. Aquesta, d’obra vista i més antiga que l’anterior, va ser la primera que es va construir a la zona universitària on estarem. L’edifici de la de Dret té, segons diuen, molt valor. Quan es va fer, l’any 1958, va suposar una innovació arquitectònica -“El primer edifici públic modern i civilitzat de Catalunya després de la guerra”, segons el famós arquitecte Oriol Bohigas-. 


Un apunt: l’espai de la Facultat de Dret ocupa el que fou, acabada la guerra, la sala de festes California, més tard Copacabana, un local per a l’alta burgesia de la ciutat, on hi feien sopars a l’aire lliure en una terrassa, i ball amb música amenitzada per una orquestra. Si en passar mirem a l'esquerra hi veurem una figuera a l'entrada de la Facultat. És un arbre centenari que estava al costat de la pista de ball i s’ha conservat.

En un no res (el terreny és pla i convida a córrer de valent des de la sortida -i no diguem a partir del km 2, que fins el final tot és baixada o baixadeta), passarem per davant de l’Hotel Princesa Sofia a la dreta (el punt més alt de la marató de Barcelona, per cert). Baixant per aquest tram de la Diagonal correrem per una zona on l’alta economia i la societat del benestar es fa palès. Una mica més enllà de l’hotel ens trobarem les Torres de La Caixa. Tenen la singularitat de què el rètol i el logotip característic de l’entitat, creat per Joan Miró - l’estel de color blau i les petites rodones vermelles i grogues que segons va dir l’autor representen l’univers i els colors de la bandera catalana i espanyola - es mou a dalt del dos edificis d’un costat a l’altre.

Passades les Torres de La Caixa veurem a la dreta les innovadores en el seu moment Torres Trade de l’arquitecte Josep Antoni Coderch. Estan al darrere de l’edifici d'El Corte Inglés -construït exactament on anys enrere i fins el 1955 hi havia una presó de dones- que el passarem a tocar. Sense voler-ne fer propaganda, tothom sap que aquests grans magatzems organitzen cada any una multitudinària cursa des de fa molt temps – concretament la primera va ser l’any 1989 - en la qual, i per aconseguir el Guinnes hi van participar 110.000 corredors el 1994, alguns dels quals de ben segur que estarem fent ara aquesta cursa d’avui.


En front d'El Corte Inglés, a  l’esquerra del nostre pas, hi ha també un atractiu edifici. El de l’antiga Banca Catalana i actualment de l’Editorial Planeta, un dels primers edificis intel•ligents de la ciutat, construït l’any 1970, que entre altres coses posseeix un sistema d’irrigació controlat per ordinador, que permet – ho veurem fàcilment tot passant per davant – mantenir una enorme quantitat de plantes en la seva façana.

Una cosa que també veurem baixant per la Diagonal són les estructures metàl•liques que van de banda a banda de l’avinguda formant un arc, i amb pantalles i senyalitzadors de trànsit indiquen si els carrils estan oberts o tancats, la particularitat de les quals resideix en el fet poc conegut de què són obra del famós arquitecte Santiago Calatrava.

També haurem vist uns rails de tramvia al terra, just al costat de per on estem baixant. Pertanyen al Trambaix, un mitjà de transport que passa amunt i avall per aquesta part alta de la Diagonal, i també per la part baixa, per on passarem més tard, i que constitueix una celebrada novetat. Bé, novetat del tot no és, perquè més d’un ha de recordar al veure’ls, que fa uns anys – potser són molts i no hi haurà gaires que ho hagin vist - els tramvies eren el mitjà de transport de superfície per excel•lència, fins que, insòlitament, és va abandonar el seu ús.

Seguirem baixant i passarem a tocar dels Jardinets de Clara Campoamor i del de  Ferran Soldevila a la nostra dreta, poc desprès dels quals ens trobarem el senyal del Km 1. Són petits i res de l’altre món, però s’agraeix la mica de verd en mig de tants gratacels - 10 en concret contant el gratacels ajagut que és l’Illa Diagonal - que hi ha en aquesta banda dreta de la Diagonal.

Km 1 al 2

Un d’aquests gratacels és el del Hotel Hilton de la cadena del mateix nom. L’hereva d’aquest imperi hoteler, la multimilionària nord-americana Paris Hilton, no ha confirmat si estarà a Barcelona per veure’ns passar per sota de casa seva. Si ho fa ens farà gràcia  veure-la: és molt sovint pedra d’escàndol per les seves exhibicions i els seus afers; afers no especialment relacionats amb les finances, que seria el que li escauria perquè la nena és propietària de més de dos mil hotelets de luxe com aquest, sinó per altres coses. Coses de la jet set.

Al passar corrent per aquest indret ens vindrà a la memòria que a l’altre costat, a la cantonada de la Diagonal amb el carrer Numància, hi va haver els primers estudis de TV3. I ens sorprendrà que en un espai tan petit com era la planta baixa de l’edifici de Catalana Occident ara, actualment un restaurant i un banc, pugessin fer fins i tot programes com el Club Súper 3, posem per cas.


Passarem per davant de l’Illa Diagonal, un modern edifici de color blanc, obra de Rafael Moneo, que de lluny i a mida que ens hi apropàvem vèiem que, en efecte, té la forma d’un gratacels tombat horitzontalment (sembla ser que l'arquitecte es va inspirar en el Rockefeller Center de Nova York). L’Illa Diagonalés un lloc que sempre està a vessar de gent disposada a gastar. Allotja tota mena de botigues: des d’una d’esports en la qual qui més qui menys ens hi haurem comprat algunes sabatilles, fins una d’immensa en la qual segur que també ens haurem endut més d’un llibre o un DVD, passant per desenes de boutiques d’allò més fashion... desenes de cafeteries i restaurants....

Un edifici, aquest de l'Illa, que és una invitació al consumisme i a la bona vida, construït , paradoxalment, en els mateixos terrenys del que fou l’Asil de Sant Joan de Déu per a nens pobres de Barcelona fins fa quaranta anys. Traslladat a Esplugues des de llavors, és actualment un magnífic hospital de referència mundial obert a tothom, però a principis del segle passat -segons diuen els historiadors- per poder entrar-hi calien uns certificats de pobre de solemnitat i... d'"haver estat batejat i confirmat".

En arribar a l’Avinguda de Sarrià ens trobarem l’edifici Atalaia, un gratacels també blanc de 21 plantes. Se’l coneix per l'Edifici del Crim perquè fa uns anys s’hi va produir l’assassinat de la mestressa d’un dels pisos. Un succés que no sé si s’ha acabat d'aclarir del tot el què durant molt temps va estar envoltat de molt misteri. Les restes de la senyora van ser trobades al cap de vuit dies en un descampat de Sitges, després de desaparèixer una hora més tard d’haver entrat a l’edifici per davant del qual passarem corrent (mai més ben dit). I per explicar una cosa menys sinistra: en el mateix immoble hi havia un restaurant per a gent guapa de Barcelona a l’última planta. Ara ja no hi és perquè, tot i que la vista era magnífica, va haver de tancar: els que hi anaven, a més de no menjar gairebé res,  es quedaven sense alè al rebre el compte.

Ningú no ho diria, però aquest lloc de la Diagonal ple de glamour on estem corrent, era un dels espais de la ciutat on fa anys hi havia barraques. En els anys quaranta, n’hi havia a tots els districtes, i també aquí, encara que pugui semblar insòlit, n’hi havia.


Ocupades per gent treballadora que havia arribat d’altres zones d’Espanya fugint de la misèria o de la persecució política de la postguerra, es posava a viure -és un dir- on podia; sense aigua corrent, sense llum...en casetes fràgils construïdes per materials trobats pel carrer. Aquestes de la Diagonal van ser enderrocades l’any 1952 perquè es tenia que celebrar el Congres Eucarístic i convenia donar bona imatge, i els seus habitants van ser traslladats corre-cuita a Can Clos a Montjuïc.

Seguint la baixada passarem a tocar els estudis de Catalunya Ràdio, a la nostra esquerra, que fan xamfrà amb el carrer Beethoven. L’emissora va començar a emetre l’any 1983 amb l'objectiu de promocionar i difondre la llengua i la cultura catalana. Mentre s’escoltava de fons una peça de Lluís Llach, les primeres paraules les va dir Miquel Calçada (en Micki Moto): “Són les zero hores, zero minuts del dia 20 de juny del 1983. Comencem en aquest moment una feina volguda i important: la posada en marxa de Catalunya Ràdio”. (Cal dir que Catalunya Ràdio no va ser la primera emissora en emetre en català desprès de la guerra: ho va ser Ràdio 4, que ho va fer l’any 1976, pocs mesos desprès de la mort de Franco). Un servidor, que entrena sempre escoltant la ràdio amb uns auriculars (corrent una cursa ni pensar-ho!, però entrenant sí), gaudeix molt escoltant aquesta emissora. Un dels programes preferits de la qual, la tertúlia del matí (impagable la que feia l’Antoni Bassas fa uns anys, abans d’anar-se’n a Estats Units). A la seva altura hi veurem un altre senyalitzador, tot i que aquest no està dissenyat per en Calatrava ni té que veure amb el tràfic; serà exclusiu per a nosaltres: el del km 2.

Km 2 al 3

Que la Diagonal ha estat sempre un indret freqüentat per la gent benestant de la ciutat ho demostra, no tan sols els edificis i locals actuals, sinó també els que hi havia anys enrere. Si aquesta cursa l’haguéssim corregut fa seixanta anys ens hauríem trobat El Cortijo, passat l’emissora. Era una sala de festes del mateix estil que la Calfornia que "hem vist abans", amb un restaurant a l'aire lliure on hi feien ball amb una orquestra desprès de sopar. En una casa d’habitatges de la Diagonal, la del nº 608, un rètol ho recorda: Edificio El Cortijo.

Arribarem a la plaça Francesc Macià i la vorejarem. Fa anys, fins el 1958, hi havia a la dreta de la plaça, entre el carrer Urgell i l'avinguda Tarradellas (llavors Infanta Carlota) un local amb una pista a l'aire lliure on s'hi jugava a hoquei sobre patins i s'hi feia patinatge artístic. El Club Patin, es deia, i fou un dels primers clubs d'hoquei que hi va haver a Catalunya.

Al costat esquerra hi havia un bar, el Sandor, fa poc  reconvertit amb el nom de New Sandor 1944 que no té res a veure amb l'anterior, ni estèticament ni pel tipus de clientela. L'antic fou un punt de trobada de la burgesia de la ciutat durant dècades, infalible per veure i deixar-se veure a la seva mítica i bigarrada terrassa, on hi havia fins i tot un limpiabotas per enllustrar sabates. Una llegenda diu que en els seus anys d'esplendor, algunes senyores de moral distreta orientaven d'una manera o una altra el croissant que tenien al costat del cafè amb llet, per avisar de la seva disposició al llibertinatge.

Deixarem la plaça i seguirem baixant per la Diagonal. Parlar de baixar és un dir perquè el cert és que la baixada és imperceptible. Haurem passat per davant de l’edifici del grup de La Vanguardia (grupo si volem seguir sent puristes), on hi ha l’emissora de Rac1 en una de les plantes (bones tertúlies conduïdes per en Bastè als matins) i un altre El Corte Inglés, ubicat en el mateix lloc que fa uns quaranta anys hi va haver el grans magatzems Sears, de la multinacional nord-americana del sector. Uns grans magatzes que, curiosament, no venien res i va haver de tancar les portes.

I ja que parlem de negocis, tot baixant per aquest tram de la Diagonal, ens cridarà l’atenció la gran quantitat de botigues que tenen, ai!, rètols que diuen “es lloga” o “se alquila”. Estranyament, moltes més a la dreta que a l’altra banda, on sembla ser que les tendes no pleguen. N’hi ha un munt que deuen anar molt bé en aquest temps de crisi. Potser, ves a saber, al costat dret (lateral mar de l’avinguda) no hi toca tant el sol. Però el cert és que a la dreta hi ha molts més locals buits amb el maleït cartell. Fixem-nos hi per curiositat. No massa, però, per a no deprimir-nos, que avui no convé. No sigui que aquell amic amb qui sovint entrenem junts no estigui per orgues, s’aprofiti i ens avanci més del compte.


Baixant -ja he dit que és un dir- creuarem el carrer de Casanova i veurem de reüll, a la nostra dreta, a la cantonada amb el carrer de Buenos Aires, quasi tocant a la Diagonal, un petit edifici modernista que, nosaltres, esportistes com som, no podem obviar: el Museu de l’Esport. No és tan espectacular com el Museu Olímpic de Montjuïc, però és més bonic de veure per fora, que és el que, ara, a aquestes hores i en aquest moment, és el què ens interessa. És una casa construïda el 1911 per l’arquitecte Puig i Cadafalch, que va ser cedida a finals del segle passat a la Generalitat pel doctor Colet per a que es convertís en l'actual museu. Hi anirem un dia (ara no!), perquè val la pena veure les diverses peces de temàtica esportiva, en especial referides a l'esport català que hi ha, i un petit conjunt escultòric amb el bust del Barò de Coubertain, que, segons els entesos,  està perfectament elaborat i acabat.

Una mica més enllà, en l’eixamplament on la Diagonal es creua amb Casanova, hi ha una bonica font, on una figura de bronze d’un jove pescador sosté un peix en una mà i alça l’altra en senyal de triomf per haver-lo pescat. A la Diagonal n’hi ha unes quantes de fonts, boniques totes, que ens van molt bé per als que entrenen (entrenem) per l’avinguda. I aquesta, que a més a més, té l’honor de ser la primera font-escultura que es va posar a l’Eixample, ens anima sempre pel seu gest.

Avançant, en travessar el proper carrer de Muntaner, veurem en front nostre, a l’esquerra, i també de reüll, l’edifici del Col•legi d’Aparelladors al petit carrer de Bon Pastor. És bo de veure per l’originalitat de les 100 lletres de 16 colors diferents de la façana i la gran llagosta que sobre surt del terrat. Joan Brossa, l’inspirador, va dir que era un Poema Visual per a una Façana: “...cinquanta lletres formant el nom del Col•legi, i les altres distribuïdes per la façana en cinc columnes i per ordre alfabètic, com si es tractés de material d'una impremta que s'hagués deixat caure per la paret”. I de la Llagosta col•locada a dalt de l’edifici, amb la pota de l’insecte en forma de la lletra A , en Brossa va explicar que l’havia triat perquè era com "un homenatge inconscient al talent dels aparelladors”.

Curioses de veure són també les façanes de la mansana de la dreta, entre Muntaner i Aribau, en la qual, totes les cases són exactament iguals al llarg dels cent i pico de metres. S’anomenen Cases Ramon Almirall. I espectacular la façana de l’Edifici Zurich, a la dreta, passat Aribau, amb 42 plafons d'esmalt d'un vermell molt reeixit. Una obra del pintor Madirolas, que vol representar la creació de l'univers.

Un apunt: si la cursa s'hagués celebrat a finals del XIX, a més a més, veuríem en aquest punt a Buffalo Bill i un munt d'indis pell-roja a les voreres de la Diagonal, aplaudint-nos mentre passem. I és que l'any 1889 va venir a Barcelona en Buffalo Bill en persona, acompanyat d'una troupe de 200 indis i 200 cowboys. Formava part d'un circ ambulant que recorria Europa i s'havia instal•lat exactament aqui, en un solar on ara hi ha la Diagonal, entre Muntaner i Aribau . Llegeixo en un diari de  fa anys que:


"El desembre de 1889, Buffalo Bill i el seu circ van arribar a Barcelona amb els seus llegendaris indis, tot i que l’espectacle ja no comptava amb una de les seves principals estrelles, Toro Sentado. Buffalo Bill, era l’alies de qui va ser el coronel William Frederik Cody. Va néixer en un poblet d' Iowa l' any 1846. Als vint-i-un es va allistar a l' exèrcit per anar a la guerra dels ianquis i els confederats. Com a rastrejador de l' exèrcit, actuava com un veritable indi: en una batalla va matar en un combat, mà a mà, al cap pell roja Yellow Hand arrencant-li la cabellera, per la qual cosa va rebre la Medalla d' Honor del Congrés d’Estats Units. I quan la guerra es va acabar, es va dedicar a exterminar búfals, dels quals en va matar a milers. Retirat de les seves aventures, William Frederick Cody va crear l'espectacle Buffalo Bill's Wild West (L’Oest salvatge de Buffalo Bill), que va recórrer Amèrica i Europa. Format per gairebé mil persones, representaven la vida a les praderies, els atacs indis a les caravanes, els robatoris a les diligències i les batalles dels indis sioux contra el Setè de Cavalleria.

L'espectacle, després d'actuar a França, es va representar a Barcelona on s’havia creat una enorme expectació. Tot i l'èxit dels primers dies, va anar decaient: les entrades es venien a una pesseta, però va haver de rebaixar-se el preu a la meitat. La malastrugança va acompanyar l'estada de les cinc setmanes d'en Bufallo Bill a ciutat: per culpa d’una epidèmia de grip d’aquells dies, van morir dos components de la companya. I per acabar-ho d’adobar, un terrible mal de queixal va obligar al mateix Buffalo Bill a anar a l'Hospital de Sant Pau. Li van arrencar, i el molar va quedar exposat en una vitrina de l'hospital durant anys, fins que va ser robat per algú que se’l va vendre a un col•lecionista".

I així, arribarem a la propera cantonada, on acaba el carrer d’Enric Granados, on hi veurem el senyal del Km 3. El carrer honora un famós músic català que va morir al Canal de la Mànega durant la Primera Guerra Mundial. En ser torpedinat pels alemanys el vaixell en que viatjava amb la seva dona, ella va caure a l'aigua; ell s'hi va llençar per intentar salvar-la i van morir els dos. A la cantonada hi ha la Casa Sayrach, el que es considera el darrer edifici modernista, construït a Barcelona l’any 1918. A la part baixa d'aquest edifici hi ha el restaurant La Dama, un dels que està més de moda a Barcelona. En el seu interior, que manté els seus orígens (porta, escales, sostre, columnes, vidrieres...), tot és d’un luxe extremadament refinat. Del menjar no puc dir res perquè no hi he estat mai; el local l’he vist només en les fotografies d’un llibre sobre modernisme. El preu del seu menú gourmet, 110 euros per persona, no és apte per a jubilats.

Km 3 al 4

A la nostra esquerra passarem el començament del carrer de Tuset, que en l'època de Cerdà era un espai amb una masia -Can Tuset-, i   fa uns anys va ser el punt de trobada de la gent progre de la ciutat. I és que el carrer de Tuset va ser el lloc de diversió de la gauche divine dels anys seixanta i setanta. La formaven una barreja d’intel•lectuals, artistes, burgesos i progressistes que freqüentava la Cova del Drac i altres locals (el Bocaccio molt a prop, a Muntaner), i pel que semblava, s’ho passaven a base de bé. Els més actius, pel què es deia, eren els escriptors amb Terenci Moix al capdavant, els arquitectes amb Ricardo Bofill entre altres; cantants com Raimon i Serrat; gent del mon del cinema com la model i actriu Teresa Gimpera i els directors, Gonzalo Suarez un d’ells, i altres com el dibuixant i humorista Jaume Perich o el fotògraf Oriol Maspons... Un grup d’allò més heterogeni, que varen decidir, entre bogeries i accions polítiques (amb reserves), festives i culturals, donar a entendre que a la Barcelona gris i reprimida del moment no li anava malament desinhibir-se i cantar-li a la vida.

Una mica més endavant, també a l'esquerra, hi veurem el Cine Boliche. Va estar tancat durant uns anys i feliçment l'han tornat a obrir fa poc, essent un dels pocs de Barcelona, que aposten per projectar pel•lícules subtitulades en català.


Un apunt: el Boliche fou primer una bolera -d’aquí el nom- que va tenir molt èxit en els anys seixanta. I un altre apunt: està en els baixos de la Casa Coll Portavella -propietat d’un acabalat industrial del ram de la llana del primer terç del segle passat- des de la qual, en un dels balcons guarnits amb damassos i símbols de la Falange, en Franco, brazo en alto, va presidir la desfilada militar per la Diagonal el mes de febrer de 1939, un mes després de l’entrada de les tropes nacionals a Barcelona.

Passem-hi corrent de pressa, mai més ben dit.

Uns metres més enllà, travessarem el carrer Balmes, a la cantonada dreta del qual hi ha un dels gratacels més alts de la ciutat, el Banc Sabadell Atlàntic. De 83 metres, construït l’any 1969 per l’arquitecte Mitjans - el mateix que va fer el camp del Barça- va ser durant un any l’edifici més alt de Barcelona, fins que l’any següent és va edificar un que hi ha a les Drassanes, l'edifici Colom, que es va enlairar fins a 110 metres. Al xamfrà de l'esquerra, hi ha el del Círculo Ecuestre, seu d’un club de l’alta societat que va ser fundat fa més de cent cinquanta anys per un grup d’aficionats als cavalls, traslladats a aquest palauet des d’en fa seixanta.

Des de bon començament, els socis van considerar que a més de l’hípica, també hi havia altres coses que interessaven. I per això sovint organitzaven, i segueixen organitzant, balls, vetllades benèfiques i festes plenes de glamour. El que priva ara, però, malgrat el nom del club (al qual ningú li diu Cercle Eqüestre per cert, ) són dinars de bona cuina per a gent important; de cavalls gairebé no se’n parla. Si voleu fer importants negocis, menjar bé i jugar al bridge -en lloc de fer-vos pols corrent- ja ho sabeu: fer-se soci només costa 12.000 euros d’entrada. Compte, però, no hi aneu sense corbata perquè no hi entrareu. A no ser que li en demaneu una al conserge, que en té algunes en un petit armari per a ocasions. Ja se sap, són normes de l’alta burgesia...I és que això de l’ús de la corbata marca molt. És coneguda, a propòsit, l’anècdota sobre la mania que tenia en Josep Tarradellas per a que els homes en duguessin si volien entrevistar-se amb ell quan era president de la Generalitat. Quan en Xirinacs, el va visitar a Palau calçant xiruques i vestint pantalons de pana, en Tarradellas el va plantar tot dient-li: “- Què, mossèn, d´excursió avui? Bé, quan torni, ja em trucarà, oi?”.

Creuarem el començament de la Via Augusta, a la nostra esquerra, el carrer pel qual diuen que s’arribava a Roma per carretera, i seguint per la Diagonal ens adonarem que està ple d’edificis senyorials d’aquells que les portes són grans i de ferro forjat, i les façanes, magnífiques, treballades, plenes de bon gust, europees, que serveixen per recordar-nos que estem en l’espai més elegant de l’Eixample. Vull dir els edificis que no s’han enderrocat, que han estat molts, tot i que, els llocs on se’n han construït de nous també són esplèndids, tot s’ha de dir. Una mica més endavant, tres o quatre cases més enllà de la Via Augusta, passarem per davant d’un insuls edifici on en un temps hi va haver el cinema més luxós de Barcelona, el Windsor.

El Windsor era un local amb aspecte de palau, que disposava d’un bar i un restaurant. Va inaugurar-se l’any 1948 amb la pel•lícula Hamlet, de Lawrence Olivier, però el gran èxit, la que més va durar en cartell -255 dies, tot un rècord-, i va entrar en l’imaginari de la ciutat, va ser Lo que el viento se llevó, estrenada el 1950, deu anys després d’haver-se filmat. Una pel•li “no apta”, que les autoritats morals de l'època (els capellans, vaja) van qualificar amb un 4, és a dir, "gravemente peligrosa". Perillosa o no, la gent es matava per anar a veure-la. Tant és així, que els diumenges s’hi feien tres sessions: una matinal a les 10 del matí, una per la tarda i una per la nit, la més cara, que costava 25 pessetes a dalt i 40 a baix. A finals dels seixanta les sales de cinema van començar a patir una forta crisi, i el darrer dia de 1970 va tancar les portes i va ser enderrocat. Es recorda el nom en el fred immoble d’oficines actual pel rètol de l’entrada, que podrem veure en passar: Edifici Windsor.

Passarem tot seguit per davant del final de la Rambla de Catalunya, a la nostra dreta, i hi veurem una escultura humorística en primer terme, la Girafa Coqueta. És una de les dues que l’escultor Josep Granyer té en aquesta rambla, l’altra a baix de tot tocant a Gran Via. Ambdues pertanyen a l’anomenat art no figuratiu d’”escultures iròniques”. La de baix, "El toro meditant", diuen que ironitza sobre la famosa "El pensador" de Rodin, i la que veurem tot passant, que adopta una posició insòlita a la d'un animal com la girafa, és una al·lusió festiva, segons l'autor, a una germana de Napoleó Bonaparte.

Al costat, i davant de la Casa Serra, la seu de la Diputació que té enganxat un desafortunat (per a mi) edifici de vidre, hi ha un altre escultura, un Sant Jordi, obra de Joan Rebull. No sé si ens hi podrem entretenir massa en mirar; si ho féssim, veuríem que l’imatge és completament oposada a la que coneixem del Sant Patró de Catalunya. No ho dic com una crítica perquè no hi entenc gaire de sants ni d’art, però, per posar un exemple, en lloc d’armadura va vestit amb una mena d’esquijama de màniga curta. Dret, impertèrrit, amb la mirada fixa en la llunyania, com tractant d’esbrinar on té el cavall, el cert és que –per a més inri li van posar un test al costat en lloc d’un dragó- al meu parer, no és el que un espera d’un aguerrit cavaller com aquest, que situat gairebé a peu de terra, perd majestuositat i presència.

Avançant, passarem per davant, a la nostra esquerra, de l’Església de Pompeia de l’ordre dels caputxins. Res d’especial, si no fos perquè durant el franquisme va ser un lloc clau per reunir-se en la clandestinitat. En front, a la nostra dreta, el Palau Robert en la convergència amb el final del Passeig de Gràcia, el primer dels edificis que es van construir a la Diagonal. Va ser residència del senyor Robert i Suris, i té un magnífic jardí on descansar (un dia diferent al d'avui, es clar). Tot seguit passarem pel costat, a l'esquerra, del monument de la Plaça de Joan Carles I. Potser, per entendre’ns, seria millor dir dir que serà pel costat d’El llapis de la Plaça del Cinc d’Oros...que és com se li ha dit tota la vida. És més, em sembla que ningú sap el vertaders noms. La gent li diu així des de fa cent anys, quan construïen un conjunt monumental que va trigar molt en fer-se: hi havia quatre fanals al voltant d’una rotonda circular que restava buida al centre, tot plegat com la carta de naips, i Cinc d’oros s’ha quedat. I El llapis, per l'obelisc del grup. En qualsevol cas, i potser atès a que la plaça ha rebut diverses denominacions oficials segons el moment: “de La República”, “de La Victòria”, o “de Joan Carles l”, cap ha arrelat tant com el popular.


En veure El llapis , no podré per menys que rememorar que fins fa poc hi va haver una escultura que va ser posada aquí fa 70 anys, acabada la guerra, per a substituir una altra que simbolitzava la República, que ara està a la Plaça Llucmajor. Tenia el braç dret estès i enlaire, suposadament per saludar les tropes franquistes que van ocupar Barcelona en senyal de victòria. En passar, em solidaritzaré amb l’acte que es va fer un any abans de treure-la (un dels molts que van ajudar a fer-ho efectiu), quan després d’uns parlaments demanant retirar-la d’aquí, una rèplica de cartró va pujar en globus.

I ja que parlem d’això, no em puc estar tampoc de recordar que durant molts anys, fins en fa catorze o quinze, la Diagonal era l’avinguda on se celebrava, normalment amb una cabra pel mig, una parada militar. Ara, afortunadament, hi correm una cursa encantats de la vida.

Parlant de canvis de noms, hi ha carrers a Barcelona que han canviat moltes vegades; cap tant, però, com l’avinguda per on estarem corrent. La Diagonal ha tingut molts noms des que en Cerdà va inventar-se l’Eixample. Ell li va posar “Gran Via Diagonal” el 1865. Va durar poc perquè el 1874 li van canviar per “Avenida Argüelles, el nom d’un polític de l’època que va ser secretari d’un bisbe de Barcelona i important membre de la maçoneria; el 1922 la van batejar com “Avinguda de la Nacionalitat Catalana”, que encara va durar menys que el segon, dos anys concretament, perquè amb la dictadura de Primo de Ribera, i per adular al rei, li van posar “Avenida Alfonso XIII”; des de l’any 31 fins el 39 es va dir “Avenida del Catorce de Abril”, la data de la proclamació de la Segona República; acabada la guerra, i des de 1939 fins a 1979, “Avenida del Generalísimo Francisco Franco”, que no cal dir per què. I des de 1979, amb el restabliment de la democràcia, l’actual “Diagonal”, que és el nom que, per més que ens en imposaven un altre, li varem dir sempre en vida d’en Franco.

Passat el Passeig de Gràcia veurem a la nostra esquerra –si no anem massa escopetejats- la Casa Comalat, que és un dels edificis més curiosos del modernisme per les dues façanes que té. La de la Diagonal és molt apreciada, però a mi m’agrada molt la que dóna al carrer Còrsega per l’originalitat de les seves finestres.

Seguirem avançant per la Diagonal avall, i a la dreta, gairebé a la cantonada amb Pau Claris, ens trobarem i admirarem el magnífic Palau del Baró de Quadras, un edifici modernista realitzat per Puig i Cadafalch l’any 1906 per a un industrial molt ric, Manuel Quadras i Feliu, que uns any abans l’havien convertit en aristòcrata. Certament, la façana de la casa del baró, profusament esculpida, és un treball escultòric de gran virtuosisme. Està compost per escuts heràldics, bustos de personatges medievals i renaixentistes, flors, garlandes...una meravella vaja! Llàstima que avui tinguem tanta pressa.

Deixant el palau del senyor baró enrere, veurem l’Església dels Carmelites a la cantonada amb Roger de Llúria, a la nostra esquerra. Tot i que es va construir el 1921, no és res de l’altre món. Els entesos diuen que és una obra massa “eclèctica” (he tingut de mirar el diccionari per saber que vol dir, “Que amalgama opinions i tendències generalment considerades com a contradictòries”...i m’he quedat igual) , de la qual li va ser mutilat un campanar d’estil mudèjar.

També veurem, abans de la propera cantonada, un altre espectacular edifici de l'arquitecte, Josep Puig i Cadafalch, en aquest cas de tres vivendes que ara en diríem unifamiliars, que un banquer va fer construir per cada una de les seves tres filles. La Casa Terrades, coneguda de sempre per la Casa del les Punxes per les agulles de les torres de la seva teulada, està considerada per alguns com la millor de totes les cases de pisos, no de Barcelona, sinó del planeta. Una curiositat: malgrat l’harmonia del conjunt i la semblança entre sí de les vivendes, les portes d’entrada son completament diferents unes de les altres. Segurament - disculpeu la malicia- per a que les propietàries no s’equivoquessin de porta si arribaven tard a casa.

I avançant, cada vegada més de pressa perquè estarem com aquell que diu a l’equador de la cursa, i perquè, tot s’ha de dir, la Diagonal aquí és on fa més baixada, arribarem al Km 4 i creuarem el carrer del Bruc, un nom que tothom sap que està posat en honor d’un timbaler de Santpedor -el mateix poble on va néixer en Pep Guardiola- que tocant el tambor va espantar els francesos l’any 1808 i es va guanyar una batalla. Creuarem el carrer de Bruc, i en fer-ho, val la pena mirar a la dreta per veure la bonica font que hi ha a la cantonada. És coneguda per dos noms: l’oficial és la Font del Negrito, però molta gent li diu "La font de la palangana" (no ara, que no és políticament correcte dir “negre” i diem “de color” per parlar d’una persona negra, sinó des que és va inaugurar l’any 1917). El conjunt està format per dues figures, un nen -el negret- que porta una palangana a les mans, i una nena que li eixuga la cara. L'escultor, Eduard B. Alentorn, que sempre triava com a model a algú de la seva família, va fer servir aquesta vegada a dos dels seus fills. I els veïns, aprofitant l’avinentesa, diuen que l’escena és una al•al·legoria poètica: el nen li demana a la seva germana que li renti la cara sovint per a que se li aclareixi la foscor de la pell. Bonica font, de veritat. I ja que parlem de fonts -ja hem vist dit que a la Diagonal n’hi ha unes quantes-, en el següent carrer que creuarem, Bailén, cantonada Diagonal, en trobarem una altra, La Font de l’efeb. La figura de la font és la d’un adolescent de l’antiga Grècia –amb un posat bastant efeminat per cert, com solien representar als efebs, que un no s’ho explica, perquè pel que sé, eren joves que instruïen per a la guerra- , no tan bonica com la del carrer Bruc, però per poder beure aigua quan un corre per aquí fa el seu servei.

Alguna vegada he pensat, a propòsit, que a la Diagonal n’hi ha tantes de fonts -on no hi beu ningú mai casualment- perquè sabedors els ajuntaments de les primeries del segle passat que un dia o altre esclataria el boom del córrer, les van posar expressament aquí per a que els que correm ens puguem avituallar quan entrenem.

Km 4 al 5

Una mica més endavant, a la cantonada de la Diagonal amb el carrer Girona , veurem a la nostra esquerra una escultura dedicada a un submarí. És una de les primeres obres de Josep Maria Subirachs. Està davant de l’edifici de la Mútua Metal·lúrgica, i és una reproducció a escala del submarí Ictíneu construït per Narcís Monturiol, amb el qual és va submergí al port l'any 1859.

I continuant per la Diagonal, aviat veurem, cada vegada més a prop, el monument a Mossèn Cinto Verdaguer que hi ha a l’encreuament de l’avinguda i el Passeig de Sant Joan. Ja he dit que d’art no hi entenc (i de gairebé res, per ser exactes), però hi ha escultures que m’agraden i altres que no. Aquesta no, gens. Tot el conjunt és bastant tètric, francament, i provoca una mica d’angoixa. La figura la van fer representant-lo quan deuria ser bastant gran d’edat, perquè el pobre home se’l veu carregat d’espatlles, molt corbat cap endavant per a ser francs. No és que pensi que l’havien d’haver esculpit de quan estudiava al Seminari de Vic (del qual es va escapar per cert), però hem vist mil fotografies d’ell, completament dret, i faria més patxoca. Sorprèn que l’escultor representés així a l’autor de l’Atlàntida perquè, sabut és que els artistes solen millorar els personatges que els hi encomanen pintar o esculpir. Però és així, què hi farem.

I no és tan sols l'estàtua el que inspira inquietud. Per acabar-ho d’arreglar, esta rodejada de xiprers, que ja se sap que és un arbre utilitzat per menesters que tenen a veure amb l’altre barri més que en aquest. El conjunt, d’alegria, poca. No és d’estranyar que, segons diuen els historiadors de la ciutat, quan van inaugurar el monument ja hi havia qui recomanava -és el cas del poeta Joan Maragall- que duguessin el monument al Tibidabo. I tampoc és d’estranyar que es bateges com “El cuervo” a l’escultura, o “L’espalmatòria” al conjunt. La saviesa popular l’encerta sempre. L’home, en veritat, no té cap culpa. Nascut a Folgueroles el 1845 i mort a Vallvidrera el 1907, Jacint Verdaguer és un dels poetes més il·lustres de Catalunya, capaç de compondre poemes que es mantenen en el temps, com el de l’Emigrant, que comença així com tothom sap:

“Dolça Catalunya,
pàtria del meu cor,
quan de tu s´allunya
d´enyorança es mor”.

Creuant la plaça passarem a tocar de l’entrada del Museu del Clavegueram. Un insòlit lloc que dóna accés a una claveguera de Barcelona que es pot visitar, que conserva estris de treball i documents del subsòl de la ciutat. Un lloc que ha patit vicissituds i no ha tingut èxit, malgrat la curiositat del tema. Inaugurat després dels Jocs Olímpics, al cap d’uns anys es va inundar i més tard el van tancar. No se sap per què, però sembla ser que no hi anava ningú perquè feia molta pudor. Doncs què es pensaven?. A propòsit, la xarxa de les clavegueres de Barcelona està plena de llegendes. Una de les quals, importada d'Estats Units, deia que hi havia cocodrils. Una altra, que estava plena de serps. Aquesta es va convertir en certa realitat perquè fa uns anys, es va escapar una enorme boa del zoològic pel clavegueram.

A la plaça que estem creuant hi ha un element que ens cridarà l’atenció: em refereixo al Mussol que hi ha al terrat d’una casa de veïns de la Diagonal cantonada amb el Passeig de Sant Joan, el primer edifici, a mà esquerra, darrere el monument a Mossèn Cinto. Durant dècades, el Mussol va ser un anunci lluminós de l’empresa Rètols Roura, que picava l’ullet per la nit. Ja fa anys que té apagats els seus ulls de neó -eren de color verd clar com correspon-, però es manté per l’atractiu que va suposar a moltes generacions la seva presència, com una unitat més del paisatge urbà, indultat d’una normativa que va suprimir els lluminosos a les façanes. Ara ja no ens mira fixament, com volent-nos hipnotitzar sinó que som nosaltres els que el mirem a ell. Quan el diumenge passarem per davant corrent, segur que el contemplarem com l’autèntica peça de museu a l’aire lliure que és.

Més enllà del Passeig de Sant Joan creuarem el carrer de Roger de Flor. No dic que veurem una altra font, per no fer-me pesat , però el cert és que n’hi ha una altra, exactament en un illot a la dreta. Aquesta, però, tot i que és molt bonica, no raja. Vull dir que no funciona, o al menys, mai he pogut beure-hi aigua.

Creuarem el carrer Nàpols, a la cantonada del qual, i fent xamfrà amb la Diagonal, hi havia fins l’any 1967 el cine Triana, que inaugurat el 1917 era un dels primers cinemes que hi va haver a Barcelona. Un apunt sobre el Triana: el nom original era Trianon, però el franquisme el va fer canviar perquè sonava a francès i els noms dels rètols estrangers estaven prohibits.

En aquest tram de la Diagonal, passat el passeig de Sant Joan, copsarem que els edificis de l’avinguda ja no són, ni de bon tros, de l’estil dels d’abans. Es pot dir que, excepte que albirarem de lluny la Torre Agbar, únicament en veurem un d’interessant a l’arribar al carrer Sicília. Al xamfrà de l'esquerra, una mica abans del Km 5 , hi ha una casa modernista, la Casa Planells, que es diu que en els seus inicis era una casa de cites. Va ser dissenyada l'any 1924 per l’arquitecte Sunyol, deixeble d’en Gaudí , raó per la qual hi ha qui diu que vol assemblar-se a la Pedrera en petit. A mi no m’ho sembla gens, però.

Km 5 al 6

Continuant avall, passarem a tocar l'Escola Ramon Llull, a la dreta, que existeix des de les primeries del segle passat. Va ser projectada per la Mancomunitat i acabada de construir el 1923 i és sens dubte un dels edificis escolars més bonics de la ciutat pel meu gust. Consta de dos grans edificis iguals, units per l'entrada. Els que hi entenen diuen que està inspirat en l'arquitectura barroca catalana i en destaquen els esgrafiats de les façanes. És un dels centres escolars de Barcelona que formen part d'una bona iniciativa anomenada "Patis escolars oberts al barri": s'obren com a espai d'ús públic per a famílies, infants i adolescents fora d'horari escolar, en cap de setmana i en període de vacances escolar. Al barri encara hi ha qui recorda que antigament se li deia El convent dels gossos a l’escola. La raó és que l’espai que ocupa va ser una construcció d’uns religiosos, abandonada a mitjans dels segle XIX i només l’habitaven rodamóns i gossos. Segurament que l’edifici mig construït semblava un convent i algú el va batejar d'aquesta manera.


Travessarem el carrer de Marina i veurem, a l'esquerra, a la cruilla de la Diagonal amb el carrer Enamorats, una Casa de Veïns Falsa. Vull dir, una paret mitjancera on hi ha pintada una casa de veïns realitzada l'any 1992 per un grup de pintors francesos. La simulació està molt ben feta: juga amb la perspectiva i elements òptics per enganyar la vista (en diuen tècnica de la "trampa-lull") i vol semblar una casa modernista de l'Eixample, amb botigues als baixos i balcons amb personatges il·lustres de la ciutat. No cal que, ocupats com estarem, ens entretinguem en esbrinar qui són. Ho he llegit no sè on:Raquel Meller i Mercè Rodoreda a la planta baixa, Mossèn Cinto Verdaguer, Joan Miró, Carmen Amaya, Pablo Picasso, Josep Anselm Clavé, Pau Casals i Antonio Machín al primer pis; Bartomeu Robert, Antoni Gaudí, Ildefons Cerdá, Francesc Rius i Taulet, Francesc Macià, Lluís Companys i Josep Tarradellas al segon; Joan Maragall, Pompeu Fabra, Narcís Monturiol, Ignasi Barraquer i Francesc Ferrer Guardia al tercer; Àngel Guimerà i Margarida Xirgu al quart; Santiago Rusiñol al quint i Cristòfol Colom a l’àtic. Sempre m'ha agradat veure-la en passar: una paret mitjancera -una obra d'art- que ens alegrarà la vista.

Enguany abandonarem l'avinguda Diagonal poc abans d'arribar a la Plaça de les Glòries. Serà així durant una petita estona, degut a les obres que s'estan fent a la plaça, que fan que sigui impossible passar-hi. Farem una mena de bucle d'uns 500 metres pels carrers del costat: deixarem l'avinguda en arribar al carrer de Castillejos, que l'agafarem a la dreta, fins el de Bolivia, i tot seguit el de Badajoz per retornar a la Diagonal.

Pel carrer de Castillejos ens faran costat dos edificis singulars: a la dreta, el Teatre Nacional de Catalunya, i a l'esquerra la Fira de Bellcaire, altrament dit els Encants Vells

El Teatre Nacional va ser inaugurat l'any 1997. És una de les institucions culturals més importants de casa nostra. Ha programat espectacles de teatre, i també dansa, música, òpera, circ o titelles. Compta amb tres sales d’exhibició. Dissenyat pel prestigiós arquitecte català Ricardo Bofill, és un dels edificis emblemàtics de Barcelona.

Els Encants Vells, els origens del qual el situen en el segle XIV, un dels més antics d'Europa. ocupen un emplaçament modern i a cobert des de fa poc (abans estaven a la intempèrie en un costat de la Plaça de les Glòries). És un espai singular com deia. Els diumenges està tancat i no veurem el tràfec de gent que aplega els dies feiners, quan està obert. S’hi pot trobar de tot: des de roba usada o roba nova – un parell de sabates noves a deu euros, o uns pantalons texans a cinc – mobles vells, televisors de blanc i negre, palanganes, aixetes, claus, revistes de l’any de la picó..., cent mil coses.


Fins i tot trofeus d’algunes curses, portats aquí pels seus guanyadors, farts de que s’omplin de pols i els facin nosa al pis. En qualsevol cas, el “no edifici” (tal com el defineix el seu arquitecte) és espectacular. La coberta reflecteix el que hi ha a dins. I, des de dins, es veu el carrer, el tramvia, el trànsit, edificis... El joc d’angles que conformen la coberta la converteixen en un mirall canviant que reflecteix el cel, o bé els cotxes que semblen circular pel sostre. Inaugurat, com deia, fa poc, es diu que, tot i que hi va molta més gent a comprar, està perdent el seu encant: ja no es regateja tant com abans i no se sent gaire, tampoc, la cançó de fons dels firaires “Tot a un euro, euro, euro”.

I en el carrer de Castillejos, precisament, poc abans de creuar la Meridiana, ens trobarem el senyal del Km 6.

Km 6 al 7

En creuar la Meridiana deixarem Castillejos girant a l'esquerra per agafar el carrer de Bolivia. Hi farem uns tres-cents metres envoltats d'antigues cases i magatzems al principi i de espectaculars i moderns edificis cap el final, quan girarem, també a l'esquerra, en trobar el carrer de Badajoz, que el pujarem, (pujar és un dir) fins, de nou, a la Diagonal.


Arribant-hi quedarem estorats per la visió de dos edificis excepcionals: un el Disseny Hub, a l'esquerra i l’altre la Torre Agbar, a la dreta. El primer acull els museus d’Arts Decoratives, Ceràmica, Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet d’Arts Gràfiques. I el segon la seu de l’empresa que subministra aigua a la ciutat; el gratacels més espectacular de Barcelona, recobert de làmines de vidre de diferents colors. Veritablement, ens vindrà molt de gust de passar tan a prop d’aquestes dues modernes emblemes de la ciutat. Dos edificis singulars que ja han estat batejats popularment: el dels museus com La Grapadora i el de la torre com El Supositori, tot i que els més atrevits li diuen El Consolador.

Borejant la Torre Agbar enfilarem de nou la Diagonal, tenint a l’esquerra el Centre Comercial Glories, l’espai on fa uns anys, quan encara no existien els ordinadors personals, hi havia la fàbrica de màquines d’escriure Hispano Olivetti, fundada el 1929 i establerta aquí en el 1941. Empresa que fou l’orgull de l’antic règim, va plegar a finals dels vuitanta en no haver-se adaptat a les noves tecnologies.

Baixant per la Diagonal (lleugeríssima baixada; que ningú es pensi que és una rampa i pot deixar-se anar perquè encara falten tres quilòmetres per arribar) veurem algun impressionant edifici, acabat o en construcció, que sembla que vulgui fer-li la competència a la Torre Agbar. Però no!, ni parlar-ne!, cap ni un li fa ombra. I mira que n’hi ha, i més que n’hi haurà i en veurem, perquè estarem en plena zona 22@bcn , el nou districte tecnològic de Barcelona. (A això de posar noms nous -i a vegades estrambòtics- a carrers, districtes i barris, som molt aficionats els barcelonins; ens agrada complicar-nos la vida, amb el fàcil que és dir-ne -com segurament se seguirà dient- el Poblenou). Anirem baixant, deia, i seguirem veient nous edificis que rivalitzen entre ells per veure quin és més futurista, també bonics de veure, s’ha de dir. En fer-ho ens semblarà impossible que aquesta ultra moderna zona, i durant molts segles -quan pertanyia al poble de Sant Martí de Provençals- fos un terreny de pastura per al bestiar que servia d’aliment per als barcelonins, i més tard el barri del Poblenou, un lloc d'intensa activitat industrial amb fàbriques per tot arreu, habitat per obrers i nucli de moviments contestataris.

A punt d’arribar al Km 7 , passarem pel costat de flamant Campus Universitari de Comunicació de la Pompeu (no sé sí inaugurat oficialment perquè un dia que s’havia de celebrar va haver un enrenou amb el polèmic Pla Bolonya pel mig i no es va poder fer) en un magnífic i modern edifici que forma part d’un complex del sector audiovisual, construït en part de l’espai que ocupava la fàbrica de Ca l’Aranyó. Un encert haver conservat aquest antic edifici d’una fàbrica tèxtil fundada per uns anglesos el 1878 que, segons diuen els que hi entenen, té un important valor, donat que forma part de l’arquitectura industrial de Manchester. Els plànols, els tècnics i la maquinària, tot era britànic; excepte el propietari que era un manresà, de nom Claudi Aranyó.

Km 7 al 8

Segur que, corrent pel Poblenou com estem fent, podrem veure de lluny algunes xemeneies que es conserven com a testimoniatge de què aquesta fou la zona industrial de Barcelona per excel•lència. Segons els historiadors, el principal nucli de la industrialització espanyola durant el segle XIX, amb fàbriques de tot tipus, la majoria avui en desús, i reconvertint-se en un espai amb empreses d’alta tecnologia que componen l’anomenada zona 22@bcn que dèiem abans, i alguna del sector de disseny, com la d’en Mariscal, el famós creador del Cobi olímpic, que té el seu estudi a cent metres d’on passarem més tard.

I avançant per l’avinguda Diagonal avall, travessarem carrers del Poblenou de tota la vida, com el de Lope de Vega -el Fènix de los ingenios que va morir el 1635 després d’haver estat soldat, sacerdot i escriptor d’una obra literària immensa- o el de Pere IV. En la seva cruïlla estarem en el bell mig de l’ambiciós projecte de transformació de la zona. Per tot arreu hi veurem edificis rotunds. Com el que tindrem a la nostra dreta, un luxós hotel de nom poc afortunat, l’Hotel Me, de 120 metres d’alçada, el quart edifici més alt de Barcelona. Ens impressionaria si ho veiéssim -que no ho veurem- que en un solar a sota de l'hotel de luxe, en la zona d’edificis espectaculars, hi ha gent que viu en barraques. No veurem aquest contrast perquè malviuen a l’interior de solars tancats per murs metàl•lics i totxanes, que impedeix veure dintre. No els veurem, però hi són (si més no hi eren fa uns mesos): desenes de famílies i centenars de persones, segons va denunciar la premsa, que es dediquen a la recollida i venda de cartrons i ferralla que s’havien construït una barraca per subsistir. Deixem-ho. Aquest escrit no va de denuncia social.


Una mica més endavant tindrem a l’esquerra el modern Parc Central del Poblenou, acabat no fa gaire. Ha estat dissenyat per l’arquitecte Nouvel, el mateix que va fer la Torre Agbar. El parc és d’allò més futurista, que segons paraules del seu creador “demana, calma i silenci, (...) lloc de recolliment...” Tot no és bonic i bucòlic, però. Darrere del parc es troba Can Ricart, del qual recordarem que és un espai que constituint un símbol del que va ser el barri (un patrimoni excepcional, diuen els veïns, i una de les peces de major interès del llegat industrial barceloní i català, certifiquen els especialistes) va estar en perill d’enderroc, engolit per la voracitat constructora de la zona. Un lloc que, tanmateix, i gràcies a les reivindicacions del veïnat, es va salvar una important part, en una de les quals es troba l’Hangar, que és un centre de producció artística de les tendències més avançades.

Seguirem baixant a la recerca del Km 8, que estarà entre els carrers de Bac de Roda i Fluvià, la qual cosa voldrà dir que ja només ens en quedaran dos. Ho seguirem fent pel lateral de l’avinguda de la Diagonal, la part central de la qual està sempre plena de col•legues, guillats com nosaltres per la cosa aquesta del córrer. I és que els cinc quilòmetres entre anar i tornar que té des de la Plaça de les Glòries al Fòrum, és una magnífica mesura. Avui, però, no hi haurà cap aficionat entrenant. O bé correrà la cursa com nosaltres, o si no, estarà animant-nos i aplaudint-nos en una cruïlla. Seria una autèntica heretgia que estigués, per exemple, fent footing pel voltant d’allí on passem.

Km 8 al 9

Apreciarem la profunda metamorfosi que està experimentant aquest espai on correm. Si fa un parell de segles eren les fàbriques del sector tèxtil el que tocava, més tard les del metal•lúrgic, i ara les empreses de la tecnologia de la informació, veurem clarament l’ idiosincràsia dels que ho fan possible. Veurem que l’esforç ha estat i està sent formidable. I, deixeu-m’ho dir, ens sentirem orgullosos de pertànyer a aquest col•lectiu humà que ho fa factible.


Anirem baixant cap el final de la Diagonal (“cap el final” és un dir, perquè en realitat és el principi de l’avinguda) i aviat tindrem a la nostra dreta el Parc de Diagonal Mar, un dels parcs més grans de Barcelona, dissenyat pel desaparegut arquitecte Enric Miralles i la seva dona, Bernadetta Tagliabue, i inaugurat el 2002. Hi són presents els colors, els objectes elevats (unes sinuoses estructures metàl·liques de les quals hi pengen grans jardineres), l’aigua (estanys amb ànecs i peixos de colors). Els autors el van concebre, segons van dir “...com un arbre que neix del mar i es ramifica com una ma oberta que, alhora, simbolitza els camins de l'home al llarg de la seva vida”. El van fer a partir d'un nou concepte de respecte pel medi ambient. Per exemple, a més del sistema de reg amb aigües freàtiques, hi ha una estructura de dunes que protegeixen la vegetació de l'aire del mar, la sorra i la sal. Ens agradaria passejar pel Parc, però avui, per descomptat, no serà possible perquè estem per una altra cosa. El veurem una estona, ara per la Diagonal i de nou després pel Passeig Taulat, però no ens hi podem quedar. Tornarem amb la família un altre dia. És bonic i agradable, de veritat; llàstima que a les constructores se’ls va permetre edificar grans immobles pel mig en alguns punts del parc.

Apropant-nos al final de la Diagonal ens trobarem, passat el parc, una gran superfície comercial, la de Diagonal Mar. Un centre que, ara no ho sé, però quan es va inaugurar, el 2001, era el més gran de Catalunya i tenia el pàrquing subterrani més gran d’Espanya (molt útil, per cert, per deixar-hi el cotxe quan fem la cursa dels Nassos). A la seva alçada ens trobarem, també, l’indicador del Km 9.

Km 9 al 10

A més a més de la Diagonal, i per fer deu quilòmetres des de la sortida, en arribar al final de l’avinguda per on baixem (quina mania amb això del “final”), la Plaça de Llevant i el Fòrum, ens endinsarem una mica per la part baixa de la zona per fer-ne gairebé un quilòmetre. Mentre anem baixant, veurem l’original edifici del Triangle al fons i els moderns edificis del final de l’indret, uns d’ells, la Torre Telefònica a l'esquerra i l’Hotel Barcelona Princess, amdós d’una alçada impressionant.

Com a contrast, on hi ha la espectacular Torre Telefònica, a punt de girar pel Passeig de Taulat a la dreta, haurem de recordar que just aquí hi havia el Camp de la Bota, un lloc sinistre i de molt mal nom per a la memòria col•lectiva, no perquè fora un assentament dels francesos quan ens van envair fa molts anys, que també, sinó perquè va ser on van ser afusellats molts ciutadans en acabar la Guerra Civil. Entre l’any 1939 i el 1952 hi van morir executades gairebé 2.000 persones segons alguns historiadors.


També ens vindrà a la memòria que, des del Castell del Camp de la Bota i la platja, just on ara hi ha el recinte del Fòrum, hi havia l’antic barri de Pequín, un nucli de barraques on al voltant del darrer quart del segle XIX s’hi van instal•lar pescadors xinesos que vivien en aquest terreny en unes condicions de les quals val més no parlar-ne. En els anys vint del segle passat, l’espai va ser arrasat per un temporal, però famílies vingudes a Barcelona per trobar feina a les obres de l’Exposició del 1929 van aixecar-hi noves barraques.

Bé. Per ajudar a treure dramatisme al lloc, cal dir que abans de la guerra, en aquests terrenys hi va tenir el Júpiter el seu primer camp de futbol. El Júpiter, un equip modest de la primera regional actual, és un històric club fundat l’any 1909 per uns anglesos que treballaven en una fàbrica del proper Poblenou. Constitueix tota una icona de l’esport del futbol en el barri, per on estem també nosaltres ara fent un altre esport. (Deixeu-me dir, posats a fer comparacions, que sens dubte és un altre esport: diuen que un futbolista, com a molt, corre sis quilòmetres en un partit...!)

Pel Passeig del Taulat seguirem comprovant com s’ha transformat el barri del Poblenou (volen que li diguem Diagonal Mar, el Front Marítim, el Maresme, el Parc i la Llacuna i no sé quantes coses més, però per a tothom és el Poblenou), convertint una zona que no fa gaires anys era precària en un modern espai amb blocs d’habitatges d’alt estànding, empreses d’avantguarda i gratacels de trenta pisos. No em canso de dir –com si fos el promotor immobiliari de la zona– que el lloc on estem corrent s’ha transformat d’una manera esplèndida. Les cases i oficines que s’han edificat i el parc que les circunda han canviant totalment la fesomia d’aquesta zona. No és per nostàlgia d’un temps passat que ho dic, ans al contrari; l’hi feia molta falta.

Del Passeig del Taulat (un nom que ens farà suposar que en temps llunyà deuria haver, aquí mateix, taules de conreu) en farem un tros fins el carrer de Josep Pla. El passeig, en aquest punt, travessa i divideix en dos el Parc Diagonal Mar que ocupa una part dels terrenys de l'antiga fàbrica Macosa, una de les indústries més importants i emblemàtiques del Poblenou, on es feien trens, tramvies i vagons de metro.

En agafar el carrer de Josep Pla potser tindrem una aparició que ens engrescarà: potser apareixerà a la cantonada l’espectre del gran novel•lista empordanès desaparegut fa anys, que sorneguer com era, semblarà que ens miri amb aquells petits ullets seus i amb la boina ben calada. I bon vivant com era, també, de ben segur que somriurà al veure que ens estem deixant la pell corrent.


Per Josep Pla veurem el mar a l’horitzó, sobre tot els més alts, i girarem a la dreta en arribar al Passeig de García Faria, un enginyer de camins i arquitecte que va néixer a Barcelona l'any 1858 i va morir el 1917, que va aportar a la ciutat la reforma de les clavegueres. El traçat del sistema modern del subsòl es deu a aquest barceloní, a qui honorem posant-li el nom d’aquest passeig, on poc després d’agafar-lo acabarem la cursa. Un apunt curiós, parlant de tot: el subsòl actual de Barcelona és travessat per més de 1.700 quilòmetres de clavegueres...que aviat està dit. Moltes gràcies senyor García Faria.

I en el passeig, a l’alçada un edifici singular que s’anomena l’Illa de la Llum, un immoble de pisos d'alt estànding que tot i ser ultramodern té l’aspecte d’haver patit un bombardeig (coses de l'arquitectura d'avantguarda), haurem arribat al Km 10.

En fer-ho, creuarem la meta feliços, més encara del que ho estavem abans de començar, perquè haurem fet, segur, una bona marca . Deixeu-me ser una mica malèvol: no en debades, la cursa és tota en baixada, i el desnivell, des de la sortida fins l'arribada, és de 80 metres. Si fa o no fa, la mateixa altura de l’edifici de l’Illa de la Llum.

Aquest final no m’ha sortit gaire poètic. Ho sé. Per mirar d'arreglar-ho, afegeixo: al nostre costat, el mar.

                                                            ---------o---------

Miquel Pucurull

Web oficial de la cursa: https://www.dir.cat/cursa-barcelona/Home.aspx

Fins fa pocs anys, els nens petits corrien maratons

$
0
0
Els metges recomanen no fer la marató fins, al menys, tenir 18 anys d’edat. Però, això no ha estat sempre així, i en els anys 70 i 80, especialment a Estats Units, molts pares inscrivien als seus fills petits, aspirant, segurament, a la més que dubtosa glòria que els hi devia suposar el que les acabessin.

A casa nostra tampoc si mirava gaire prim. A la marató de Barcelona de 1980, la primera que es va celebrar a la ciutat, hi va córrer una nena que acabava de complir 11 anys.
Quina bestiesa! Afortunadament, l'any 1990 la “American Academy of Pediatrics” va recomanar seriosament que els nens i nenes no participessin en les maratons de 42 quilòmetres. Les dades del que havia succeït fins llavors eren tristement espectaculars:

El nen Bucky Cox l'any 1978, i la nena Jennifer Amyx el 1975, van fer una marató a l’edat de cinc anys!

Ostenten així el malaguanyat rècord mundial de marató dels més petits, el rànking del qual és el següent:

Rècords del món de menors

Masculí
05 anys: 5:25:09-- Bucky Cox (USA) Juliol de 197
06 anys: 4:07:27-- Bucky Cox (USA) Juny de 1979
07 anys: 3:50:55-- Eric Huss (USA) Juny de 1975
08 anys: 3:00:39-- Wesley Paul (USA) Octubre de 1977
09 anys: 2:56:57-- Wesley Paul (USA) Decembre de 1978
10 anys: 2:55:31-- Wesley Paul (USA) Octubre de 1979
Femení
05 anys: 4:56:36-- Jennifer Amyx (USA) Octubre de 1975
06 anys: 4:00:36-- Jennifer Amyx (USA) Octubre de 1976
07 anys: 3:51:54-- Jennifer Amyx (USA) Novembre de 1977
08 anys: 3:13:24-- Tabitha Francks (USA) Novembre de 1983
09 anys: 3:11:01-- Julie Mullin (USA) Febrero de 1976
10 anys: 2:58:01-- Julie Mullin (USA) Febrero de 1977 

Està vist: Per tal de poder sortir per la tele o aparèixer al Guinnes, hi ha gent – en aquest cas alguns pares de nens i nenes petits - que fan el que faci falta. Pobrets!

                                       ------o------

Miquel Pucurull
09/05/2016

Pròleg d'Empar Moliner del llibre 'Mai no ès tard'

$
0
0
Pròleg 
Vaig conèixer en Miquel quan jo encara no corria, ni tenia idea que un dia córrer seria una part de la meva vida, com llegir, fer copes o esmorzar. Ell era un senyor que entrevistaven de tant en tant a la ràdio i a la tele per dues raons: era un iaio que corria (de fet, als diaris, el solen anomenar “l’avi runner” o “el iaio maratonià”) i a més a més ho feia per una causa solidària: la diabetis infantil que patia la seva néta. Ell ha estat un dels primers en importar, al nostre país -on hi ha milers de corredors populars- aquesta idea anglosaxona que es diu “run for charity” i que ve a significar córrer per recollir cèntims per una bona causa. De tota manera, a les entrevistes de la qüestió solidària li’n pregunten poc, perquè el més llaminer és demanar-li com s’ho fa per córrer a la seva edat, quan resulta que els que li pregunten tot i ser joves no podrien córrer com ell.
Tinc una amiga (amb la que surto a rodar els dijous) que diu que va començar a córrer perquè un dia va sentir en Jordi Basté que deia una frase: “Notes que tens 40 anys perquè de cop ajupir-te a recollir un boli que t’ha caigut et costa molt”. Això li va fer pensar que no, que ella no volia que li costés agafar el boli. I s’hi va posar. Jo puc dir que vaig començar a córrer per una frase d’en Pucurull: “No deixes de córrer perquè et fas vell, et fas vell perquè deixes de córrer”.
Ara es pot dir que amb ell ens trobem a totes les curses. A la dels bombers, a la del Barça, a la del Dir, a la mitja de Sant Cugat... A totes, menys a la de la Dona. A les gàbies de sortida, mentre escalfem, tots els corredors tenim ganes d’enraonar-hi una estona, amb en Miquel. “Què, com vas, estàs bé?”. Perquè tothom, en aquest món, l’estima i el respecta. “Doncs vinc de fer deu kilòmetres més, perquè m’estic entrenant per la marató”, et diu, per exemple, a la mitja. M’he trobat, tot sovint, després d’una cursa, un missatge d’ell. “He vist el temps que has fet, estàs millorant molt” et diu potser. O “Com et va anar al trail de Valldoreix? Quin trencacames, oi?”.Que en Miquel corri és el nostre salconduit, el nostre talismà. Que ell corri significa que correrem nosaltres. Que no ens farem vells. En Pucurull és el nostre Hidekichi Miyazaki. I si no sabeu qui és, heu de llegir el blog d’en Pucurull on ho explica, perquè hi explica tot de coses sobre aquesta dèria nostra, i on, tradicionalment, fa un perfil de la cursa que correrà, amb històries dels monuments que veurem o dels carrers per on passarem.
De tota manera, quan vaig saber que en Miquel escriuria aquest llibre—ja era hora, Pucurull—encara no sabia que junts faríem una de les curses més importants de la nostra vida. Van ser cinc kilòmetres, no vam batre cap rècord--al contrari, es tractava de córrer a poc a poc--però vam emocionar-nos molt. Va ser el dia 11 de setembre de 2015. Aquell dia vam tenir la sort, també l’honor, de córrer amb el punter enmig de la Via Catalana. Aquell dia, abans de sortir, (érem uns quants corredors populars barrejats amb atletes, i ens feia molta il·lusió) mentre ens cordàvem les vambes i fèiem broma vam dir: “Ai, coi? On és en Pucurull?”. I el vam veure tornar per la Meridiana, que estava plena com un ou. “He anat a escalfar una mica”, ens va dir. I a tots nosaltres ens va venir una paraula a la boca: Respecte.

Empar Moliner

Córrer curses ve de lluny

$
0
0
Es té coneixement que fa tres mil anys es feien curses atlètiques. Formaven part de les olimpíades que es van començar a celebrar a Grècia el 776 abans de Crist. Ni tan sols les freqüents guerres interferien la celebració dels jocs, ja que es declarava una treva que durava un mes, que era fidelment observada per tothom.
Van deixar de fer-se l'any 394 de l’era cristiana. En aquell moment s'havien efectuat 293 jocs olímpics celebrats rigorosament cada quatre anys a la vall d'Olimpia, lloc escollit per honrar Zeus. Els premis que rebien els vencedors de les carreres eren tan grans que el risc d'induir a la corrupció i les rivalitats religioses i polítiques va fer que l'emperador romà Teodosi decretés la supressió dels jocs l'any 393. En la transició de l'Edat Antiga a l'Edat Mitjana es van desenvolupar nous corrents culturals i religioses que van contribuir a restar importància als exercicis atlètics, i fins i tot prohibir-los, i durant vuit segles no es van celebrar competicions organitzades d'atletisme.

El ressorgiment de l'atletisme es va produir a Anglaterra en el segle XV. En el 1617, el rei Jacobo I va promulgar el famós Llibre dels Esports, en el qual s'autoritzava la pràctica de certs jocs atlètics fins llavors prohibits. El córrer, després del gran parèntesi de segles, va ressorgir com activitat esportiva organitzada en el segle XVII, quan els anglesos realitzaven desafiaments entre dos o més competidors.

Les primeres competicions “oficials” de les que es tenen referències daten de l’encontre entre dues classes d’alumnes de l’elitista Eton Collage l’any 1837. Més tard, a mitjans del segle XlX, van començar a fer curses en els hipòdroms, on competien corredors professionals, i on el públic intercanviava apostes.

En la mateixa època, i de forma semblant, al País Basc van sorgir els “korrikolaris”, que eren corredors també professionals que feien curses de dos participants, i on també tant ells com els seus seguidors es creuaven apostes de diners. Les distàncies eren normalment de 10 quilòmetres, arribant-se en ocasions a recorreguts de 100. Les curses curtes se celebraven en les places dels pobles, i més tard, a principis del segle XX, en les places de toros. La cursa més famosa de totes va tenir lloc el 31 de desembre de 1961.

El korrikolari navarrès Juan Cruz Azpiroz es va enfrontar en una prova de 10 kms al que era el millor corredor de llarga distància del món d’aquell moment, el recordman mundial dels 5.000 metres, l’anglès Gordon Pirie, en la plaça de toros de Tolosa, plena a vessar de gent fent apostes. L’Azpiroz, a qui l’anglès li havia concedit 125 metres d’avantatge, va fer els seus 9.875 metres en 31.49.2 i va guanyar. Gordon Pirie va fer els 10.000 metres en 31.58.3.

El córrer, a casa nostra, també ve de molt lluny. A Albesa (Lleida) està documentada la Cursa de la Cordera l'any 1590 del segle XVI, i està considerada com la més antiga de Catalunya. La cursa era molt competitiva. Se celebrava, segons consta, "per mostrar la potència i la velocitat dels joves", i era una veritable disputa esportiva entre els propis albesans i els habitants de les poblacions veïnes d'Albesa. El premi per al guanyador era una cordera, que és com li diuen a les terres de Ponent a una ovella petita. A l’Arxiu de la Corona d’Aragó es conserva un interessant i curiós plet sobre les baralles i problemes ocorreguts en "la Cursa de la Cordera" de 1590. Diu que va acabar amb "una multa de 60 sous i presó" al veí que va agafar pel braç al corredor que arribava en primer lloc, aturant-lo i fent-li perdre la prova. (Per rememorar la cursa, al poble d'Albesa se'n fa una actualment de 10 quilòmetres i mig el mes d'Agost, que duu el mateix nom. Se celebra des de fa anys, i el premi, per al primer i la primera és, a banda de diners i trofeu, el d'una cordera).

Se sap de curses a finals del XIX en pobles del Segrià, les Garrigues, la Terra Alta, Tarragona ciutat...

A Barcelona, la cursa a peu reconeguda oficialment com la primera que es va fer, es va celebrar el 9 de desembre de 1898. Va ser una iniciativa que va portar a terme un professor d’un gimnàs que hi havia a Barcelona al carrer Duc de la Victòria, a prop de la Rambla. Hi van participar cinc corredors, un d’ells el professor Jaume Vila, que va engrescar als altres, un mestre d’esgrima i tres socis del gimnàs. Els corredors, que van sortir a les cinc de la matinada quan encara era fosc, van fer el mateix recorregut que feia un tramvia que passava per davant del gimnàs fins la Plaça de Sarrià, anar i tornar. Uns 14 quilòmetres, i sembla ser que van trigar 55 minuts. No està gens malament per l’època, sobre tot tenint en compte que l’entrenament l’havien efectuat donant voltes en el reduït espai d’una sala del gimnàs.

Miquel Pucurull
16/05/16

Vosté preguntarà per què correm

$
0
0
 


Marciano Durán, escriptor uruguaià d'èxit i corredor popular, autor del famós article "Esos locos que corren" ("Aquests bojos que corren", que vaig traduïr i està en aquest blog), té escrit un poema: "Usted preguntará porqué corremos", que també m'he permès fer-ne una traducció lliure. 

VOSTÈ PREGUNTARÀ PER QUÈ CORREM

Si el fred ens perfora fins als ossos
i el sol va cremant els nostres peus.
Si el vent ens torna cap al principi
i el desànim amarga el final ...

... Vostè preguntarà per què correm.

Si cada pujada costa fins a l'ofec
i en el pendent està la caiguda.
Si els aires ja no són els del començament
i la ruta és una successió de muralles ...

... Vostè preguntarà per què correm.

Si l'aire disminueix fins a l'asfíxia
i respirar es torna un desafiament.
Si la set resseca els camins
i ens assalten els freds i els refredats ...

... Vostè preguntarà per què correm.

Correm perquè el pas no és prou
i no és prou ni el cant ni el riure.
Correm pels assenyats que estranyats
veuen passar als bojos amb la seva pressa.

Correm en un món molt sensat
regit per la típica prudència.
Correm com bojos reclamant,
el dret al parèntesi que ens alleuja.

El dret irrenunciable a la bogeria!

Vostè ... ¿Insisteix un cop més a preguntar?

Correm, senyor ... tingui-ho clar,
perquè no ens van ensenyar a volar.

Marciano Duran




Acabarem corrent "Races" en lloc de "Curses"?

$
0
0
Quan llegeixo o escolto, cada vegada més, "runner" o "running", m'agafa mal de panxa. Podent dir “córrer” o “corredor”, per què s’estan estenent tant a casa nostra les paraules ianquis en el món popular del córrer? Que algú m’ho expliqui.

Fa anys es deia fer "footing" i fer "jogging". Es va aconseguir eradicar aquests mots. I ara s'han posat de moda els del verb "to run", a banda de molts altres anglesos que hi estan relacionats. Als que acaben una cursa se’ls hi diu “finishers”; els crosos són “trails”; algunes curses, “race”; els entrenadors, “trainer” o “coach”; els entrenaments, “trainning”, “planning”, “coaching”... Sense cap mirament, s'inclouen anglicismes en els noms de clubs i equips de corredors, en els articles de revistes i diaris, en els escrits de les webs i els blocs, en els fòrums d'Internet ... Fins i tot en títols de llibres d'autors autòctons sobre els avantatges de córrer. N'hi ha per donar i per vendre. I de passada, s'usen en el llenguatge del carrer: en les xarxes socials -el Twitter i el Facebook- són una constant que a mi em treu de polleguera. Com si no es pogués dir d’altra manera, o com si fes més modern i per semblar que s’està al dia.


Un paradigma són els noms de les curses. Cada cop n’hi ha més que estan batejades d'aquesta manera: a Barcelona, ​​per exemple, el “Run” hi és a dojo. Es podria suposar que els noms forans són per atraure els estrangers que ens visiten a la ciutat comtal. Sí, però no: fins i tot al poble de Sant Feliu de Pallerols es fa la Warclubs Run; a Sallent hi ha la Bell Race; a Igualada la Urban Running Show...

En el calendari de curses de Catalunya n’hi ha un munt: 61 detectades a finals del maig del 2016. I segur que n’hi ha més de les esbrinades.

La Aurun NIght Trail a Castelldefels
La Barcelona Midnight Run a Barcelona
La BDN Running a Badalona
La Beach Running a Canet
La Beer Runners a Barcelona
La Bell Race a Sallent
La Bofifarunner a La Llacuna
La Breakfast Run a Barcelona
La Buff Epic Run a Barcelona
La Calella Fenexy Race a Calella
La Canet Race a Canet
La City Run La Salle a Girona
La Cocollona Night Run a Girona
La Costa Brava Xtrem Running a Blanes
La Desigual NightRun a Barcelona
La Disney Fun Run a Barcelona
La Dream Runners a Cornellà
La Dream Runners a Puigcerdà
La Envolcanada Running a Olot
La Eurofitness a Barcelona
La Fenexy Night Race a Vilanova
La Filirun a el Vendrell
La FlykNit Run a Barcelona
La Forrest Run a Barcelona
La Fun & Run & Eat a Vaquerisses
La Gavà Run Festival a Gavà
La Half & Quarter Trailer a Colera
La Iris Night Run a Figueres
La Lleida Night Run a Lleida
La Mataró Run Festival a Mataró
La Mediterrani Nit Run a Castelldefels
La Mollerusa Running Opennight a Mollerusa
La Mollet Night Trail a Mollet
La Montnegre Race a Arenys de Munt
La Moonrunning a Mataró
La Night Run a Sant Antoni de Calonge
La Nocturna Moonrace a Sant Cugat
La Races Trail Running a Sant Quirze del Vallès
La Reis Race a Igualada
La Retro Running Esbufecs a Mollerussa
La Rexona Streetrun a Mataró
La Run for life a Manresa
La Sunset Race Marathon a Castelldefels
La The Familiy Run a Barcelona
La The Family Run a Sant Cugat
La The Bosco Run a Barcelona
La Tibidabo TrailRun a Barcelona
La Tipi Park Esports de Santa Cristina d'Aro
La Trail Running a Arbeca
La Trail Running Nocturna El Crit a Mont-Ras
La Transplant Run a Barcelona
La Tuna Running Race a l’Ametlla de Mar
La Ultrtrail Collserola a Barcelona
La Unirun a Barcelona
La Urban Running BCN 2222 a Barcelona
La Urban Running Show a Igualada
La UrbanTrail Run 4 Parkinson a Mataró
La Vall del Terri Run Run a Cornellà del Terri
La Warclubs Run a Sant Feliu de Pallerols
La Wings for Life World Run a Barcelona
La Women Race a Sabadell

És així. Un futimé de curses amb nom anglès, insisteixo, en el calendari de Catalunya; no en el del Far West.

Una curiositat: la majoria d'aquestes curses estan organitzades per emprenedors que han sorgit darrerament, coincidint amb el boom del córrer. Tothom té dret a guanyar-se la vida com pot i com vol i els hi desitjo molta sort, però em pregunto si no hauria estat millor que els hi haguessin posat un nom més nostre.

                                                ------o------

Miquel Pucurull
31/05/2016

Transparència de les 'curses solidaries'

$
0
0
M’agrada que les ‘curses solidàries’ explicitin clarament en el seu reglament les característiques de la donació que faran. És el cas de la que se celebrarà a Sant Adrià de Besòs el dia 19 d'aquest mes per la malaltia de l'ELA, que diu: “4€ de cada inscripció van destinats a la Fundació Miquel Valls i RedELA.”

1a Cursa Solidària 10km per l'Ela Correos Express Sant Adrià del Besòs - 10h

Felicitats! En moltes ‘solidaries’, aquest concepte és una nebulosa. I no hauria de ser així. Quan comprem un dorsal volem saber exactament quina part dels nostre diners aniran a parar a la causa benèfica de la cursa.


Miquel Pucurull
10/06/2016

Els 42,195 Km de Tatiana Sisquella

$
0
0
Tatiana Sisquella no va poder superar el càncer que patia des de feia temps i ens va deixar el 6 de febrer de 2014. Un dia, fa cinc anys, vaig tenir l’honor de conèixer-la personalment a Catalunya Ràdio. Li recordaré sempre més el seu somriure, la seva empatia i la seva vitalitat. Era un dissabte pel matí, quan feia "El Suplement", el dia abans de la marató de Barcelona del 2011. M'hi va convidar, juntament amb un corredor que debutava, el periodista Albert Jorquera, i la triatleta Montse Galvany, que era la quarta vegada que competia, per a que expliquéssim el què és una prova com aquesta. No hauria fet cap falta; ella ho sabia. El diari Ara havia publicat aquell mateix dia un article seu sobre la marató. La Tatiana sabia molt bé el què és perquè era filla del maratonià i amic Emili Sisquella i, en una petita columna, va escriure la glossa més lúcida i bella que s'hagi fet mai sobre els 42,195 Km.


12/03/2016

Cursa del Poble-sec'2016. Fisonomia del recorregut

$
0
0

En el mes de juliol no hi ha gaires curses, però a Barcelona ciutat n’hi ha una que els aficionats a córrer no ens la perdem mai: la del Poble-sec que organitzen els amics del Club Atlètic Running. Enguany és el diumenge 17. És de 5 quilòmetres -una distància no gaire usual- i té un recorregut bastant suau i de dues voltes idèntiques- força interessant.

Interessant només començar: ho farem a la Plaça del Sortidor, un lloc amb història. Com a tot el barri, perquè el Poble-sec en té molta. Altra cosa serà si un servidor sabrà plasmar-la en aquest escrit -després d’esbrinar aquí i allà què és el que hi ha o hi ha hagut pels carrers per on passarem- però en aquest barri de Barcelona, i tot i que únicament fa uns cent cinquanta anys que existeix com a tal, d’història en té un munt.

Podríem dir que la plaça és el cor del Poble-sec, un barri que va ser el primer eixample de Barcelona. Extramurs, va ser una àrea anterior a l’Eixample d’en Cerdà i li deien “L’eixample de Santa Madrona”. Tot i que va ser urbanitzat amb cases massa altes per a uns carrers massa estrets, va configurar-se caòticament harmònic, si val l’oxímoron. Un, diguem-ho clar, s’hi troba bé en aquest barri mestís, habitat per gent treballadora d’aquí i de fora. Molts catalans, però també molts aragonesos abans, i molts pakistanesos ara (després del Raval, el Poblesec és el barri amb més immigració de la ciutat), fan del lloc on correrem aquesta cursa, un espai singular.

Deia que la Plaça del Sortidorés l’ànima del barri. Hi ha sempre avis fent petar la xerrada a l’ombra del arbres, i nens i nenes de l’escola de les franciscanes (les monges del Sortidor) que hi juguen. També hi ha un dels restaurants més típics i antics de la zona, El Sortidor. L’edifici data de 1870, i ja era una taverna el 1901. Bar Genius es va dir durant un temps, però era més conegut com Can Jesús, que era el nom de l’amo. El local, que va servir per filmar algunes escenes de la sèrie de TV3, “Porca Misèria”, ha conservat l’essència que tenia de bon principi. A qui el vulgui escoltar, el propietari actual diu que "Molts restaurants moderns de Barcelona semblen botigues de sabates". I té raó. No és el cas, d’aquest que, segons diu un veí: "està encara com quan hi anava Joan Manel Serrat a comprar gel".

Més coses de la plaça...i no acabaríem! En el Centre Cívic, que està aquí, hi té la seu el Club d’Escacs Comtal, un dels més antics i llorejats clubs d’escacs de Barcelona i d’Espanya. Fundat l’any 1925, ha anat amunt i avall de la ciutat ocupant diferents pisos i llocs -en un d’ells, el nen prodigi, Arturo Pomar, va jugar unes simultànies a l’edat de 12 anys- fins anar a parar al Centre del “Surti” (nom popular que els veïns li donen a la plaça).

El Sortidor, amb la deessa Ceres quan estava a la plaça




Diguem que el nom de la plaça prové del fet que a les primeries del segle passat hi havia un sortidor al bell mig, coronat amb l’estàtua de la deessa Ceres, que va ser traslladada a la plaça Sant Jordi de Montjuïc, (aquella que tothom confon amb el sant quan es puja cap a l’Estadi). Ara, a la Plaça del Sortidor no hi ha cap sortidor; hi ha una rèplica de la font de Canaletes. Anirà bé, abans de sortir, beure una mica d’aigua.

En sortir de la plaça agafarem el carrer de Blasco de Garay, el nom d’un senyor de Toledo del segle XVI aficionat a la mecànica, que ningú s’explica la raó d’haver-lo honorat amb un carrer tan bonic del barri, per fer-ne uns pocs metres, fins el d’Elkano que l’enfilarem a la dreta. En aquest començament de la cursa estarem a la part més fina del Poble-sec –no es pot oblidar que aquesta zona és coneguda com el primer eixample de Barcelona-, on els pisos, segons sembla, han estat sempre els més cars del barri.

Pel carrer d’Elkano, el navegant basc que va ser el primer que va donar la volta al món en un vaixell el 1522, travessarem els de Margarit i de Tapioles, el carrer on hi ha la Parroquia de Santa Madrona, a la nostra esquerra, l’església més important del barri. Si girem el cap veurem el campanar. Un apunt: tot i que no es gaire sabut -crec jo-, Santa Madrona és també patrona de Barcelona, juntament amb la Mercè i Santa Eulàlia. Sembla ser que va morir martiritzada l’any 300, i es diu que un dia del segle X, quan duien el seu cos al rei de França per veure si el curava d’una malaltia, el vaixell que el transportava va fer escala a Barcelona, i aquí es va quedar. Una llegenda diu que cada vegada que volien embarcar de nou el cos al vaixell es reprenia un enorme temporal, per la qual cosa van interpretar que, donat que, pel que es deia, la santa havia nascut a Barcelona, la seva tossuderia celestial indicava que no es volia moure de la ciutat barcelonina. La van fer patrona de la ciutat i l’advocaven per a que plogués. Però, infidels que som els humans, el seu patronatge va ser substituït pel de Santa Eulàlia que, segons deien, ho aconseguia més sovint. I desmemoriats que som, a la pobre Santa Madrona se la va anar oblidant. Les seves relíquies van rodar per la ciutat d’un lloc a un altre fins anar a parar, primer a la Parròquia de Lurdes , i després a aquesta del carrer Tapioles.

Continuant pel carrer d’Elkano passarem per davant del local de l’Ajuntament que alberga entitats del barri, una d’elles la seu del Club Atlètic Running que ja em dit que són els que  organitzen la cursa que estem corrent, una associació molt activa en el món del córrer, que es va fundar fa més de vint anys. Activa i compromesa, perquè és una de les entitats esportives que es van adherir a la manifestació del dia 10 de juliol del 2010 per mostrar rebuig a la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional.

Taco Myrga il·lustrat. Any 1967
El carrer d’Elkano el deixarem tot seguit, quan arribem al de Salvà (un metge que va crear la primera estació meteorològica de Catalunya), per baixar-lo fins al Paral•lel. A la dreta, veurem un bonic edifici d’obra vista que fou una prestigiosa impremta, la Talleres Gráficos M y R Gilabert, especialitzada en calendaris de sobretaula, els famosos Tacos Myrga. Ara hi venen ordinadors.

En arribar al Paral·lel girarem a la dreta per agafar el carrer de Vila i Vilà, passant per davant d’El Molino, el local que fou el més famós del Paral•lel i un dels que més de tot Barcelona. Tant ho va ser que, després d’haver estat tancat molt temps, i quan semblava que el seu destí era l’enderrocament, s’ha restaurat de dalt a baix –veurem perfectament la seva façana al passar- i remodelat totalment el seu interior, l’han engegat de nou no fa gaire.

El Molino va ser testimoni d’un temps. Ho va explicar molt bé el crític d’art Sebastià Gasch quan deia que "...per una pesseta, hom podia estar a El Molino des de les 10 de la nit fins a les quatre de la matinada...Durant aquest temps li eren permeses fer unes quantes coses: presenciar la desfilada de quaranta “artistes”; ballar en el foyer amb les dames de faldilla curta, escot llarg, cames grosses i vano; protestar de les cupletistes amb pretensions intel•lectuals i tirar a l l’escenari clofolles de cacauet".

Inaugurada el 1908, la sala es va especialitzar en espectacles de music-hall una mica transgressors, fins i tot durant els primers anys de després de la guerra. La Bella Dorita va estar la seva vedette més famosa. No tant per la seva bellesa, que també, sinó per la manera en que era capaç de traspassar els límits de la moral permesa en els primers trenta anys de la dictadura, on tot era censurat. Fins i tot el nom del local, que va passar a anomenar-se El Molino quan es deia El Petit Moulin Rouge, per dues coses: no estaven permesos rètols en llengües estrangeres (en català encara menys) i la paraula “Rouge” (vermell, roig o rojo) gairebé no podia ni ser pronunciada.

La Rosa i l'Armand, 
els gegants del Poble-sec

Una curiositat: si, com es sabut, els gegants de qualsevol lloc són una al•legoria i expressen l'esperit popular de l'indret, els del Poble-sec no poden ser més expressius i característics. Durant molts anys van ser tres xemeneies. Ara, i des de l'any 2001, són la Rosa i l'Armand. Ella és una vedette del Paral•lel que ensenya la cuixa, i ell és un elegant client de cabaret que li duu un ram de flors i un regal.

Passat El Molino deixarem el Paral•lel per seguir per Vila i Vilà, el més ample dels carrers pels quals estem passant. En fer-ho, embalats com anirem, potser no veurem, a la nostra dreta, un Abeurador de pedra. És un vestigi de finals del XIX que s’ha conservat en el lloc on hi havia una fonda (ara hi ha el restaurant El Abrevadero) que servia per a que hi beguessin aigua els cavalls dels clients que paraven al local.

Més enllà, en creuar el carrer Nou de la Rambla, veurem a la nostra esquerra -si la velocitat que durem en aquest moment ens ho permet- un altre vestigi de la primera meitat del segle passat: la Sala Apolo. Pertany al que fou les Atracciones Apolo, un lloc on, a manca de parcs temàtics, el personal es divertia pujant a les furgonetes de La Gruta Màgica que els transportava a les calderes de Pere Botero; o entraven a La Casa de la Risa, un laberint de miralls que aprimaven o engreixaven a voluntat; o s’enclastaven amb el de davant en El Autochoque; ...atraccions més “emocionants” que els Caballitos que hi havia a la terrassa per als nens, a la dreta de la qual es podia patinar en una pista que també servia de camp de bàsquet de l’Hispamer, una de les primeres de Barcelona que va tenir taulers de vidre. Aquest cronista amateur (basquetbolista amateur també) ho pot confirmar perquè hi va jugar fa més de cinquanta anys.

Atraccions Apolo. Anys cinquanta

Les Atracciones Apolo van servir també per filmar escenes de pel•lícules. Una de les quals, “Apartado de Correos 1.001”, va tenir molt èxit als anys cinquanta, on el “dolent” era perseguit i enxampat dintre de La Casa Encantada. Les atraccions van entrar en decadència en els anys setanta. Van ser derruïdes per fer-hi un hotel, excepte on s’hi feia ball de saló, que s’ha mantingut amb el nom de discoteca Sala Apolo, a molt pocs metres d'on passarem.

Una observació: al carrer de Vila i Vilà hi ha qui li diu Vilà i Vilà, amb accent a les dues as perquè costa dir-ho bé. Però són dos cognoms: el primer -que correspon al d’una rica família propietària de terrenys del Poble-sec- no duu accent; el segon -que també era el d’un acabalat propietari- sí.

Per Vila i Vilà passarem a tocar el parc de Les Tres Xemeneies a la nostra esquerra, el lloc on hi va haver la companyia de la llum. Fins a finals del XIX, el Poble-sec era un espai rural, amb horts, camps, fonts i alguna ermita. L’indret on estarem ara s’anomenava Les Hortes de Sant Bertran, la qual cosa vol dir que era terra de cultiu. Res a veure amb el que amb el temps va ser on s’hi va instal•lar, primer una industria carbonera i més tard l’empresaque subministrava llum a Barcelona. 

La Canadenca
No ho veurem perquè ens ho impedirà la façana d'un poliesportiu , però a banda de de Les Tres Xemeneies -una de les icones de la ciutat- a dins del parc hi ha algun element que recorda que aquí hi va haver l’empresa coneguda com La Canadenca (l’accionista principal era del Canadà), que s’encarregava de generar i subministrar l’energia elèctrica provinent de les aigües de l’Ebre a la ciutat. Per exemple, una dinamo enorme i una mena de vàlvules gegants que a mode d’escultures volen recordar-ho, i una cadira gegant en un costat, com a mostra d’art actual, que no sé que hi pinta, però es curiosa de mirar.
Hi ha també el rètol d'una placa, misteriosament desapareguda i recuperada no fa gaire, que recorda que l’any 1919 va haver una famosa vaga que es va anomenar “de la Canadenca”. El gener de 1919, les queixes de 8 treballadors de la indústria, que reclamaven menys hores de treball i un salari digne, els va significar el seu acomiadament i el d’altres més que s’hi van solidaritzar. L’afer va desembocar en un ampli moviment vaguístic que es va estendre per tot Barcelona. Més de 3.000 treballadors van ser detinguts; va intervenir l’exercit...Però a l’abril d’aquell any, el govern espanyol va haver d'establir la jornada de treball de 8 hores. (No sense represàlies perquè un líder sindical va morir a trets de la guàrdia civil). Tothom va estar d’acord en que l’origen d’aquesta victòria laboral va ser la vaga de la Canadenca. Deixeu-me posar una mica transcendent: resulta emocionant que estiguem trepitjant un terreny on es va forjar un avenç tan important per al moviment obrer, i en definitiva per a la societat, com és la jornada de 8 hores.

Una curiositat: Les Hortes de Sant Bertran, que ja hem quedat que era com s’anomenava inicialment l’indret,  tenien aigua a dojo. I el barri que es va anar formant el segle XVIII entre Montjuïc i aquest horts també. Bona prova són les fonts que hi havia, algunes de les quals han donat nom a carrers. Tot i així, se li va dir Poble Sec molt aviat, ningú sap ben bé per què. Hi ha qui diu que va ser degut a l’aigua que consumien les fabriques i tallers que s’hi van instal•lar, que van deixar eixugada la zona, però no es pot confirmar.

Per Vila i Vilà anirem creuant el que fou el terreny de Les Hortes de Sant Bertran, un espai que té una llegenda: en el segle XVII, aquí mateix, un dissabte de 1640, va ser mort un virrei de Catalunya després d’una revolta ciutadana. No deuria ser gaire volgut, perquè durant una temporada, en el punt on va morir, van anar amuntegant-se pedres que llençaven els barcelonins. I la llegenda explica que durant molts anys -fins que varen desaparèixer els horts de l’indret per urbanitzar el Paral•lel- cada dissabte emergia una ombra blanca de les hortalisses i s’endinsava al mar, que llavors estava molt a prop, i deien que era l’ànima en pena del virrei, que va morir sense confessar-se.

Deixarem Vila i Vilà, un carrer absolutament pla, i anirem a buscar el de Puig i Xoriguer, un capellà del segle XVIII. A l’esquerra de la cruïlla hi veurem l’Hospital de Sant Pere Claver, una institució al barri, i girarem a la dreta fins al Passeig de Montjuïc, amb lleugera pujadeta. Pel passeig enllaçarem tot seguit amb el carrer de Piquer -un compositor de música popular del XIX- del qual en farem uns cinc-cents metres fins el carrer d’En Fontrodona . (Curiosament, el nom no és el d’una font, de les moltes que hi havia a la falda de la muntanya de Montjuïc, sinó el cognom d’en Joaquim Fontrodona, un notari que s’encarregava de donar fe dels testaments d’alguns propietaris dels terrenys del barri). El pujarem -déu ni do la pujada- fins al cap de munt, fent un petit bucle en trobar-nos els carrers de Blesa i Blai, els més concorreguts del Poblesec exceptuant el Paral•lel, una mena de rambla en petit, farcida de bars per fer un àpat desenfadat o prendre una copa (no és estrany: per a mi, el Poble-sec és el lloc on hi ha més bars i restaurants per metre quadrat de la ciutat), i d’antics establiments que li donen al carrer una entitat especial. Sí, a més a mes, està tancat al transit com està -no únicament avui per a la cursa, sinó sempre-, la joia és absoluta.

Merendero Els Tres Pins. A finals del segle XIX
Parlant de fonts, el barri del Poble-sec, i malgrat el seu nom, va ser una zona on hi va haver un munt de fonts: la Font Honrada, la Font Trobada, la Font del Gat, la Satàlia, la Conna, els Tres Pins, les Pessetes, la Walkíria, la Magnèsia... Per a molts, no únicament per als veïns, es van convertir en llocs d’esbarjo durant el segle XIX i primeries del XX. Van agafar molt bona fama, i la gent hi anava a fer “fontades”, que era com anomenaven a les trobades al voltant d’una font, on es menjava, es bevia...i es lligava (en aquella època es deia “es galantejava”). Clar que per lligar, res millor que els balls que es feien als merenderos -la majoria també al costat d’una font- amenitzats per algun grup de músics ambulants o per un piano de maneta que movia el fill de l’encarregat.

I parlant de bars dels carrers de Blesa i Blai, passarem molt a prop d’un d’emblemàtic al fer el bucle, la Gran Bodega Saltó, la façana del qual té un rètol filosòfic: “Solo se vive una vez”. Ja està dit tot. És un antic celler que encara ven vi a granel, i la seva clientela és una barreja d’artistes, escriptors, músics i gent del barri, que mentre fan el vermut amb anxoves tracten d’esbrinar -els parroquians tenen aquesta habitud- quina és l’errada ortogràfica que hi ha escrita a la barra. Aquest local, el freqüentava un personatge popular i molt estimat per tothom al Poble-sec, el Tito Juan, també conegut com El último mohicano de Montjuïc. Es dedicava a la compravenda de ferralla però la seva gran il•lusió era la de torejar, una cosa que no va poder realitzar mai. A banda de ser un lluitador per les llibertats, tenia aficions artístiques; s’apuntava a qualsevol cosa i col•laborava sovint amb els artistes de la Gran Bodega Saltó. Quan va morir, no fa gaire, els seus amics van posar una fotografia seva a la barra del local, vestit de torero.

A dalt de tot del carrer d’En Fontrodona trobarem el de Magalhäes i l’agafarem girant a la dreta. El gir el farem a tocar, a l’esquerra, a quatre passes, del Refugi 307, un dels prop de 1.700 refugis que es van construir a Barcelona durant la guerra per poder guarir els ciutadans. De fet, el Poble-sec, per la seva proximitat amb el port, va ser un lloc molt afectat pels bombardeigs dels italians i alemanys (la primera vegada a la història universal que era bombardejada una població civil en una guerra), i aquest refugi, que tenia una capacitat per a 2.000 persones va ser cabdal. Tot i que no es va arribar a concloure, al final de la guerra els veïns havien excavat uns 200 metres de túnels a pic i pala. Ara es pot visitar. El visitarem, no avui, però el visitarem.

Enfilarem el carrer Magalhäes(el navegant portuguès a qui al cole li dèiem Magallanes) cap a la dreta, per fer-ne un bon tros en terreny pla, que ja tocava, i una mica més enllà creuarem el carrer de Salvà i el del Poeta Cabanyes, a tocar de la casa on va néixer Joan Manuel Serrat. A propòsit, ve a tomb la cançó que va compondre sobre el seu carrer:

Placa a la façana de Poeta Cabanyes, 95
  El meu carrer
és fosc i tort,
té gust de port
i nom de poeta.
  Estret i brut,
fa olor de gent
i té els balcons plens
de roba estesa.
  El meu carrer
no val dos rals:
són cent portals
trencats a trossos
i una font on
van a abeurar
infants i gats,
coloms i gossos.
 És un racó on mai no entra el sol,
un carrer qualsevol.
  El meu carrer
té cinc fanals
perquè els xavals
llancin pedrades.
  Hi ha una pensió
i tres forns de pa,
i un bar
a cada cantonada.
 El meu carrer
és gent d'arreu
que penca i beu,
que sua i menja,
i es lleven amb
el primer sol,
i van al futbol
cada diumenge,
o a fer esparral al volantí,
o a fer un dòmino amb vi.
  El meu carrer
és un infant
que va berenant
pa amb oil i sucre,
i juga a daus
i a 'cavall fort',
mig bo, mig bord
escolà i cuca.
  El meu carrer
del barri baix
viu al calaix
de les baldufes,
amb patacons,
i l'album 'Nestlè'
i ells trossos
d'una vella estufa.
  I a poc a poc se'm fa malbé
el meu carrer.

Un apunt: A banda d’en Joan Manuel Serrat, al barri del Poble-sec on estem corrent hi han nascut bastants famosos: el cantautor Jaume Sisa; l’actriu Julieta Serrano; en Joan Gràcia del Tricicle; el que fou un gran cantant d’opera Manuel Ausensi; alguns membres d’Els Mustang; alguns de l’orquestra La Salseta del Poble sec... Però no únicament hi ha nascut membres de la faràndula: l’ex jugador del Barça, Ferran Olivella; el novel•lista Francisco González Ledesma i l’heroïna de la Guerra del Francès, Agustina de Aragón, també van néixer al barri.

Seguint pel carrer de Magalhäescreuarem el de Tapioles i el de Margarit. A la cantonada d’aquest hi ha un restaurant molt popular, La Tomaquera, on fan uns cargols a la llauna que hi ha qui diu que són els millors de la ciutat. És també molt peculiar: no es pot demanar taula perquè no tenen telèfon; s'hi ha d'anar... i si tens sort dines; també s’hi ha d'anar amb el quartos en metàl·lic perquè això de les targetes no saben el què és; i a la paret hi han uns rètols que adverteixen que "El restaurant no està orientat al client...sinó a la satisfacció del Manel", que és l'amo.
  
U.E. Poble Sec. Campió de Tercera Divisió. Any 1958

Un apunt: al cap de munt del carrer Margarit  -nom d’un heroi català durant la Guerra dels Segadors- hi ha el camp de futbol de la U.E. Poble Sec, un club que es va fundar fa més de 80 anys. El terreny de joc és un lloc que havia estat una pedrera. (A Montjuïc n'hi havia varies; de fet, la majoria d’edificis de l’Eixample estan construïts amb pedres extretes de la muntanya per on estem). Una curiositat: la U.E. Poble Sec, un club modest de primera catalana, no fa gaires anys es va permetre el luxe de fitxar Raducanu, un ex jugador internacional de l’Espanyol. I és que el que no passi al Poble-sec no passa enlloc...

I tot seguit ens trobarem la Plaça del Sortidor, el punt de la sortida, i haurem fet la meitat de la cursa (km 2,5). Tornarem a fer el mateix circuit en una segona volta, i en trobar altre cop aquest punt, que serà la meta (Km 5), estarem contents d’haver arribat al final d’una cursa tan carismàtica...i alguns molt feliços per haver fet marca en una distància tan poc habitual. 

                                     ---------o---------

Miquel Pucurull



Cursa de la Vila Olímpica. Fisonomia del recorregut 2016

$
0
0

Km 0 a l'1

De bon matí -convé que ho sigui perquè estarem ja a l'estiu-, a les 8,30, se sortirà per fer una cursa d’aquelles que en diem emblemàtiques. No en debades és de les més antigues de Barcelona. Vint-i-sis anys fa que se celebra, que ja són anys.

Serà al carrer de l’Arquitecte Sert, davant mateix del Poliesportiu Nova Icària a l’esquerra, i a pocs metres, al darrere, de la Presó de Dones. Del poliesportiu, cal dir que, inaugurat l’any 1992, va servir de gimnàs per als atletes dels Jocs Olímpics d’aquell any a Barcelona, que com és sabut, es van allotjar en els diferents pisos que conformen l’actual barriada. D’aquí ve que se l’anomeni La Vila Olímpica. De la presó no en sé gran cosa; només que en un temps va ser un reformatori de menors i se la coneix com la de Wad-Ras perquè està en un carrer que es deia així (ara Doctor Trueta), prenent el nom d’una batalla al nord del Marroc entre l'exercit marroquí i l'espanyol el 1860.

Avançarem pel carrer que duu el nom d’un dels arquitectes i urbanistes més important del país, poc conegut (potser per això li posen la professió davant del cognom: Arquitecte Sert) perquè en acabar la guerra es va haver d’exiliar, com molts altres cervells. Se’n va anar a Estats Units, on va ser ni més ni menys que el director de la facultat d’arquitectura de Harvard. Retornat a Catalunya, va dissenyar la Fundació Miró de Montjuïc.

Avançant, deia, passarem per davant de les galeries comercials del Centre de la Vila a la nostra dreta, veurem al fons el mar, cada vegada millor i més a prop -especialment els més alts- i anirem fins al carrer de Salvador Espriu on girarem a la dreta per enfilar-lo. En fer-ho tindrem les torres de Mapfre i de l’Hotel Arts a quatre passes, i abans el bonic Parc del Port Olímpic en front nostre al girar.

Sens dubte, aquesta cursa respira olimpisme pels quatre costats. Una mostra: en aquest mateix parc, tot i que no ho veurem -per més alts que siguem- perquè està dins, hi ha un estany dedicat al Cobi, l’icona dels Jocs del 92. I més endavant, els 169 mastelers que van servir per fer onejar les banderes dels països a l’Estadi durant aquells dies.

No sé si es gaire conegut que el Cobi de l’estany, per cert, estava pensat per a que tingués moviment. En Xavier Mariscal, el seu autor, havia previst que, activant un mecanisme amb una moneda, la mascota nedés per damunt de l’aigua perseguit per un tauró de metall fins amagar-se en una cova. No va funcionar; no va quallar el projecte vull dir, i el Cobi es manté immòbil al mig de l’aigua. Vestit d’atleta grec, amb faldilles, com és de rigor, i sostenint una àmfora, però quiet, impertèrrit. Una llàstima.


L’estany del Cobi al Parc del Port Olímpic 

Avançant per Salvador Espriu, un carrer per on passem també corrent algunes proves més a Barcelona, com la Marató o la Cursa dels Nassos i no sé si alguna més, no ens oblidarem que l’Espriu va ser un insigne poeta de les lletres catalanes. Diuen d’ell, que era taciturn, solitari i poc conversador. També que era molt seriós i no reia gairebé mai, I quan o feia, normalment no era per res que fes gràcia, més aviat al contrari, era d’una forma tan estentòria que deixava a tothom descol•locat. Això sí, com a escriptor i compromès amb Catalunya, únic. “La pell de brau”, una obra escrita com un lament per la incomprensió de la península respecte de la seva terra -que ara es tant vigent o més que llavors, tot sigui dit de passada- és un cant i un prec, precisament, a la necessitat d’enteniment entre els pobles de l’Estat. D’un valor immens, reconegut per tothom. Un tast: "Diverses són les parles i diversos els homes, i convindran molts noms a un sol amor"

En arribar a la Plaça dels Voluntaris, anomenada així per recordar la valuosa feina que varen fer 30.000 persones anònimes durant els Jocs Olímpics del 92 de Barcelona, girarem a l’esquerra vorejant la gran font circular que hi ha al mig, per anar a trobar immediatament l’Avinguda del Litoral i enfilar-la en sentit Besòs.

No ho hem dit, potser no cal, aquesta és una de les curses més planes de la ciutat, sinó la que més. La qual cosa vol dir que el circuit, que tampoc no té gaires girs i bastants rectes, és d’aquells que convida a córrer de valent. Som'hi doncs! Immediatament després de fer el gir a la Plaça dels Voluntaris passarem per sota de la Torre Mapfre, el que és, juntament amb l’Hotel Arts, el gratacel més alt de Barcelona amb 154 metres. (No és l’edifici més alt de la ciutat, que ho és, diuen, la Sagrada Família amb 172). A l’esquerra hi veurem l’escultura de colors Marc, que els seu autor, Robert Llimós, va voler dedicar al seu únic fill, mort en un accident de cotxe. Una curiositat: a Atlanta, seu dels Jocs Olímpics quatre anys després dels de Barcelona, hi ha també una escultura idèntica, obra del mateix escultor, que la va fer abans que la d’aquí. L’artista es trobava allí l’any 1996, instal·lant-la, quan el seu fill va perdre la vida.

 
Marc. Escultura de Robert Llimós dedicada al seu fill 

I en un no res arribarem a l’indicador del Km 1, situat a tocar de l’edifici cilíndric del Centre Meteorològic, que voldrà dir -una obvietat- que haurem fet el 10% de la cursa. Mirarem el crono, i com ens passa a la majoria de curses, ens semblarà que anem massa poc a poc.

Km 1 al 2

Passat el Centre Meteorològic, un donut enorme si el veiéssim des de dalt, que va donar molts mals de cap als interioristes per col·locar mobles a l'interior perquè gairebé totes les parets són corbades, ens trobarem un dels tres fanals gegants d’acer i alumini que hi ha a la zona, de 23 metres d’alçada, que tenen una mica la forma de full de sabre samurai. Els altres dos ens els trobarem més endavant, dins d’aquest quilòmetre. Tots tres duen el nom de símbols del Zodiac: Taure, aquest primer, Piscis, el segon que veurem, i Aquari el tercer. L’escultor Antoni Roselló, que els va dissenyar, els hi va posar aquests noms, que són els de la seva dona i les seves filles.

Seguint per l’Avinguda del Litoral, a la nostra dreta tindrem la Platja de la Nova Icaria, i no ens podrem estar de recordar que exactament en aquest magnífic lloc per on estem ara corrent, hi havia fa anys el barri del Somorrostro. Barri és una manera de dir: el Somorrostro era un nucli de barraques -un dels més grans de Barcelona-, moltes d’elles construïdes a la sorra de la platja, al costat del mar, que va perdurar fins el juny de 1966.

El significat de la paraula Somorrostroés incert, o almenys no l’he pogut esbrinar del tot. Es diu que potser prové del què deien els pescadors de l’indret quan tornaven pel matí després d’una nit de pesca: “treure el cap”, perquè era el primer que veien des de la seva barca. Va derivar en “asomar la cara”, i finalment “somorrostro”.

Sigui com sigui, se sap que hi havia barraques abans del 1900, i en els anys cinquanta van arribar a viure-hi -insisteixo, viure és un dir- més de 20.000 persones, la majoria d’ètnia gitana, en un espai que s’estenia entre l’Hospital del Mar i el Bogatell. L’any 1966 en van desmantellar 600, i els seus habitants els van enviar al Barri de Sant Roc de Badalona. Cal saber que no va ser per cap acció humanitària: es va fer perquè s’havien de realitzar unes maniobres navals a la platja, que les tenia de presidir en Franco.

Aquí, al Somorrostro, es va filmar una pel•licula en els anys seixanta que va tenir molt èxit: “Los tarantos”. El seu argument era una versió de Romeo i Julieta: després d’un violent enfrontament entre dues famílies gitanes rivals del barri, el noi, de los tarantos, s’enamora de la noia sense saber que pertany a l’altre família . Els dos joves es juren amor etern amb un pacte de sang. Després d'una nit d'amor, descobreixen amb desesperació que pertanyen a les dues famílies enemigues. La interpretava Carmen Amaya, una mítica bailaora de fama mundial, que va néixer, precisament, en una de les barraques del Somorrostro.


Somorrostro

Seguint per l’avinguda, tindrem tot seguit la Platja del Bogatell a la dreta, i a l’alçada del començament del carrer Llacuna -el nom recorda que a l’Edat Mitjana la zona era un aiguamoll- trobarem l’indicador del Km 2.

Km 2 al 3

Molts quilòmetres d'aquesta cursa els correrem en unes zones que han experimentat una enorme transformació. Observant els llocs per on farem els primers trams, a tocar del mar, no podrem per menys de dir -els que hem conegut com era- que aquells que diuen que “qualsevol temps passat va ser millor” no saben el què diuen.

La Platja del Bogatell, a la nostra dreta, conserva el nom d'una riera per la qual arribaven al mar els detritus del barri, i d’això no fa tant. O, per exemple, les vies dels trens que passaven justament per on estarem corrent, impedien l’accés fàcil a les platges. De fet, durant molts anys de la postguerra, aquesta platja i les del costat es pot dir que no existien com a tal. La gent anava a la Barceloneta, però aquí no. Era un lloc on s’amuntegaven runes i deixalles. La brutícia imperava a tort i a dret. Afortunadament, les obres de la Vila Olímpica per als Jocs Olímpics del 92 van fer desaparèixer les vies del tren, les platges es van transformar, i ara, diuen que són de les més netes del litoral. I, posats a dir-ne bondats, a la del Bogatell, a pocs metres d’on estarem corrent, hi ha un restaurant -L’Escamarlà- on es menja un dels millors arrosos de Barcelona.

També, a pocs metres, a l’Espigó del Bogatell, hi ha un curiós rellotge de sol al terra, instal•lat l’any 93. En diuen Temps Vertader i és del tipus bifiliar. Sembla ser que n’hi ha molt pocs al món. No m’estranya, francament, perquè no és fàcil que mirant-lo puguis saber l’hora que és. Llegeixo en unes instruccions que “L’hora ve donada pel punt de tall de dues ombres que van movent-se en el sòl amb el pas de les hores. Els elements que marquen aquestes dues ombres són una recta horitzontal nord-sud, situada a 2 m d'altura, i una paràbola est-oest, amb un vèrtex a 1 m d'altura.”. Déu n'hi do! Però fa bonic. Òbviament ningú sap per a què serveix, però aquí, on està, fa patxoca.


Rellotge de sol bifiliar de formigó i acer inoxidable.

Més enllà, i seguint per l’avinguda, a bon pas -ja hem dit que convida a fer-ho- passarem a tocar de les pistes d’atletisme del Parc Esportiu de la Mar Bella -que encara ens estimularà més per allargar la petjada- i del Complex Esportiu del mateix nom. Per no cansar al personal, no repetiré que aquest espai no te res a veure amb el que era fa trenta anys. Però un servidor, que pertanyia al Club Canaletes i anava sovint a aquestes pistes -de terra llavors- es sorprèn cada vegada que passa per aquí, en veure la transformació que ha experimentat l’indret.

Parlant del Canaletes, cal dir que és el organitzador d'aquesta cursa. Com he dit, vaig ser-ne membre fa més de trenta cinc anys, quan vaig començar a córrer. Presidia el club un carismàtic metge, el doctor Lluís Bertran, que juntament amb el seu germà Ramon, farmacèutic, excel·lents corredors velocistes tots dos en la seva joventut, engrescaven a tothom a fer atletisme. En conservo un molt bon record dels anys que vaig córrer pel Canaletes com a veterà. 
 
El doctor Bertran (al mig), ànima del Canaletes. Anys vuitanta



















I gairebé sense adonar-nos -es va de pressa i els quilòmetres passen ràpids- arribarem a l’indicador del Km 3

Km 3 al 4

A punt de deixar l’Avinguda del Litoral per pujar per Selva de Mar abandonarem també les platges que ens han acompanyat durant una bona estona. La darrera, la de la Mar Bella, era un lloc on fa cent anys, a les primeries del segle XX, es celebraven concursos d’enlairament de globus aerostàtics. Constituïa un espectacle, per als barcelonins de l’època, la contemplació d’aquests enginys aixecant-se cap els núvols, a quin més amunt.

 
Concurs de globus a la platja de la Mar Bella. Any 1909

Girarem tot seguit a l’esquerra a l’arribar a Selva de Mar com dèiem, i pujarem el pont que ens farà seguir fins al carrer de Garcia Faria, que l’agafarem a la dreta. En passar el pont veurem, en front nostre, a dreta i esquerra, una bona quantitat d’edifics d’habitatges singulars i avantguardistes. Potser cap, però, com el de la dreta, cantonada a Garcia Faria, anomenat Illa de la Llum, un conjunt de tres immobles de diferents altures, que es caracteritzen per les seves persianes corredisses d’alumini.

Des que es va inaugurar, les opinions sobre l’edifici han estat de tots colors: des dels arquitectes i urbanistes més progressistes que el troben admirable, fins a la gent del carrer que diu que els hi recorda com unes cases que han patit un bombardeig. Vosaltres mateixos. A mi no em desagraden. El que és segur és que no són, com es deia en temps de dictadura de determinades vivendes populars, cases barates. Gairebé la meitat de les construïdes són per fer-hi el negoci del tipus apartaments turístics, que es lloguen per caps de setmana. Sembla ser que es pot arribar a demanar -no sé sí també pagar- entre 400 i 600 euros per una nit. Ja ho deia: l’espai s’ha transformat, i molt. Abans, al barri del Poblenou li deien el Manchester Català perquè s’hi concentraven fàbriques. Ara, i més que n’hi haurà, el que abunda són habitatges d’alt estanding on hi viu la gent guapa.

Seguirem pel carrer de García Faria, que era un senyor que va enginyar els sistema del clavegueram modern de Barcelona fa més de cent anys, i anirem a buscar el carrer de Josep Pla, que era un altre senyor que escrivia. De meravella per cert. El pujarem uns dos-cents metres mentre tindrem a la nostra esquerra un tros de l’esplèndid Parc de Diagonal Mar, fins trobar el Passeig de Taulat -que es diu així perquè la zona era antigament de conreu, i “un taulat” és una peça de terra-, on girarem a l’esquerra per fer-ne un tram fins al carrer de Provençals (bonic nom). I a pocs metres del gir trobarem el senyal del Km 4.

Km 4 al 5

Pel Passeig de Taulat creuarem pel bell mig del Parc de Diagonal Mar, una meravella de parc (ja vindrem un altre dia), que va ser dissenyat pel malaurat arquitecte Enric Miralles i la seva dona. Diuen que quan van anar a veure el terreny després d’un dia que havia plogut molt, l’aigua del terra els hi va inspirar el projecte i van fer-lo assimilant el parc a un aiguamoll, on l’aigua i el verd hi és molt present. Una observació: els fulletons del parc indiquen que hi ha un Drago de 150 anys d’edat. No es tracta de cap drac -que ningú s’espanti en passar-, sinó d’un arbre del tipus Dracaena tamaranae o Drago de Canàries, que es caracteritza per la seva copa en forma de paraigües i la seva longevitat.

Creuarem pel passeig el carrer Selva de Mar i ens trobarem en front nostre, a la dreta, la Torre de les Aigües. Va ser construïda per l’arquitecte Falqués el 1882, el mateix que va fer els fanals del Passeig de Gràcia (aquells que tothom atribueix erròniament a Gaudí). La torre formava part de la desapareguda Macosa, on es fabricaven trens, tramvies i vagons de metro, tot i que, originàriament va ser concebuda per extreure aigua del riu Besòs i comercialitzar-la. Un objectiu, aquest, que no es va poder realitzar perquè l’aigua no va ser potable: per la proximitat del mar, sortia salada i no apte per al consum. Un desastre per a l'industrial que va voler construir-la, qui no va poder superar el fracàs i es va suïcidar llançant-se des del cap de munt de la Torre.


La Torre de les Aigües del Poblenou


Uns tres-cents metres més pel passeig i girarem a la dreta pel carrer de Provençals. Un nom que no se sap gaire d’on prové, però alguns estudiosos diuen que eren els primers repobladors de l’indret (estem al districte de Sant Martí de Provençals) en els segles IX i X, que venien de Provença després de la reconquesta de Barcelona. Sigui com sigui, el nom és molt bonic -ja ho he dit abans- i el carrer també, amb moderns edificis i arbres a cada costat.

Anirem endinsant-nos a l’interior del barri (hi ha qui escriu Poble Nou, però em sembla que és més correcte Poblenou), a mesura que ens apropem al centre. L’origen del nom cal buscar-lo en el fet de que va ser un dels nuclis habitats de la zona agrícola de Sant Marti de Provençals -el rebost de la ciutat de Barcelona- , on hi van anar a viure els treballadors de les industries que s’hi havien instal•lat. El Poblenou era l’àrea industrial de Catalunya per antonomàsia, i una de les més importants de tot l’Estat. Tant és així, que durant la guerra del 36, el Poblenou va ser una de les zones més castigades de Barcelona, donat que era un lloc on es fabricaven armes per a la resistència. L’objectiu dels avions italians de Mussolini que ajudaven a Franco era molt clar: destruir les fàbriques, i minar, de retruc, la moral dels obrers del barri.

Però no ens posem seriosos. Per mirar d’arreglar-ho, em faig ressò del que deia l'escriptor Joan Amades en referir-se a que el Poblenou era un lloc on es generaven moltes frases fetes, que resulta més divertit. Una d’elles és una que anys enrere s’utilitzava molt, la de “...això és de Can Paquetilla”, per indicar que una cosa és de baixa qualitat i d’escàs valor. Amades deia que Can Paquetilla era una mena de pensió del barri, un cau de recollidors de burilles on hi dormien per pocs diners, i a la vegada, una fàbrica clandestina de burilles que convertien en paquetilles de tabac. Les venien pels carrers del Poblenou a deu cèntims la paquetilla, i es va fer tan conegut l’us, que el paquet va donar nom popular a la casa i tot.

Quan pel carrer de Provençals arribem al de Ramon Turró, l’agafarem tot girant a l’esquerra. Ens endinsarem en el barri creuant carrers molt significatius del Poblenou -i també de nom maco- com Fluvià, Bac de Roda i Espronceda, a l'alçada del qual ens trobarem l’indicador del Km 5.

Km 5 al 6

Haurem passat per davant dels Jardins de Gandhi a la nostra dreta, en els quals hi ha una escultura del líder de la revolució pacifica de l’India. Va ser realitzada pel que fou premi Nobel de la Pau, l’escultor i arquitecte Adolfo Pérez Esquivel, i col•locada aquí l’any 2000. Té una singularitat remarcable: a diferència de les estàtues en honor d’algú, que solen estar dalt d’un pedestal, aquesta de Gandhi està a ran de terra. No sé si està fet expressament, però el cert és que constitueix tota una metàfora: aquest home, que com tothom sap va aconseguir l’alliberament del seu país mitjançant la no violència, va viure amb total austeritat i modèstia -no li agradava el títol de "Mahatma" (“Anima Gran”) que li havien atorgat-, i l’escultura i la seva situació semblen reflectir-ho.


Escultura en bronze de Gandhi

Seguirem una mica més pel carrer de Ramon Turró, un nom posat en honor d’un biòleg i filòsof, de qui s’explica la següent història: l'home era cap del Laboratori Municipal de Barcelona l’any 1914 quan va declarar-se una mortífera epidèmia de tifus. Es va demostrar que era degut a l’aigua que arribava de Montcada, i el doctor Turró va anar a veure l’alcalde per exigir-li una solució, a la qual si va oposar un advocat present en la reunió, que defensava ves a saber quins interessos. El biòleg va entrar en còlera. Tot i que era petit i una mica esquifit, va agafar l'advocat pel coll i poc va faltar per que l'escanyés. Finalment, l’alcalde va acceptar la proposta de Ramon Turró i es van pintar de vermell totes les fonts de la ciutat que rebien aigua de Montcada -en aquella època la majoria de cases no tenien aigua corrent, i les fonts públiques era el lloc d’es d’on s’abastien els veïns-. “Compte amb la font vermella”, va ser la consigna, i en pocs dies es va eradicar l’epidèmia. Quan passarem pel carrer de Ramon Turró, potser hi pensarem i li agrairem la seva decisió. Si no hagués estat per ell, la sinistra xifra de morts que hi va haver, 2.036, hagués pogut ser descomunal.

Deixarem Ramo Turró quan arribarem a Lope de Vega, el Fenix de los Ingenios, i el pujarem suaument. Travessarem carrers de tota la vida del Poblenou, com Llull, Pujades, Pallars (entre mig passarem al costat dels Jardins de Josep Trueta) i quan arribem a La Diagonal, sense trepitjar-la, girarem a l’esquerra per agafar Pere VI, després de quedar astorats per l’alçada del gratacels de la cantonada esquerra (el de la dreta també, però no tant), que sembla com si volgués competir amb la veïna Torre Agbar.

Hem dit que no travessarem La Diagonal. Sí ho féssim, aniríem a parar al parc que hi ha en front d’on hem fet el gir, darrera del qual s’hi va trobar no fa gaire una vila romana dins de l’antic recinte fabril de Can Ricart. Resulta curiós el contrast: entre mig d’edificis d’habitatges futuristes, gratacels d'oficines i hotels de luxe, un jaciment arqueològic del segle I. “El Poblenou es mou”, diuen pel barri, amb raó.

I per Pere IV avall (avall però no és una gran baixada ni molt menys), passat el carrer de Bilbao, nosaltres també farem una troballa (disculpeu l’acudit): la de l’indicador del Km 6.

Km 6 al 7

Continuant per Pere IV ens trobarem, a la dreta, poc després del senyal del K 6, l’antiga botiga L'Africana. Està aquí des del 1917 i la regenta la tercera generació de la família Poblet, un referent pel que fa al vestuari laboral. No sempre ha estat aquest el seu negoci. Quan va ser fundada es dedicava a la transacció de teixits amb el Nord d’Àfrica -d’aquí li ve el nom-. Més tard va ser una sastreria, per derivar finalment al que ara es dediquen: roba de treball i calçats per a qualsevol sector.


Botiga L'Africana del carrer Per IV

El carrer de Pere IV per on estem baixant va ser, durant molts anys del segle XX, un eix de comunicació molt important. I la cosa venia de lluny, perquè en un temps, aquest carrer era l’antiga carretera de Barcelona a França passant per Mataró. També es diu una altra cosa: que al voltant del segle X, i abans de que s’anés guanyant terres al mar, les onades arribaven fins el que ara és el carrer. I pel que fa al nom, correspon a qui va ser rei de Catalunya i Aragó durant dos anys del segle XV. Va morir molt jove, als 37 anys, i està enterrat a l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona.

Una curiositat: Pere IV és l’àlies que va adoptar l’escriptor Joan Oliver, premi d’honor de les lletres catalanes, que signava com Pere Quart. Però com ha quedat dit, el carrer per on passarem correspon al monarca i no a ell. No obstant, l’il•lustre autor d’obres memorables, com “Vacances pagades”, té també un carrer al seu nom, justament a tocar del Parc de la Nova Icària per on hem passat el Km 1 al 2.

Ho veurem al passar-hi: Pere IV és un carrer en el qual la seva estructura no ha estat gaire modificada. Els habitatges i les façanes de les empreses conserven encara l’aspecte típic del Poblenou industrial, un barri de treballadors fins l’eclosió dels Jocs Olímpics. El mateix passa en el d’Almogàvers, que enllaçarem en creuar el de la Llacuna. Però aquest és un carrer lleig -que cap poblen-oví se m’enfadi!- : el carrer d’Almogàvers té pocs habitatges. A banda i banda gairebé tot són plantes baixes industrials, i a més a més, no té ni un arbre. Per acabar-ho d’arreglar...fa una mica de pujada. El salva un imponent edifici del primer terç del segle passat que veurem a la dreta, al creuar el carrer de Roc Boronat, un polític que va crear el cupó dels cecs. És una antiga cotxera d’autobusos i li deien de La Ciutat Groga, no he pogut esbrinar per què.

Seguirem pel carrer d’Almogàvers (el nom correspon a uns guerrers catalans del segle XII, al quals s'honora, però pel que diuen alguns historiadors eren uns paios de poc fiar) i girarem a l'esquerra pel d’Alava i ens trobarem l'indicador del Km 7.

Km 7 al 8

Del carrer d’Alava en farem uns cent metres, per arribar al de Pallars, a l’esquerra, que l’enfilarem, per fer-ne, en aquest cas, un quilòmetre. Anirem passant per davant d’antigues i noves industries i algun edifici singular, com la Casa Antònia Serra i Mas a la cantonada amb Pere IV, un bonic immoble d’habitatges noucentista, obra de Ramon Puig i Gairalt, als baixos de la qual hi ha una ferreteria des de fa més de seixanta anys.

A propòsit de les antigues industries del barri del Poblenou on estem ara, n’hi ha moltes que ja no existeixen. A l'alçada del carrer de la Llacuna n'hi havia una de molt important, la Metales i Plateria Ribera, més coneguda per “Can Culleres” perquè es dedicava a la fabricació de coberts d’alpaca i llautó. Va ser reconeguda com a Empresa Modelo pel règim franquista, al qual hi estava molt vinculat el seu amo. Curiosament, va anar de baixa quan el dictador va morir, i va tancar portes en els anys noranta.

Pel carrer de Pallars creuarem la Rambla del Poblenou, l'eix principal de l'antic barri. Un barri on hi ha un bon nombre d’agrupacions, clubs, associacions... Una d’elles, molt curiosa, en aquest mateix carrer Pallars on estem: l’Associació Amics de la Baldufa.


Ballada de baldufes

En el seu ideari proclamen que està formada per gent que organitza activitats adreçades a conèixer, revaloritzar i difondre el patrimoni cultural del món de la baldufa, una de les joguines més antigues i esteses del món. Certament, ¿qui no ha jugat amb una baldufa? ¿qui no l’ha fet ballar amb l'ajuda d’un cordill embolicat al seu cos, llençant-la enèrgicament a terra mentre el cordill es manté agafat amb la ma?. M’assabento que fan concursos i tot per veure qui aconsegueix més habilitat, un dels quals consisteix en el següent: “Amb la punta de la baldufa es fa una rodona gran a terra. Tots els jugadors han de llançar-la al mig i han d'aconseguir que hi surti tot ballant. Si no fos així, i quedés a dins, els altres jugadors intentaran de treure-la-hi fent un pinyac (cop), i se la quedarà, el jugador que ha aconseguit de treure-la de la rodona.”

Tot un món. No m’estenc més. Finalitzo dient que, pel que afirmen, les baldufes ja existien en el neolític, on les utilitzaven per predir el futur. I més a prop nostre, a l’Edat Mitjana, els creients les llançaven des de les portes de les esglésies cap a l’”espai profà” per "guarir-se dels pecats". Si algú està interessat en l’assumpte, els membres de l'Associació d’Amics de la Baldufa es reuneixen cada dimecres a Can Felipa, un centre cívic que ens el trobarem tot seguit, a la nostra esquerra, poc després d’haver creuat la Rambla.


Can Felipa

Can Felipa era una fàbrica que es va construir el 1885. Destaca per l’elegància de l’edifici, en contrast amb les construccions fabrils de l’època. Ningú diria que va ser una fàbrica -més aviat sembla un palauet- però ho era: es dedicava al blanqueig de teixits. Es diu que s’anomena així perquè el seu primer propietari es deia Felip Ferrando, i en castellanitzar el nom per imperatius, a la gent del barri li era més fàcil afegir-hi una a que una e, i Felipa es va quedar. La fàbrica Can Felipa, més tard Industria Catex, es va veure afectada per la crisi del tèxtil i va tancar l’any 1978, moment en el qual es van succeir importants mobilitzacions veïnals per tal de preservar l’espai que havia de convertir-se en un grup d’habitatges. Van guanyar el veïns, i el primer que es va fer va ser un poliesportiu annexionat a l’edifici i una piscina, petita per cert, on hi juga a waterpolo el C N Poblenou. L’any 1991 va ser inaugurat el centre cívic, actual seu de diverses associacions del barri.

I precisament, a l’alçada de Can Felipa haurem arribat al Km 8 de la cursa.

Km 8 al 9

Deixarem el carrer de Pallars de seguida, en trobar el de Bilbao, que l’agafarem girant a la dreta per baixar-lo. En fer-ho passarem el petit carrer de Llatzeret, a l’esquerra, nom posat com a record que en aquest indret, que està a prop del cementiri, hi va haver a finals del segle XVIII un llatzeret que no volia ningú. Resulta sorprenent que pel lloc del Poblenou on estem corrent, en aquella època hi havia molt poca cosa: el llatzeret on es tractaven malalties infeccioses, el cementiri, camps d’indianes, un camp de tir, pastures i para de comptar. Va ser un segle més tard quan es va començar a habitar, en instal·lar-se fàbriques a la zona.

Bilbao avall, girarem a la dreta per Ramon Turró, on hi veurem una xemeneia i un edifici d’obra vista que fou la fàbrica Can Saladrigas, que com la de Can Felipa estava especialitzada en el blanqueig de teles. Inaugurada el 1865, és una de les primeres que hi va haver al Poblenou. Com tantes altres fàbriques del barri, va tancar les portes, aquesta molt abans que cap altra. A les primeries del segle passat, l’espai, que era molt gran, va ser ocupat per diversos tallers i empreses. I a finals del segle fins i tot servia de plató de cinema. Actualment, i després d’una intensa reivindicació veïnal, Can Saladrigas s’ha conservat com a mostra del patrimoni fabril amb nous usos, un dels quals una magnífica biblioteca.

També, a Can Saladrigas, és on es reuneixen la els Gegants del Poblenou, una colla gegantera que té un singular gegant anomenat El Lloro del 36, una icona del barri. Deixeu-me que ho expliqui: la cosa ve de quan, al Poblenou, hi circulava un tramvia de la línia 36. Tenia la parada de final de trajecte just davant d'un bar del carrer de Taulat, a poc més de cent metres d'on estem ara, que tenien un lloro a la porta de l'establiment. L'ocell imitava perfectament el xiulet del empleat que anunciava la sortida. Ho feia sovint, i el tramvia es posava en marxa mentre els passatgers estaven pujant, sense que el conductor se n'adonés que havia estat el lloro. Per conservar la seva memòria, va ser convertit en gegant l'any 1992.


El Lloro del 36

Enllaçarem tot seguit pel carrer de Joncar -nom que recorda que l’indret era un aiguamoll farcit de joncs- i travessarem de nou la Rambla del Poblenou, just a tocar, al rodejar la rotonda de la cruïlla per la dreta, la famosa orxateria El Tio Che. Famosa per la seva orxata i famosa per ser un dels establiments més emblemàtics del barri. El va obrir l’any 1932 l’alacantí Pere Joan Iborra en un altre lloc, a prop d’aquí, on s’hi va instal·lar a finals de la guerra del 36. L’Iborra es va fer molt popular venent gelats i orxates, en dir-li als vianants “Che, tasta aixó”, i van ser els mateixos clients que van suggerir-li que li poses el nom de Tio Che a la gelateria.

A l’altre costat de la placeta, a l’esquerra, hi ha l’Aliança del Poblenou, una entitat centenària. Més que centenària, vull dir, perquè es va fundar l’any 1868, tot i que en un altre lloc del barri, fins que a finals del quaranta es va inaugurar el local actual. L’Aliança va néixer amb finalitats culturals, recreatives i mutualistes. El teatre ha estat una de les activitats més significatives -actualment s’imparteixen cursos de teatre per a totes les edats-, i a la seva sala hi ha actuat des de Joan Capri a Mary Santpere, passant per Enric Majó i altres actors i actrius de renom. S’hi fan regularment espectacles i concerts i s’hi han rodat pel·lícules, com “Si te dicen que caí” de Vicente Aranda.

En deixar la rotonda, el carrer de Joncar per on venien canvia de nom i recupera el de Ramon Turró. Avançarem per ell, i poc més endavant, veurem a l’esquerra un modern hotel de 4 estrelles, el Confortel. Ocupa una part de la que fou una enorme fàbrica que elaborava el cànem per fer sacs, la Godó Hnos, propietat dels amos de La Vanguardia. Construïda l’any 1882, va funcionar fins ben entrat el segle XX, i fins fa poc hi imprimien el diari aprofitant una de les naus. En el xamfrà amb el carrer de Llacuna, a l’alçada del km 9, veurem a la dreta restes de la gran fàbrica, a la que anomenaven popularment El Cànem. Hi treballaven 2.000 obrers, la majoria dones, i també nens, que ho feien en condicions extremadament dures. L'escriptor Xavier Benguerel ho va descriure descarnadament a la seva novel·la "Icària, Icària...", quan es refereix a la fàbrica dels germans Godó: "Criatures de nou, de deu anys, deformades, raquítiques, enllefernades, forçades a suportar jornades de dotze a catorze hores; dones embotornades, ventrudes, tenyides amb els colors de la fam, de la pudor, d'una misèria que les arrapava fins que morien als vint-i-cinc, als trenta anys, a tot estirar i amb una gran sort, fins als quaranta."


Fàbrica Godó Hnos. (El Cànem) 1915

No voldria afegir més tristor; potser no hauria de parlar-ne perquè avui estem de festa, fent una cosa tan divertida com és còrrer una cursa. Però no vull que aquest escrit, que està ple de referències a la afortunada transformació de les zones més precàries del Poblenou, deixi de reflectir la realitat del seu passat. Cal dir que, acabada la Guerra, una de les naus de la fàbrica d'El Canèm es va fer servir com a camp de concentració per empresonar-hi més d'11.000 republicans que l’havien perdut, dels quals 1.619 van ser afusellats al Camp de la Bota. Sí algú, en recordar tot això, accelera el pas en córrer per davant per tal de passar-hi ràpid, s’entendrà molt bé perquè ho fa.

Km 9 al 10

Aviat albirarem el campanar de l’església de Sant Francesc d’Assis que ens trobarem a l’esquerra tot seguit, davant d’una altra fàbrica antiga, la de les Industrias Waldes. (Que ningú la relacioni -permeteu-me l'acudit dolent- amb l'ex porter del Barça). Va inaugurar-se el 1919 i encara hi treballen. Va estar a punt de tancar en els anys setanta, però es va reconvertir en una cooperativa obrera, una fórmula que és bastant comú al Poblenou. Fabriquen, entre altres productes metàl·lics per al tèxtil, botons per a texans, molt apreciats al mercat.

Dèiem abans, que el Poblenou és un barri on abunden moltes associacions. N’hi ha un munt. Només ho dic per a deixar constància de que el barri on estem, que va ser durant més de cent anys el nucli de l’obrerisme a Barcelona, conserva, en certa manera, agrupacions de les classes populars, que tenien necessitat d’estar junts per ser més forts...a banda de divertir-se una mica. Una d’elles està més endavant, la de l’Ateneu Colon, una entitat centenària que ha tingut diverses seccions, però on, ara, bàsicament, juguen a l’escacs. Una societat que, malauradament, tot i tenir jugadors que han estat moltes vegades campions d’Espanya, ha d’anar peregrinant d’un local a un altre. Fins fa poc estaven al carrer de Pujades i ara estan aquí, en el número 144 d’aquest carrer, de manera provisional pel que diuen, ningú sap fins quan. L’origen del nom ve de quan va ser fundat, l’any 1889, per uns veïns que es reunien en un bar, el Cafè Colon -d'aquí ve el nom-, a l’antiga carretera de Mataró.


Jugadors d’escacs a l’Ateneu Colon

Una curiositat: un dels diversos locals que ha ocupat l'Ateneu Colon, que estava al carrer de Pere VI, va ser la seu de patrulles anarquistes durant la guerra civil. Allí hi varen jutjar al que era el bisbe de Barcelona, Manuel Irurita. Va ser condemnat a mort, tot i que mai s'ha sabut amb certesa si va morir o no perquè van sorgir veus que deien haver-lo vist viu en acabar la conflagració. Fins al punt que, volent beatificar-lo durant el franquisme com a màrtir, el Vaticà té aturada la petició des de fa molts anys.

I avançant per Ramon Turró, a bon ritme, que la cursa s’està acabant, passarem per davant dels bonics Jardins de Mercè Plantada, en honor d'una soprano catalana que va ser molt famosa el primer terç del segle passat. Vorejarem el parc tot girant a l’esquerra en trobar el carrer de Pamplona i tirarem cap avall, a la recerca de l’arribada. A pocs metres de la meta passarem per davant de la Presó de Wad Ras, a l’esquerra, i creuarem l’avinguda del Bogatell per entrar al barri de la Vila Olímpica.

Un apunt: tot i que els pisos de la Vila Olímpica són molt cars, la zona té problemes amb les pudors que generen les clavegueres del barri i el col•lector del Bogatell. Sovint surten a la premsa les queixes del veïns de l’avinguda del Bogatell que creuarem. No tindrem problemes, perquè, a punt d’acabar la cursa, hi passarem corrent a tot drap. I ja se sap que l'olfacte està desactivat quan s'esprinta.

Dues passes més i la cursa s’haurà acabat. Haurem arribat al Km 10 del circuit d’un espai que, d'haver estat un dels sectors més precaris de la ciutat, passarà a ser -asseguren els que en saben- el nucli central dels negocis de la Barcelona del futur. Aquest haurà estat un altre dels molts atractius d'aquesta antiga Cursa de la Vila Olímpica.

                                     -----------------O----------------

Miquel Pucurull

Web oficial de la cursa: http://cursavilaolimpica.cat/

En record d'un amic

$
0
0

Els amics se’n van. Els amics dels que som ultraveterans se’n van. No sé a on però se’n van. Per no tornar. Avui ho ha fet un d’ells, en Manel Soro, a qui coneixia de la Carretera de les Aigües des de fa 30 anys.

Coneixia. Costa de parlar en passat d’algú a qui has vist fa menys de 48 hores, tot i que apagant-se. No te’n saps avenir.

En Manel tenia 83 anys. I és llei de vida. Però fins fa poc, semblava que aquesta llei no estava escrita per a ell. Havia estat un notable atleta popular, amb una resistència fora del comú. Era un assidu de la Carretera de les Aigües, on hi pujava des de feia 65 anys. Darrerament, cada dia a caminar 10 km. Fins fa tres mesos. Anys enrere, amb més de setanta, els feia corrent. 10 diaris, des del Pla del Maduixers fins a la carretera de Sarrià i tornar. I molts cops 16, fins una mica més enllà del Mirador dels Xiprers. Allà dalt és on ens vàrem conèixer. I ens vàrem fer amics.

Corríem junts els caps de setmana a la Carretera de les Aigües –és un dir, perquè els primers anys anava més de pressa que jo- i corríem també els dies de cada dia, abans d’anar a treballar. Ens trobàvem a les 6 del matí a la plaça Francesc Macià i fèiem una hora pel lateral de la Diagonal. On, per cert, a vegades alguns joves que sortien de l’Up & Down es posaven a córrer al nostre costat uns metres, per fer broma. A mi no en feien cap gràcia. En Manel, discret, educat i tranquil com pocs, se’n reia sense dir res.

Dotat d’una memòria prodigiosa i apassionat per l’atletisme, era capaç de recordar les marques que tenien cadascun dels seus amics. De les nostres i de les dels atletes de renom. Un dia, durant una de les tertúlies que fèiem a la Carretera amb un grup de companys en acabar l’entrenament, un d'ells, en Jaume Aragonès, li va preguntar: “-A veure Manel, aquesta va per nota, quin és l’actual rècord del món més antic actualment?”. En Manel va dubtar una mica. Però no gaire. Li respongué que deuria ser el del 4 x 800 o del 4 x 1500. Quan va arribar a casa seva, en Jaume ho va mirar a Internet. Efectivament, era el del 4 x 1500.


Una excepcional persona. Volguda i admirada per tothom. Una autèntica institució a la Carretera de les Aigües que ens ha deixat per sempre.

Manel, estimat amic, gràcies per haver-nos ajudat, amb la teva amistat, a ser millors. Els que t’hem conegut hem tingut una gran sort de que hagis passat per davant de la nostra vida. Ens has marcat per sempre.

Manel, entranyable amic, et trobaré a faltar. De fet, et trobo a faltar ja, des d'aquest matí.

Miquel Pucurull
17/06/2015

(El diumenge 21 de juny vàrem fer-li un petit homenatge a la Carretera de les Aigües en la seva memòria. Unes paraules de comiat, unes flors, i el que a ell més li agradava: córrer uns quilòmetres.)  

Video:  https://www.youtube.com/watch?v=q39I7tdscVQ


Campionats d'Espanya de marató a Barcelona

$
0
0
Sovint diem que la marató de Barcelona de 1980 va ser la “primera” que es va celebrar a la ciutat comtal. És un error. El que hauríem de dir és que va ser la primera marató “popular”, perquè per a atletes federats ja se’n celebraven.

De fet -a banda que 4 atletes van córrer una marató l'any 1910 en un velòdrom del carrer Muntaner, que es considera la primera que es va celebrar a Espanya- abans del 1980 ja se'n havien fet unes quantes. Eren el Campeonato de España de Maratón, que des de 1928 se'n feia una cada any a diferents llocs de l'Estat.

A Barcelona s'havien celebrat el del primer any, que el va guanyar Emilio Ferrer en 3h06; el de 1930, que ho va fer Ginés Ramos en 3h09; el de 1933, Victoriano Pérez en 2h08 perquè per error només es van córrer 33km; el de 1935, Joan Font en 2h43.14; el de 1954, Francisco Juan en 2h44.10; i   precisament avui, 19 de juny, es va celebrar el 1955 també a Barcelona el campionat estatal de marató. Aquest el va guanyar el català Jaume Guixà en 2h46.42.

Jaume Guixà Vallès fou un destacat atleta de fons en les dècades dels cinquanta i seixanta del segle passat. Va practicar la boxa abans de dedicar-se a l’atletisme, on debutà l’any 1942 a la Jean Bouin. Va córrer pel RCD Espanyol i el FC Barcelona. Fou campió de Catalunya de cros (1951) i tres vegades campió d’Espanya de marató (1955, 1960, 1962). Va nèixer a Els Hostalets de Pierola el 1924 i era veí de Rubí des dels 19 anys, on va morir el 2009. La milla que se celebra cada any a Rubi porta el seu nom. 

                                                       -----------------
Miquel Pucurull
19/06/2016

S’han de fer pocs quilòmetres per entrenar la marató?

$
0
0
Em pregunto si, a diferència del que hem fet sempre, no  cal entrenar gaires quilòmetres per fer la marató.

Amb molta freqüència llegeixo a Internet articles on ho afirmen.

La revista Runner’s digital(que sempre m’ha semblat molt vàlida) publica una redacció sota el títol ¿Quants quilòmetres a la setmana per a una marató?, que em resulta sorprenent.

Per un costat, diu que “Els que comencen o que busquen objectius senzills, de més de 4hores, no necessiten més de tres dies setmanals, que en kms oscil· larien entre els 30 i els 45 km.”

I per un altre, inclou una taula que encara em sorprèn més.  


La taula contrasta amb una altra que la mateixa revista va publicar fa anys, que era més exigent. Com sí, a mesura que passa el temps, córrer una marató requereixi menys esforç. D’aquí ve el títol d'aquest escrit. Si en aquell moment ja em va semblar que era necessari fer més quilòmetres dels que recomanaven, ara encara m’ho sembla més.

Actualment hi ha un considerable nombre de corredors i corredores que acaben les maratons en 4 hores o més (a la de Barcelona, gairebé el 50% del total), per la qual cosa, entrenar tan pocs dies a la setmana i tan pocs quilòmetres, em sembla fins i tot perillós. Especialment per als que la fan per primer cop.

Miquel Pucurull

L'Olimpíada que no va poder ser

$
0
0
El 19 de juliol de 1936 s'havia d'inaugurar l’Olimpíada Popular  a Barcelona...que es va haver de suspendre el dia abans en esclatar la Guerra Civil.

No en puc tenir cap record perquè encara no havia nascut, però llegeixo i extrec, de diferents llocs, informació sobre aquest esdeveniment frustrat. Em sembla interessant donar-lo a conèixer - tot i resumit- per tal de mantenir viva la memòria d’un passat que, en contra del que sovint es diu i es vol per alguns, no s’ha d’oblidar.

Cartell de l’Olimpíada Popular de 1936
La ciutat de Barcelona havia estat candidata a la celebració dels Jocs Olímpics de 1936, però se’ls va endur Berlín. Es deia que el fet que a l’Estat espanyol hi hagués una república va espantar als membres del COI, aristòcrates i conservadors com eren tots ells, que es van decidir per la capital de l’Alemanya nazi. Hi va haver protestes a tot el món, en especial quan Hitler va començar a perseguir jueus, i fins i tot alguns països es qüestionaven si calia fer un boicot als Jocs de Berlín (Espanya no hi va anar). Però el COI va moure fils per promoure la seva celebració i el règim alemany els va orientar a fer d'ells una apologia dels valors racials i militars, la qual cosa estava totalment en contra dels de l’esperit olímpic. 

En aquest context, Barcelona, d’acord amb el govern de la República, va voler organitzar una celebració alternativa el Juliol de 1936, del 19 al 26, amb l'objectiu de recuperar el veritable esperit olímpic, la pau i la solidaritat entre les nacions. Una mena de contraolimpíada, una denúncia dels Jocs de Berlín que s’havien de celebrar dies després, de l’1 al 16 d’agost. 

Els orígens de la idea  havia sorgit d’entitats culturals i esportives dels barris populars i obrers de Barcelona. En perdre l’opció dels Jocs Olímpics en benefici de Berlín, s’havia creat el Comitè Català Pro Sport Popular impulsat per entitats del Poble Nou, Sants, Sant Andreu i Sant Martí. El seu objectiu era el de fer que l’esport estigués a l’abast de tothom, no únicament de les classes altes com havia estat fins llavors, convertint-lo en popular en definitiva. L'acció va prosperar, es van animar, i el maig del 36 van constituir el Comitè Organitzador del que havia de ser l'Olimpíada Popular, al capdavant de la qual s'hi va posar el president Lluís Companys com a president d'honor. En un temps rècord, entre el maig i el juliol, amb el suport de les entitats socials i ajudats per milers de voluntaris, van crear la infraestructura i van establir el programa de com es desenvoluparia l’esdeveniment. 

Estand que servia d’oficina d’informació per a l’acollida dels visitants, 
a la Plaça de Catalunya  
L'Olimpíada Popular significava una resposta de rebuig als jocs de Berlín, i també una crítica al “voler mirar cap un altre costat” d’alguns governs internacionals que acceptaven el règim que s’havia imposat per la força a Alemanya. En un dels paràgrafs del seu manifest quedava explícitament reflectida la intenció:

“L'Olimpíada instaurada fa milers d'anys i renascuda en la nostra època, que sempre havia mantingut el seu caràcter de Símbol de la Fraternitat dels pobles i de les races, ara perd per sempre aquest caràcter. Els Jocs Olímpics que es preparen a Berlín són indiscutiblement una falsificació vergonyosa, una befa del pensament Olímpic. En un país on milions d'esportius estan privats de continuar llur activitat social, on milers dels millors esportius són empresonats, on la majoria del poble laboriós està sota l'amenaça de la persecució per les seves conviccions o per la seva religió, on es declara fora de la llei a tota una raça, aquest país no és el lloc per acollir els veritables Jocs Olímpics!”

Per a l'Olimpíada Popular, que estava finançada per la Generalitat amb 100.000 pessetes, el govern republicà de Madrid amb 400.000 i el de París amb 600.000 francs, estaven inscrits més de 6.000 atletes de 23 nacions. Les estrangeres que aportaven més esportistes eren les delegacions de França (la que més amb 1.500) Estats Units, Suïssa, Anglaterra, Països Baixos, Bèlgica, Txecoslovàquia, Dinamarca, Noruega, Suècia i Algèria. Les federacions espanyoles també n’hi aportava -gairebé la meitat del total d'atletes pertanyien a les delegacions d’Espanya, Euskadi, Galícia i Catalunya-, així com nacions sense estat, com Alsàcia, Palestina i el Marroc, i una representació d'atletes jueus emigrats.

La tarda del 18 de juliol, les delegacions van desfilar per les Rambles

L’Estadi de Montjuïc, construït el 1929, seria el lloc on se celebrarien els actes i les proves més significatives. Però també n’hi haurien al Camp de Les Corts (camp del FC Barcelona anterior a l’actual), a Piscines i Esports (on ara hi ha el club DiR i el cine Diagonal), la pista de Maricel Park (formava part d’un antic parc d’atraccions a Montjuïc) i els camps de futbol del Martinenc i el Júpiter.

S'havia previst utilitzar els allotjaments i hotels construïts per a l'Exposició Internacional de 1929. Els estrangers dormien a l'Hotel Olímpic de la Plaça d'Espanya (on ara hi ha l'Hotel Plaza) i a l'Estadi de Montjuïc, i els espanyols en els hotels n º 1 i n º 2 del recinte de l'Exposició. S'habilitaren com restaurants el Palau de les Missions (estava davant de l'Estadi i fou enderrocat a finals dels seixanta) per als atletes espanyols i l'Estadi per als estrangers. 

És de destacar que les inscripcions de dones esportistes era molt nombrosa (el nombre de les que van participar dies després als Jocs de Berlín era bastant inferior). I també, una altra característica de l' Olimpíada Popular era la mescla d’esportistes de nivell, campions d’Europa molts d’ells, amb altres que podrien considerar-se com el que ara en diem "populars". 

En total hi havia competicions en 20 esports: atletisme, futbol, rugbi, tennis, bàsquet, natació, handbol, ciclisme, ping-pong, boxa, lluita lliure, pilota basca, tir, rem, bitlles, beisbol, escacs, gimnàstica, aviació sense motor i hoquei sobre patins.

Catalunya havia inscrit esportistes en les disciplines d'atletisme, boxa, hoquei sobre patins, ping-pong i lluita.

Insignia de l'Olimpiada Popular del 36
Integrants de la Selecció Catalana d’Atletisme

100 m:                 Heras, Oriols, Serch i Serra
200 m:                 Heras Roca i Ailion
400 m:                 Pratsmarsó, Vives, Colomes i Blay
800 m:                 Piferrer, Pratsmarsó, Coma i Monfort
1.500:                  Piferrer i Àngel
5.000:                  Andre, Ramonatxo i Fonseré
10.000:                Joan, Camí i Miró
110 tanques:       Staat, Consegal i Manzanares
3.000 obstacles:  Mur, Esteve i Mir
Alçada:                Font, Pons i Juanola
Longitud:             Roca, Altafulla, Font i Serra
Triple:                  Giró, Consegal i Companys
Perxa:                  Gonzàlez, Consegal, Trias i Lorenzo
Pes:                     Tugas, Moreno, Correro i Vidal
Disc:                    Correro, Anrado, Guàrdia i Fariñas
Martell:                J. Tugas, F. Tugas i Sierra
Javelina:              Etter, Fernàndez i Fraga


Àngel Mur, amb la samarreta de franges horitzontals del RCD Espanyol, un dels atletes que havia de participar. La foto és d'una prova prèvia a l’Estadi, ple de gom a gom. (Àngel Mur va ser durant molts anys massatgista del primer equip de futbol del FC Barcelona, com el seu fill més tard).
Programa dels actes a celebrar el dia de la inauguració, 19 de juliol de 1936

- A les 4,30 de la tarda presentació dels esportistes i inauguració dels Jocs per l'honorable President de la Generalitat de Catalunya, Lluis Companys.
- Desfilada de 5.000 esportistes i 3.000 "folkloristes", amb gegants, nans, "Xiquets de Valls", caballins, “àguiles", "cuques feres", Patum de Berga, bastoners, moixiganga...
- Cinc cobles de Barcelona executaran "Juny" i "Els Segadors", acompanyats de la massa coral, sota la direcció del mestre Morera. 
- Gimnàstica
- Esports: Cursa internacional de relleus de 20 per 500. 
- Folklores, "Xiquets de Valls" i "Ballets de Folgueroles". 
- Parlament final del senyor Ventura Gassol, comissari de la Generalitat per als Jocs. 
- Finalitzarà el festival amb "La Santa Espina", executada per 5 cobles, la massa coral i els dansaires.

Preu de l’entrada: 1 pta.

L’Himne de l'Olimpíada Popular

El poeta Josep Maria de Sagarra va escriure l'himne de l'Olimpíada, amb música del compositor alemany Hanns Eysler, que començava i acabava així:

“No és per odi, no és per guerra
que venim a lluitar de cada terra;
sota el cel blau
l'únic mot que ens escau
és un crit d'alegria: la pau.
(...)
Contra els baixos crits innobles
aixequem cap al cel les nostres mans!
Vibrin els cants
perquè es tornin més grans
i més lliures els pobles!”


Amb tot, la prevista Olimpíada de Barcelona no va estar lliure de detractors, tant a Catalunya com, especialment, a la resta de l’Estat. Els primers -potser perquè no sabien que Rússia, al complet, que no va anar als Jocs, estaria a Barcelona- estimaven que les grans figures anirien a Berlín i no vindrien. El segons, membres de partits conservadors i el mateix Comité Olimpico Español, no podien acceptar que la participació de l’Estat estigués format per quatre seleccions com estava previst: Espanya, Catalunya, País Basc i Galícia. El llavors president del Real Madrid, Rafael Sánchez Guerra, afirmava al diari As: "Sería absurdo que en una eliminatoria internacional España tuviera que enfrentarse con Euskadi o Cataluña". (Com es veu, sempre hem estat igual)

Però el cert és que l’esdeveniment es preveia que seria un èxit en tots els aspectes. A banda dels esportistes, van arribar a Barcelona una ingent quantitat de visitants -és deia que més de 20.000, que per aquella època eren molts- més dels previstos, la qual cosa va crear problemes d’allotjament fins i tot.

De l’expectació que s’havia creat se’n feien ressò els diaris de llavors, que consideraven que significaria una memorable manifestació dels valors olímpics. 

Primera pàgina del Mundo Deportivo del 19 de juliol amb fotos del assaig

L’Olimpiada Popular havia de començar el 19 de juliol de 1936. El dia abans es van realitzar els assajos de la gran festa de la inauguració i molts dels organitzadors varen dormir al mateix estadi per tal d'arreglar incidències d'última hora. Allí els va sorprendre l'esclat de la Guerra. 

Així mateix, la nit del 18 de juliol, Pau Casals estava al Palau assajant amb la seva orquestra i el cor de l’Orfeo Gracienc la Novena de Beethoven que havien d’interpretar al Teatre Grec en els actes d’obertura dels Jocs. En un moment de l’assaig, va arribar un emissari de la Generalitat i va lliurar a Casals un missatge del conseller de Cultura, en el qual li comunicava que uns militars s’havien alçat contra la República aquell mateix dia i l’instava a suspendre l’assaig -el concert i l’Olimpiada havien estat suspesos- ja que es temia que la violència esclatés d’un moment a un altre al carrer. Pau Casals, tot i consternat, es va dirigir als músics i als membres del cor i els va dir: ” Estimats amics, no sé quan podrem tornar a estar junts; us proposo que acabem l’obra abans de separar-nos ” Tothom hi va estar d’acord i van continuar l’assaig de la peça fins el final. Anys més tard, l'il·lustre músic confessava als seus biògrafs que les llàgrimes, aquella nit, no li deixaven veure la partitura.

Pau Casals
La fi de l’Olimpíada Popular va coincidir amb l'inici de la cruenta Guerra Civil. A la matinada del diumenge 19 de juliol, una part de la guarnició de Barcelona es va revoltar seguint les ordres del general Mola des de Pamplona, que exercia de director de la conspiració. No va triomfar perquè les forces fidels a la República, i molts ciutadans que varen agafar armes de les casernes, ho van impedir. La rebel·lió va ser ofegada, però, havia començat la maleïda contesa i el clima bèl·lic ja estava present.

Ens hem podem fer mig càrrec sabent el què, aquell dia, un atleta belga va escriure al seu diari: "Els carrers estan buits sota un sol abrasador". "A la Plaça del Comerç topem amb les primeres barricades, centenars de metres més lluny veiem a uns xicots  armats. Hi ha barricades cada cent metres. Tots els carrers laterals estan bloquejats ". "Llisquem com podem al llarg de les façanes de les cases. Les bales xiulen a través de la plaça. Instintivament girem i ens refugiem en un portal. Veiem clarament com des del campanar d'una església els franctiradors disparen als treballadors que hi ha darrere les barricades" 

Era impossible celebrar l'esdeveniment amb aquest panorama. Els esportistes estrangers van tornar tot seguit als seus països d’origen. Tanmateix, alguns italians i alemanys -les anomenades Brigades Internacionals- van integrar-se dies després a les columnes de milicians que s’estaven formant per defensar la República. 

Dies més tard  es dissolia el Comitè Organitzador i l’Olimpíada Popular es va convertir en un record democràtic. Un somni que no va poder realitzar-se per culpa d’un aixecament militar de terribles conseqüències.

                                             -------o-------

Miquel Pucurull

Enllaços d’interès:

Memòria d’un participant
http://www.nodo50.org/esperanto/artik33ct.htm

Cursa Lluís Companys en homenatge a l'Olimpíada Popular: 

La 'tàctica del conill' d'un atleta als JO Munic'72

$
0
0
Com se sap, les estratègies en l’atletisme d’elit, especialment en la pista, són molt freqüents.

Voleu veure – i espero que gaudir - veient la “tàctica del conill” del corredor nord-americà Dave Wottle, vencedor en la final de 800 metres de l’olimpíada de Munic’72? Fixeu-vos amb l'atleta de la gorreta de golf. Cliqueu aquí:

https://www.youtube.com/watch?v=SdCw1xmvt-Q

Per cert, es va oblidar de treure's la gorreta mentre sonaba l'himne d'Estat Units en la cerimònia del lliurament de medalles. L'home es va haver de justificar perquè es va produir un bon enrenou al seu país.


                                                     ------------------
Miquel Pucurull
09/07/2016

Cursa de la Mercè'2016. Fisonomia del recorregut

$
0
0
 
Km 0 al 1

La sortida de la Cursa de la Mercèés en un lloc emblemàtic. No tan sols perquè estigui al bell mig del que va ser l’Exposició Universal de 1929 i les Fires que es van celebrar després, sinó perquè d’on sortirem, l’Avinguda Maria Cristina, o del seu entorn, en surten, passen o acaben unes quantes curses: la Marató de Barcelona, la Mitja Marató, la Jean Bouin, la d'El Corte Inglès, la de l’Amistat, aquesta de la Mercè... i al seu voltant hi entrenen molts corredors i moltes corredores que avui, de ben segur, estaran a la línia de sortida.

D'on se surt és per tant un indret fetiche pel que fa a la cosa aquesta del córrer a Barcelona. No sé si a la rebesàvia del rei actual, la reina Maria Cristina d’Hasburg-Lorena, li agradava l’esport (la música, pel que diuen, sí). Tot i així, és difícil que pogués imaginar que, amb el temps, serien milers els que trepitjaríem l’avinguda que duu el seu nom per tal de començar una carrera atlètica.

Sortirem de davant de La Font Màgica i les Quatre Columnes. Una font que és des de fa anys una atracció de propis i estranys, i unes columnes que volen significar les quatre barres de la senyera que representen les que ja hi van estar col•locades del 1919 al 1929, fins que van ser enderrocades per ordre del dictador Primo de Ribera, ja ens podem imaginar per quina raó: es diu que ho va fer per a que un símbol de catalanisme -en va destruir uns quants- no tingués el ressò que li podia donar l’Exposició Universal del 29 a punt d’inaugurar-se. Una icona que, feliçment des de fa pocs anys, s’han tornat a posar en peu.

Les Quatre Columnes, obra de Puig i Cadafalch. Any 1928

En començar a córrer passarem pel mig de les Torres Venecianes que eren l’entrada al recinte de l’Exposició (es diuen així perquè estan inspirades amb el campanar de la catedral de Sant Marc de Venècia) i anirem a buscar el Paral•lel a la nostra dreta. Ara no, però  a les primeries del segle XX, aquest carrer estava farcit de teatres, music halls i cafès -una mena de Broadway- ple de gent a tota hora amb ganes de gatzara.

Del Paral·lel en farem gairebé un quilòmetre, tot passant per davant de dos llocs interessants: la Casa dels Cargols, a la cantonada amb Entença, una casa de pisos decorada amb cargols per tot arreu (una llegenda urbana diu que va ser construïda el 1896 per encàrrec d’un pagès que va anar a buscar cargols al camp i es va trobar una fortuna dins d’una cova), i el Tickets,  un restaurant d’en Ferran Adrià inaugurat fa poc temps que ja té una estrella Michelin i tot. I poc abans d’arribar al carrer de Calàbria, on girarem per tirar cap amunt, ens trobarem l’indicador del Km 1.

Km 1 al 2

Haurem deixat el Paral•lel per pujar (lleugeríssima pujada) pel carrer de Calàbria, nom que serveix per recordar la regió italiana com tothom sap. En arribar a la Gran Via l’enfilarem a la dreta per fer un bon tros d’aquest vial, ja de per sí el carrer més llarg de tots els de la ciutat. En farem, concretament, dos quilòmetres i mig, tots en línia recta i plans, d’aquells que inviten a córrer. De fet, exceptuant la pujada del Paral•lel en el darrer quilòmetre, quan hi tornarem d'aquí una estona per acabar el recorregut, la cursa és plana; una de les que més de Barcelona. Bona amplada, frondosos i centenaris arbres als costats del nostre camí...i sense cotxes, avui. Una meravella, vaja!

Això de córrer per un carrer sense cotxes per Barcelona -ara que hi estem posats- és una de les coses del món que li produeixen més goig al que escriu aquesta sui generis descripció del recorregut de la Cursa de la Mercè. El poder ser, alguns diumenges de l’any, l’amo i senyor de les calçades -com és el cas ara- és impagable. Segurament els hi passarà el mateix als que, com ell, recorden quan a la ciutat, no fa pas tant, estava prohibit córrer. En Vicente Egido, el que va ser un excel•lent fondista del Barça els anys setanta, sempre explica que un dia que va sortir de les pistes universitàries en aquella època amb pantalon curt, un guàrdia el va parar a la Diagonal. Va demanar-li el DNI i va estar a punt de multar-lo per córrer en la via pública, i sobre tot, per fer-ho en calçotets.

La Gran Via, a banda de ser una avinguda amb un munt de cases sumptuoses, també és una via on hi ha bastants cinemes. I més que n’hi havia. Un d’ells, el Rex, a tocar del carrer Calàbria per on hem pujat, el van tancar fa  cinc o sis anys malauradament. El Rex era un cine d’aquells d'abans. Conservava un aspecte que el feia acollidor per als que vàrem créixer veient-hi pel•lícules com El Halcón y la flecha o Robin de los Bosques. Tenia una taquillera que t’atenia sense micròfon; un porter que et saludava com si et conegués de tota la vida; seients força confortables...i no hi venien crispetes! Una contingència: en front mateix del cinema Rex, hi havia  un bar (era l'únic a Barcelona) on es podia practicar el tir amb arc. És a dir que, sortint del cine, un podia emular al Burt Lancaster o a l’Errol Flynn per dos duros. No per casualitat, el desaparegut bar es deia L’Arquer.

A l’esquerra de la Gran Via, tot seguit ens trobarem La Casa de la Lactància, un edifici modernista construït a primers del segle XX per les elevades taxes de mortalitat infantil i maternal que hi havia a la Barcelona obrera de llavors. Tenia un consultori d'embarassades i un espai d'alimentació i cura per als nadons, i consta, textualment en un document, que va ésser concebut Per atendre els fills dels infeliços que es troben sense possibilitats. Curiosament, en l'actualitat, i des de fa trenta anys, és un casal d'avis. Una singularitat: a dalt de tot de l’edifici hi ha un conjunt escultòric amb una llevadora que alleta una criatura amb un biberó; la curiositat resideix en el fet que és precisament una dona anònima i no La Mare de Déu de la Llet, que era la costum iconogràfica en aquest casos.

Magnífic grup escultòric de La Casa de Lactància, obra d’Eusebi Arnau, a la Gran Via

I també a l'esquerra, una mica més endavant, fent xamfrà amb Viladomat, veurem la també modernista Casa Golferichs, el Xalet que  va estar a punt de ser enderrocat fa uns anys per la golafreria de les immobiliàries. Un bonic casalot que no va anar al terra per la lluita dels veïns del barri per salvar-lo. Ara és un actiu centre cívic.

I a tocar del següent carrer, el de Borrell, hi veurem el senyal del Km 2.

Km 2 al 3

Per la Gran Via, i fins el final dels dos quilòmetres i mig que deiem, anirem travessant un munt de carrers que duen el nom de personatges il•lustres catalans. La llista és llarga: 20. A propòsit, resulta estrany i insòlit que durant la darrera dictadura franquista, en una època en la qual es van canviar molts noms de carrers per posar-hi els de personatges addictes a l’antic règim, la majoria d’aquests de l’Eixample que creuarem no els van substituir. Més curiositats: els de Borrell i Urgell, els dels dos comtes que estan en aquest quilòmetre, tampoc els van canviar per uns altres. Van castellanitzar el segon (potser perquè era més ample...), posant-li Urgel, amb una única ela, però el primer, misteriosament, va seguir sempre amb les dues.

Confirmant el que dèiem més amunt respecte de que a la Gran Via hi ha uns quants cinemes, a la meitat d’aquest quilòmetre ens en trobarem un altre, l’Aribau Club, a l’esquerra del nostre pas. Aquest ha tingut, per cert, diversos noms. Quan el van inaugurar li van posar Doré. Però en acabar la guerra, als sensors els deuria semblar una paraula catalana i el van canviar per Dorado. No sabien que el  nom era un homenatge al famós dibuixant francès Gustave Doré.

Avançant per la Gran Via, també a l’esquerra, ens trobarem la Universitat. Un edifici que de dintre és magnífic, però de fora...que voleu que us digui. No soc, ni de molt, expert en arquitectura (ni en gaires coses, he de dir), però a mi em sembla d’un tipus de construcció molt sòbria, que contrasta, pel temps en què es va fer (finals del segle XIX), amb les joies arquitectòniques de l’època que hi ha a la ciutat.

Per cert, deixeu-me donar una opinió sobre la façana. Podreu comprovar-ho el dia de la cursa si us hi fixeu (no tingueu por d’entropessar amb el de davant a aquestes alçades de la prova, perquè per aquí ja anirà bastant fluida). L'edifici té dues torres a banda i banda; una d’elles, la primera que ens trobarem, té un gran rellotge i l’altra només una finestreta. Quan hi passo per davant sempre penso que el rellotge li dóna caràcter, i que si no hi fos, la Universitat passaria bastant desapercebuda.

     La Universitat

Que em disculpin, pel que dic, els admiradors d’Elies Rogent, el seu arquitecte,  professor de grans arquitectes, un d'ells Antoni Gaudí, a qui li va dir al signar-li el seu títol universitari: “Antoni Gaudi?...no sé pas sí he aprovat a un boig o a un geni”.

De totes maneres, la Universitat és la Universitat. Un temple en molts aspectes. No cal sinó dir que està considerada com la primera de les universitats de l'Estat i l'única que es troba entre les 200 millors d'Europa...I un lloc on anys enrere no hi entraven ni els grisos: l’edifici servia de cuirassa als estudiants i es protegien en els seu interior quan eren perseguits per las fuerzas del orden per haver llençat, simplement, unes octavillas subversivas al carrer.

I així, llançats com anirem per tractar de fer marca aprofitant que la Gran Viaés plana, i perquè, tot i que abans de sortir hem enganyat als amics dient-los-hi que estàvem fotuts, arribarem a l’indicador del Km 3, a tocar el carrer de Balmes, en plena forma i sense que (encara) ens faci mal res.

Km 3 al 4

Tot seguir passarem per davant del Coliseum. Ara hi fan teatre, però té el privilegi de constar com el primer cinema que va projectar una pel•licula sonora a Espanya: La canción de Paris, l’any 1929.

Encara que sigui molt trist parlar-ne, una mica abans del Coliseum, per davant del qual estem  ara corrent i gaudint, va tenir lloc durant la guerra un dels bombardejos més sagnants sobre la ciutat. Obviem detalls sobre els estralls i el nombre de víctimes, que ara no toca: un monument abstracte -no gaire fàcil de veure per cert- ho recorda davant del teatre.

"Encaix", el monument davant del Coliseum que recorda el bombardeig del 17 de març de 1938

Avançant, segurament cada vegada més ràpid, creuarem el Passeig de Gràcia, el carrer de més glamour de Barcelona. De la cruïlla de Gran Via – Passeig de Gràcia, cal saber que exactament on ara hi ha la font monumental, fa anys, quan la ciutat encara estava emmurallada, hi havia una creu de terme que per la nit estava molt concorreguda. En aquella època, els noctàmbuls que havien anat a extramurs a emborratxar-se es reunien en aquest punt per dormir la mona en trobar la Porta de l’Àngel tancada. Les gresques que s’hi organitzaven abans d’adormir-se les podem imaginar: crits, renecs, duels, garrotades...Total, que el lloc es va fer famós. Ningú sabia el nom de l’indret; tothom el coneixia com La creu tremenda.

Ara, en lloc d’una creu hi ha la font circular amb un gran brollador. Una recomanació: encara que el dia de la cursa faci calor, no és de bona educació atlética tirar-s’hi a dintre per més ganes que en tinguem mentre passem pel costat.

Per la Gran Via el ritme serà cada vegada més viu, segur. Tots anirem -uns més que uns altres, es clar - a tota pastilla, disposats, com sempre que ens posem un dorsal, a fer el millor temps de la nostra vida.

Més enllà, en la cruïlla de Gran Via amb Roger de Llúria ens trobarem al bell mig un monument a la deessa Diana, inaugurat fa noranta anys. La iconografia la representa usualment despullada, i així la va esculpir el seu autor, Venanci Vallmitjana. Però, coses dels vigilants de la moral, que sempre n’hi ha hagut, per posar-la en aquest lloc de l’Eixample se li va demanar que la fes coberta amb una túnica, com així la veurem en passar.
La font de la Diana
Al costat, al xamfrà de la dreta hi ha l’Hotel Ritz. Se’n diu Hotel Husa Palace, però ni cas: per a tothom és i serà el Ritz. És un hotel de gran luxe, el primer de cinc estrelles que hi va haver a Barcelona. Ara potser no perquè diuen que ja no hi ha gaire gent rica al món, però abans s'hi allotjaven milionaris o artistes de Hollywood i toreros que venien a la ciutat. Com l’Ava Gardner i el Luis Miguel Dominguin, de qui s’explica l’anècdota, no sé sí certa, de què després d’una nit d’amor en aquest hotel, i en veure l’actriu que ell s’aixecava molt de matí per anar-se’n, li va preguntar:“- ¿Dónde vas tan deprisa, Luis Miguel? ” i el torero li respongué “- ¡A explicarlo a mis amigos! Sí me llevo a  Ava Gardner a la cama y no puedo explicarlo pronto...de qué me sirve? ”.

De l’Ava Gardner, un dels mites del cinema dels anys cinquanta, se’n expliquen mil i una historia. Una molt coneguda és de quan vivia a Madrid: va tenir problemes amb Blas Piñar, un notari líder de la ultradreta, fundador de Fuerza Nueva, que li requeria no sé què sobre uns impostos. Va anar a casa seva acompanyat de dos policies, i ella els va rebre completament nua (com la Diana de debò, vaja)... i el notari la va demandar por desacato a la autoridad.

 Ava Gardner (1922-1990). D’ella deien que era “L’animal més bell del món”

Seguint per la Gran Via en aquest quilòmetre, creuarem uns carrers de la dreta de l’Eixample que tenen un nom molt bonic, o a mi m’ho sembla: Roger de Llúria, Girona, Roger de Flor...En canvi no m’agraden -és cosa meva- els de Bruc, Bailèn i el de la Plaça Tetuan, on hi trobarem el Km 4 poc abans. Són noms que serveixen per recordar fets bèl•lics (els de les Batalles del Francès els carrers, i el de l’ocupació de la ciutat marroquina pel general Prim el de la plaça). Posats a dir, m’agradaria més que fossin noms d'esportistes o relacionats amb l'esport, que n'hi ha molt pocs a la ciutat: deu o dotze com a màxim.

A propòsit, a la Gran Via, entre els carrers de Girona i Bailèn, poc abans del Km 4, un tramvia que hi passava va atropellar el 7 de juny de l’any 1926 un home de barba blanca, indocumentat, que duia un llibre d’evangelis a la butxaca. En principi, els vianants van suposar que era un rodamón pel senzill vestit que duia. El van traslladar molt greu a l’Hospital de la Santa Creu i allí el van reconèixer: no era altre que el genial arquitecte Antoni Gaudí. Tres dies després va morir.

Km 4 al 5

En arribar a la Plaça Tetuan hi veurem un grup escultòric dedicat al doctor Bertomeu Robert, un metge que va ser alcalde de Barcelona a finals del XIX, molt volgut. Com que era fervent catalanista, en acabar la guerra van treure l’escultura -que estava llavors a la plaça Universitat- i va restar un munt d’anys en uns magatzems, fins el 1985. Coses que no són d’estranyar: si ens hi fixéssim en passar veuríem que el grup està format per camperols, obrers, intel•lectuals i politics units per una senyera. Ara està al mig d’un espai enjardinat, amb bancs per seure que no fan servir ningú perquè costa arribar-hi. Un apunt: el doctor Robertés un dels pocs polítics a la història que han dimitit del seu càrrec. Ho va fer l’any 1901, quan li volien imposar des del govern de Madrid un pressupost que considerava insuficient per a la ciutat.

És poc conegut, i no té cap altre accés que el d’una tapa de claveguera, però a sota de la plaça, a 5 metres de profunditat, es conserva en perfecte estat un dels refugis mes grans dels que es van fer servir durant la guerra per guarir els ciutadans durant els bombardejos. Curiosament, en construir-lo l'any 1937, van trobar la primera pedra d'un monument que volien erigir vint-i-set anys abans, el 1910, en memòria als voluntaris de la guerra de l'Àfrica, que no es va arribar a realitzar ves a saber el per què.  Com dic, el refugi no es pot visitar. Els únics que ho han fet van ser els treballadors de les obres de la línia 2 del Metro, que van utilitzar les seves galeries  com a vestuaris en els anys cinquanta. 

A l’esquerra, en front nostre, hi veurem uns dels primers gratacels que es van construir a Barcelona. I en baixar pel Passeig de Sant Joan, que haurem agafat abandonant la Gran Via, una residència geriàtrica de les Germanetes dels Pobres.

Baixant per Passeig  i arribant a l’Arc de Triomf, els més veterans no es podran (no ens podrem) abstraure que fa anys era el lloc d’arribada de la Jean Bouin.

Tomas Barris, un dels millors atletes catalans de tots els temps en la Jean Bouin de 1947 participant com a escolar

A propòsit de l’Arc de Triomf, el monument era la porta d’entrada al recinte de l’Exposició Universal de 1888 i, dissenyat per l’arquitecte barceloní Josep Vilaseca, es considera una construcció precursora del modernisme. Es diu, no sé si és veritat o mentida, que el lloc  l’hauria ocupat l’actual Torre Eiffel de Paris si l’Ajuntament de l’època hagués acceptat el projecte que li va presentar Alexandre Gustave Eiffel, que no es va realitzar perquè els va semblar massa agosarat. Curiosament, el que es va fer va ser un plagi de l’Arc que hi ha a Paris. Tot i així, i encara que sigui una copia humil, el prefereixo: el nostre és una obra civil amb frisos al•legòrics a l’Agricultura, la Indústria, el Comerç i l’Art, mentre el parisenc està dedicat a victòries militars.

Per cert, segons comenten els cronistes de l’època, l’Exposició Universal que es va celebrar en l’espai on estem corrent ara, va provocar una gran inflació. Ho denunciava La Vanguardia del 13 d’abri de 1888: “Barcelona se va poniendo imposible. Con el pretexto de la Exposición suben al cielo los precios de las cosas y la remuneración de los servicios. El restaurant Justin aumenta sus precios una barbaridad; los peluqueros suben cinco céntimos por hacernos la barba; la carne sube diez y los cocheros exigen por los carruajes sesenta duros por cada tarde de carreras; lo único que baja con todas estas subidas es el bolsillo que de tiempo atrás se venía arrastrando por los suelos”.

Deixant enrere l’Arc de Triomf i enfilat el Passeig de Lluís Companys, a l’esquerra, passarem per davant de l’Escola Pere Vila, inaugurada el 1931, i el monumental Palau de Justícia, que ho va ser el 1910.

Una anècdota sobre el Palau de Justícia. Enric Sagnier, que fou un dels dos arquitectes de l’obra, es va enamorar d’una noia, el pare de la qual es va oposar fermament al nuviatge. Li deia que no accediria “...fins que no demostri que és un professional de debò i hagi dissenyat, si més no, una caseta”. El jove arquitecte va decidir concursar a la realització d’un dels projectes més ambiciosos de la ciutat, la construcció d’un edifici judicial. Va guanyar el concurs per al disseny del Palau de Justícia i, com no, va obtenir la mà de la núvia. Amb el temps, Enric Sagnier va realitzar més de 300 obres.

El Palau de Justícia l'any 1912, la "caseta" que va dissenyar l'arquitecte Sagnier 

Passat el Palau hi veurem el Km 5 i girarem a l’esquerra pel carrer de Buenaventura Muñoz, un magistrat del segle XIX. Mirarem, indefectiblement, el crono, i celebrarem que, desprès de cinc quilòmetres, anem de conya.

Km 5 al 6

Farem cent metres de Buenaventura Muñoz i girarem a la dreta per Roger de Flor, un nom d’un carrer, aquest, que honora a un cabdill dels almogàvers. Se’n expliquen un munt de coses d’aquest militar templer del segle XIII, algunes bones i unes altres no tant. Va combatre heroicament en la conquesta de terres per a la corona... Li va prendre Mallorca al seu oncle... Es va enriquír a base de bé, diuen, essent frare, i va haver d’abandonar l’Ordre del Temple... Va tenir la sort, però, que les cròniques de Ramon Muntaner en parlar d’ell inspiressin a Joanot Martorell per escriure Tirant lo Blanc, i la seva figura es va convertir en mítica. Ves quines coses més estranyes...

De Roger de Flor farem també pocs metres, fins arribar al Passeig de Pujades, que l’agafarem girant a la dreta tenint a la nostra esquerra el Parc de la Ciutadella. Un parc que va ser urbanitzat exactament damunt de la que fou una fortalesa militar que va fer construir Felip V després de l’11 de Setembre de 1714 d’ingrata memòria. Des d’aquesta fortalesa, la més gran d’Europa en aquella època, dominava la ciutat juntament amb el Castell de Montjuïc, de no menys malaurat record.

Bé. No ens posem tristos ni seriosos que avui estem de festa. I de festa gran. Avui és un dia que estem fent una cursa que serveix, entre altres coses, per gaudir aquests dies de la Mercè, per festejar la Festa Major de la ciutat en honor de la seva patrona. A propòsit, la Mercè no és, curiosament, la única patrona de la ciutat. Ho són també Santa Madrona i Santa Eulàlia. A Santa Madrona, que va ser la primera, els barcelonins la van anar oblidant i substituint per Santa Eulàlia perquè, segons deien, aconseguia que plogués més sovint. Una cosa semblant va passar després: la Mercè li va prendre la titularitat en el segle XVI a la petita Eulàlia, una vegada que, per la seva intersecció, va aturar una terrible plaga de llagosta que aterrava els ciutadans i que, pel que sembla, no va saber resoldre.

Un apunt: la Festa Major de Barcelona es va instituir l'any 1871. Pel que se sap, durant els primers anys, les Festes de la Mercè eren molt parques; únicament sortien els gegants. L'any 1900 van començar a  fer-se actes esportius: primer una cursa de bicicletes per la ciutat...a les 7 del matí, i més tard una cursa de 500 metres al Parc de la Ciutadella. La  Cursa de la Mercè d'ara és, com a tal, una de les més antigues de Barcelona. La primera es va celebrar l'any 1979.

Crònica de la I Cursa de la Mercè. Mundo Deportivo 1979

Pel Passeig de Pujades, que és pla malgrat el nom (disculpeu l’acudit), que correspon a un poeta del segle XVI, anirem a buscar de nou el Passeig de Lluís Companys, ara a l’altra banda, per pujar-lo. En fer-ho, ens faran costat, a la nostra dreta, un monòlit en honor de Rius i Taulet, un alcalde de Barcelona promotor de l’Exposició de 1888 i dues escultures, la del navegant Roger de Llúria i la del pintor Antoni Viladomat.

Pujarem, com dèiem, pel costat esquerra del Passeig de Lluís Companys, un vial que, urbanitzat per primera vegada a les primeries del segle XIX i malgrat les transformacions que s’hi han fet, encara conserva part del mobiliari urbà original, com per exemple, les faroles modernistes de Pere Falqués, el mateix dissenyador de les famoses del Passeig de Gràcia (que tothom diu que són de Gaudí, quan ell va dissenyar només els bancs). 

En arribar al final del passeig girarem a l’esquerra per agafar la Ronda de Sant Pere, tot passant pel costat d’un petit monument en honor de Lluís Companys, el president de la Generalitat afusellat pel franquisme. El componen un medalló amb el seu rostre i l’escultura d’una noia que duu un mocador a la mà. La historia que va inspirar a l’escultor per realitzar l’obra és emotiva. L’explico: Degut als fets d'octubre de 1934 (una revolta de Catalunya i Astúries contra el govern de dretes de Madrid), Lluís Companys va ser empresonat. Una adolescent, de nom Conxita Julià, li va escriure un poema que li va enviar per carta. Quan  va ser alliberat i va poder tornar a Barcelona, la noia es va presentar davant seu, es va identificar i li va demanar un record. El president li va donar el mocador que sempre duia a la butxaca de l’americana dient-li “Guarda’l i estima’l sempre…i estima Catalunya”.

Un fragment del poema diu així:

" ... i ha vist unes cares tristes d'uns homes molt honrats
que, per defensar un poble, estaven allí tancats.
l la claror, tafanera, per satisfer sos afanys ha descobert que allí hi havia
el president Lluís Companys ... "

Conxita Julià, que amb el temps es va convertir en una llorejada poetessa, va assistir a l’acte d’inauguració del monument l’any 1997

Enfilarem la Ronda de Sant Pere deixant enrere, a la cantonada amb el passeig, un dels bars més antics de la zona, el Trole. Modernitzat ara, existeix des de 1896, com els amos actuals han volgut fer-ho explícit indicant-ho a la porta de vidre. Tot i que, llavors, i fins els anys vint, que van haver de castellanitzar-lo i s'ha mantingut, el nom era Trolley, en referència a una mena de perxa que duien els tramvies i els troleibusos per connectar-se amb el cable de la línia elèctrica sota del qual circulaven.

Avançant per la Ronda, a l’alçada del senyal del Km 6, passarem a tocar del Monument a Casanova, un lloc d’especial càrrega emotiva per a molts dels que estarem corrent avui. Potser, al passar tan a prop de l’escultura del conseller en cap que hi figura, recordarem uns fets funestos succeïts a casa nostra el 1714. I també que, durant una època de malson, l’estàtua va restar amagada ves a saber on.

Km 6 al 7

A la Ronda de Sant Pere hi ha unes quantes cases magnífiques, a dreta i esquerra, d’estil modernista, construïdes a principi del segle passat per a l’alta burgesia de l’època, la majoria grans magnats catalans del ram tèxtil. Es conserven també algunes botigues del mateix estil, com per exemple la Farmàcia Viladot, oberta l’any 1905, que està a la cantonada amb el carrer de Bruc. Una observació: des de fa anys no s’hi venen fàrmacs: és una botiga de roba de dona.

En un no res arribarem a la Plaça Urquinaona. A la nostra esquerra hi ha el Teatre Borràs, el nom del qual es va posar en honor d’un insigne actor, Enric Borràs, nascut a Badalona el segle XIX. El nom d’Urquinaona no és només per a que sapiguem que hi ha una parada de metro: se l’hi va posar aquest nom a la plaça en honor de José Maria Urquinaona que era un bisbe de Barcelona del segle XIX, enterrat a la basílica de la Mercè, per cert.

Avançarem i trobarem una altra bonica botiga modernista, la Casa Teixidor, que durant molts temps va vendre productes per dibuixar i pintar i ara és una tenda d’òptica . Encara sort que l’amo del establiment, com el de la farmàcia d’abans, ha conservat l'ornamentació exterior i el magnífic rètol de mosaic, així com el mobiliari de fusta i els vitralls interiors. Moltes gràcies senyors botiguers; alguns potser ho haurien llençat tot a la bassa.

Acabarem a bon pas la Ronda de Sant Pere i creuarem la Plaça Catalunya. Una dada que segur que coneixem, però al passar-hi serà bo recordar-ho: la Ronda coincideix exactament amb una part del què era l’antic Camí de Ronda de la muralla de la ciutat. És a dir que, a més a més de poder córrer lliurament per un carrer de Barcelona, el saber que ho estem fent damunt del mateix traçat que envoltava la ciutat fa segles és un plaer afegit als que estem experimentant avui amb motiu de la cursa de la seva Festa Major.

I parlant de plaer i de joia tot corrent avui, la Cursa de la Mercè li duu un record especial a qui està escrivint això, i probablement a varis dels que ho estan llegint. Va ser precisament en aquesta cursa on, fa uns anys, va engegar la Plataforma Marató a Barcelona. Va ser en la Cursa de la Mercè de l’any 2004 on, un grup de corredors anònims, dolguts per l’anunci de la supressió de la marató (com és sabut, no es va celebrar la del 2005), vam començar a reivindicar el seu retorn amb rètols de color groc penjats al pit o a l’esquena amb el lema Volem Marató a Barcelona. Els vàrem distribuir a la sortida i centenars de participants van voler dur-lo adherint-se a la protesta. Un d’ells l'actual entrenador del Barça, Luis Enrique, que s'havia retirat com a jugador feia poc. 

Retol. Luis Enrique, abans de la sortida de la Cursa de la Mercè del 2004, amb el rètol reivindicatiu a l'esquena 

Creuarem, deia, la Plaça de Catalunya, la més gran de la ciutat, no cal dir-ho, i centre neuràlgic, que tampoc cal dir-ho perquè sempre, i a tota hora, sí veu tanta gent atapeïda com la que veiem en els reportatges sobre Calcuta. Ara i avui no, no obstant. Hi haurà poca gent, en part perquè encara serà molt d’hora, però sobre tot perquè és diumenge i El Corte Inglés estarà tancat.

Seguirem per una altra Ronda, la de la Universitat. De fet no és una altra: és la continuació de la de Sant Pere, urbanitzada més tard que aquesta per fer camí per arribar a les facultats, i a l’alçada de Balmes hem de ensopegar (és un dir) amb l’indicador del Km 7.

Km 7 al 8

Tot seguit arribarem de nou a la Plaça Universitat, però ara per la part de baix per enllaçar amb la Ronda de Sant Antoni. Al començament de la ronda, a la nostra dreta,  fent cantonada amb la plaça, hi ha una altra  de les botigues centenàries de Barcelona, La Torre. Com que és festa tindrà la porta baixada i no podrem veure els aparadors. És una llàstima perquè el comerç és molt curiós. Hi venen roba i articles de gènere de punt, i no és que encara venguin els mateixos calçotets i samarretes que quan la van inaugurar fa més de cent anys...però gairebé. A dintre de la tenda hi ha fins i tot cadires per a que els clients puguin seure mentre la fan petar amb els dependents i trien la peça de roba que els interessa. Inefable, de veritat.

Un apunt: l’establiment  l'hi va servir d’inspiració a Carlos Ruiz Zafón, segons ha dit més d'un cop, per a la seva famosa novel•la L’Ombra del Vent . Per als que l’hagueu llegit, recordareu que en un paràgraf diu “...es podien llegir les lletres gravades als vidres, entelats de tanta brutícia, i un rètol en forma de barret continuava onejant a la façana, prometent dissenys a mida i les últimes novetats de Paris” . Es refereix a la botiga per la qual passarem per davant, com ha confirmat l’autor alguna vegada, tot i que accentuant el seu deterior i convertint-la amb una barreteria: la que regenta un dels personatges de la novel·la, el pare del Julià Carax, el senyor Antoni Fortuny.

         Botiga La Torre, inaugurada l’any 1900. Foto actual

De la Ronda de Sant Antoni en farem només uns cent metres. De seguida, en arribar a la Plaça Goya, on hi ha la bonica Font de la Tortuga i el monument a Francesc Layret (un advocat que va ser assassinat el 1920 perquè defensava als obrers), girarem a la dreta per enfilar pel carrer Sepúlveda.

No ho podrem evitar: els que haurem fet alguna marató de Barcelona sentirem una emoció especial al córrer la Cursa de la Mercè pel carrer Sepúlveda. Recordarem que els darrers quilòmetres de la mítica prova del març transcorrien també per aquí fa uns anys, mentre patiem per acabar-la. Però,  a diferència d’aquell dia, avui estarem frescos com una rosa. Res a veure -què us he de dir- el desmanegament d’aquells darrers quilòmetres finals de la marató amb com estarem avui: el carrer Sepúlveda semblava aquell dia l’Everest, i ara en canvi, fins i tot ens semblarà que fa baixada...que la fa, si més no fins al carrer de Borrell, que és, precisament, on estarà el Km 8.

Km 8 al 9

El carrer Sepúlveda per on estarem fent aquest tram  honora a un senyor de Salamanca que va ser governador civil de la ciutat els anys 1863 i 1864, just en el moment en que es va obrir l’Eixample. És un carrer que està ple de botigues d’informàtica. Curiosa circumstància, perquè normalment, els establiments d’un ram determinat es posen força lluny l’un de l’altre per tal d’evitar competència. Aquí en canvi, estan tots junts, la qual cosa ve a confirmar el que ja se sap: que els informàtics són gent molt atípica (no dic rara perquè molts són corredors i potser estaran llegint això).

Passat el Km 8 continuarem uns metres més corrent pel carrer Sepúlveda fins arribar al de Viladomat, per baixar-lo i enllaçar amb el Paral•lel.

Com és sabut, el Paral•lel va ser un carrer conegut a tot el món per la gran quantitat de teatres i sales de festes que s’hi van instal•lar a les primeries del segle XX i fins que va esclatar la guerra. Però no en aquesta part per on correrem, que era la zona més avorrida, sinó més avall d’on farem el gir. No era en aquesta part on, des dels obrers fins els burgesos -més aquests que els altres- s’aventuraven a passar-s’ho bé, àvids de gresca i espectacle. Era més avall on començava la xerinola.

Tot i així, no gaire més lluny, perquè a prop del Teatre Condal, que encara funciona (situat gairebé en front nostre quan farem el gir abandonant Viladomat), hi havia dos teatres més que jo recordi, el Teatro Talia, que era propietat de Paco Martinez Soria, l’inefable còmic de les pel•lícules de Cine de Barrio, aquelles per oblidar dels anys seixanta. I el Teatro Cómico, on hi feien el que llavors en deien revistes, amb vedettes que havien de sortir a escena tapades de dalt a baix, o com a mínim amb leotards. Per acabar-ho d’adobar, una parella de guàrdies civils s'asseia entre el públic, i si les lletres de les cançons (o els escots de les cupletistes) sobrepassaven els límits dictats pels censors de l'època, la multa era immediata.

Cartell de la revista “¡Taxi al Cómico!” de finals dels anys 40, un dels grans èxits del teatre

Un apunt per conèixer -sí no se sap, que segur que sí- el per què al Paral•lel se li diu així: el nom prové del fet que el seu traçat coincideix amb el paral•lel 41 de la Terra (41º 22’34” per a ser exactes). En qualsevol cas, el nom original, posat en acabar d’urbanitzar el carrer a finals del segle XIX, no era "Paral•lel" sinó "Paralelo", la qual cosa significa que l’assumpte de l’idioma sempre ha estat molt complicat a casa nostra. Llavors i ara...que déu n’hi do!. I sense que avui ens hi capfiquem massa perquè estem de Festa Major, arribarem al Km 9, després del gir de 90º que haurem fet deixant el carrer de Viladomat.

Km 9 al 10

Farem el darrer quilòmetre de la cursa fent una escalada particular de l’Avinguda del Paral•lel. Que no s’espanti ningú: tot i que és el tram de la prova on hi ha més pujada, no mata. L’únic que passa és que com és el final i és l'hora (per a alguns) dels esprints...

Pujant l'avinguda, uns dos-cents metres més enllà del gir, veurem una singularitat d’aquest carrer: una casa de pisos amb uns porxos a sota. I no és l’única d’aquesta via. La raó d’aquest tipus d’estructura s’explica perquè quan a finals del segle XIX es van començar a construir cases, els propietaris dels solars no volien acatar la norma del Pla Cerdà, que determinava que l’amplada del Paral•lel havia de ser de 50 metres. Exigien que fos de 40 perquè no volien que els pisos fossin més curts que els d’altres carrers de l’Eixample, i durant molt temps no s’hi va edificar gaire. Finalment, una llei ho va tractar de resoldre: mitjançant la Llei de les cases porticades es permetia fer habitatges amb porxos a la part baixa de l’edifici, de forma que la zona transitable del carrer tingués 50 metres i els amos guanyessin els 5 metres per banda que volien.

                                Una casa porticada del Paral•lel

La llei es va obeir també a mitges. Les construccions amb els pòrtics eren més cares; els propietaris s’havien de posar d’acord amb els del davant…Per una cosa o una altra, en seixanta anys i fins el 1928, s’havien construït al Paral•lel només 23 cases de pisos, setze amb porxos i set respectant l’amplada dels 50 metres. A la vista d’això, va sorgir una altra llei: la dels barracons a precari, segons la qual, es permetien edificacions per a usos diversos, però que no es destinessin a dormitoris, i que es poguessin enderrocar en qualsevol moment. I aquesta llei va acabar de donar-li el caràcter especial al Paral•lel, que ja el 1910 tenia nou teatres i onze music-halls: es van construir edificacions al llarg del carrer, barracons en molts casos, que allotjaren més teatres, cafès- cantants, tavernes, etc, convertint el carrer en el centre del divertiment de la ciutat. Pel què explicava el meu pare, el Paral•lel era una mena de Broadway... Hi acudia gent de tot tipus a divertir-se: els teatres de revista, els music-hall i les taules de joc atreien un públic que buscava els plaers de la vida; i les sarsueles i els vodevils a un altre públic més moderat, però entre tots la feien grossa.

Ja em dit que el punt neuràlgic de la diversió estava situat uns cinc o sis-cents metres més avall d’on correrem nosaltres, concretament a on ara hi ha El Molino. Eren El Victoria, el Barts i l’Apolo, conformaven una zona que estava sempre plena de gent, de llum i d’alegria, un ambient que es va mantenir fins al anys cinquanta i que ni la guerra ni la  postguerra no van poder destruir. De fet, fou precisament en els quaranta quan el carrer va viure un dels moments més intensos de la seva història. Era necessari oblidar la guerra i al Paral•lel es podia aconseguir. Però a partir del final de la dècada dels cinquanta, per causa d’una forta crisi que va patir el teatre i, sobre tot, els canvis de gustos de la gent, va declinar el bullici del Paral•lel. Els locals emblemàtics van anar desapareixent i també el públic que els freqüentava.

"Escandaloses" cupletistes del Paral•lel dels anys quaranta

No ens posem enyorosos. Manen els gustos de la gent i, per altra banda, ara el què toca és córrer tant com puguem per aquest carrer que en temps passats era pedra d’escàndol. No ens posem nostàlgics. Cada vegada veurem més a prop la font de la Plaça Espanya, i ens animarem perquè ens faltarà molt poc per acabar.

Arribarem a la Plaça Espanya, el conjunt arquitectònic que vol ser un homenatge a l’aigua. A dalt de tot hi ha un peveter envoltat de tres estàtues que volen significar Tres Victòries. El dictador Primo de Rivera, que va ser qui va fer construir la font l’any 1928, deia que significaven ... el sacrificio permanente de España para defender la civilización. Quasi res! Segons diuen els que hi entenen, el conjunt té molt valor, però a mi no m’agrada gaire. Hi ha gent que tampoc els hi agrada gaire i l'anomenen La Mona de Pasqua.

Passarem per sota de les Torres Venecianes (aquestes torres si que m’agraden), i pujarem fins la meitat de l’Avinguda Maria Cristina. Arribarem així, com esperitats, al Km 10 de la meta. Haurem acabat la Cursa de la Mercè i, eufòrics com estarem per haver fet marca, potser més d'un emularà a l’Usain Bolt fent com si disparés una fletxa... en direcció al peveter de la Plaça Espanya, naturalment. 

                                       ------------------O-------------------

Miquel Pucurull

Web oficial de la cursa: http://www.bcn.es/cursamerce/ca/inici.html

Sortin-se'n d'una lesió

$
0
0
Una recomanació als amics i amigues que sofreixen alguna lesió:

Cal tenir fe cega en que us en sortireu.

Al novembre, després d'una cursa una mica tobogan, vaig patir una tendinitis a un isquiotibial de la cama dreta. Vaig deixar de córrer dos mesos per prescripció d’un traumatòleg (i perquè en fer-ho em feia mal).  No em vaig recuperar del tot, però vaig voler sortir a la marató de Barcelona al març.

Error! No se n'aprèn mai prou.  Al km 23, a la Meridiana, vaig haver de plegar. La lesió d'un isquiotibial es va convertir en dos lesions de dos isquiotibials i un trencament fibrilar en un múscul.  Tot a la mateixa cama.

Aturada total des de llavors amb sessions de tres dies a la setmana de fisioteràpia des de fa  dos mesos. Combinant les que faig gairebé a diari en la piscina d'un poliesportiu, per tal de fer bicicleta estàtica dintre de l'aigua.

Però, toco fusta: començo a veure la llum (com es diu) i des de fa pocs dies m'he atrevit a trotar (que no córrer), a un pas de tortuga, en una zona d'herba d'un parc.   

On vull anar a parar és a dir-vos que quan es té una lesió us  recomano ser pacient i perseverant. I estar convençuts que us en sortireu. Hi ha dies que et venen ganes de llançar la tovallola. D'enviar-ho tot en orris. Però no ho feu. Si un iaio, com jo, se’n pot sortir (me n’estic sortint) què no serà si es tracta d'un corredor o corredora jove com vosaltres, quan estigueu també a l’”infermeria”.

Miquel Pucurull
20/07/2016
Viewing all 745 articles
Browse latest View live